Večernji list - Hrvatska

Ivković: Orban obožava nogomet, ali daje i ostalima

Hanga je prvo ime Mađara, potpisao je na tri i pol godine za Barcu

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net CLUJ

Cluj je poznat kao studentsko središte u kojem se školuje 50.000 studenata, a u tom transilvan­ijskom gradu živi i toliko Mađara Nastup na Europskom košarkaško­m prvenstvu hrvatska reprezenta­cija započinje danas u 14 sati utakmicom s Mađarskom. Da je riječ o vaterpolu, govorili bismo o velikom okršaju, no riječ je o kraljici igara, a to je onda nešto sasvim drugo. Naši sjeverni susjedi jaki su u vodenim sportovima, ali u košarci se baš nisu proslavili. Doduše, davne 1955. bili su čak i europski prvaci, ali su potom s vremenom nestali s košarkaške karte Europe.

Otac Srbin, majka Hrvatica

A na Eurobasket doveo ih je trener rođen u Dubrovniku. Tko je i što trener kojeg Srbi svojataju, Stojan Ivković nam je sam objasnio: - Otac mi je Srbin, njegovi su iz Nevesinja, a mamini su Obradovići iz Dubrovnika i žive u Gružu, dundo Lukša, Ivka i ostali. No, kada sam imao samo jednu godinu moji su se preselili iz Dubrovnika u Kotor, ali kad god idem na ljetovanje, prvo idem u Dubrovnik. Uostalom, imam hrvatsku putovnicu kojom putujem posljednji­h 27 godina. Tek nedavno dobio sam i mađarsku putovnicu. Još od mojih igračkih dana, Mađarska je prema meni bila dobra zemlja, u kojoj 27 godina nisam morao sjesti u autobus. Glede ambicija svoje momčadi, Ivković ističe: - Nakon što Mađarska 48 godina nije izborila pobjedu na EP-u, počašćeni smo što smo ovdje. Točno znamo koga možemo pobijediti, to su dvije-tri momčadi, ali Hrvatska nije među njima. Imate 10 igrača koji su u karijeri barem jedanput igrali u Euroligi, ali i trojicu NBA igrača, a mi imamo samo Hangu i Allena koji igra u Španjolsko­j. Spomenuti Hanga najveća je zvijezda naših prvih suparnika, a status mu je dodatno osnažen potpisivan­jem trogodišnj­eg ugovora s Barcelonom vrijednog 7,5 milijuna dolara. Njegov je prelazak u katalonsku momčad bio prava sapunica, požalio se da će u Barci zarađivati 30 posto manje jer je morao i sam sudje- lovati u otkupu svoga ugovora od Baskonije. - Najprije smo čekali da potpiše ugovor u NBA ligi, a potom za Barcelonu. Napokon smo ga i dočekali pa nam se pridružio tek prije tjedan dana jer bez ugovora prije nije mogao. S obzirom na to da u Mađarskoj živi tako dugo, Ivković je dobro upućen u intervenci­je mađarske države u tamošnji sport:

Nogomet je najveći

- Pet je privilegir­anih sportova, nogomet, vaterpolo, rukomet, košarka i odbojka. Mađarski premijer Orban živi za sport, zapravo za nogomet, a ako netko živi za nogomet, onda i drugi dobro žive. Jer, ako se borite protiv nogometa, zakopate i sami sebe. Nogomet je najveći, može ga netko ne voljeti, ali trebate priznati gdje vam je mjesto. Kao što košarka nije dorasla nogometu, tako vaterpolo po statusu nije blizu košarci. Kada god se u vaterpolu igra neko veliko natjecanje, otvaram šampanjac jer znam da ću imati razloga slaviti. Otac Srbin, majka Hrvatica, žena Mađarica, a ja odrastao u Crnoj Gori. Ivković je visoko rangirao i hrvatskog izbornika Petrovića, koji ni u Cluju nije sklon vojničkoj disciplini. Štoviše, dvije večeri prije prve utakmice pustio je igrače da odu u grad, pa su neki i večerali vani. Zar se ne boji mogućeg trovanja hranom? - Ne, rekao sam im da se pripaze. Možemo se nadati da će mu igrači za to uzvratiti maksimalni­m trudom u svakoj minuti provedenoj na parketu, o čemu je govorio i najstariji reprezenta­tivac Marko Popović (35): - Naš je plan svaku utakmicu u kojoj smo evidentni favoriti odlučiti što prije jer bi u njima naši glavni igrači Bogdanović, Šarić, Simon i Ukić trebali igrati što manje.

Izbornik Petrović je dvije večeri prije prve utakmice pustio igrače u grad

 ??  ?? Sljedeće tri godine Hanga će nositi dres Barcelone, a za to će dobiti 7,5 milijuna eura
Sljedeće tri godine Hanga će nositi dres Barcelone, a za to će dobiti 7,5 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia