Večernji list - Hrvatska

Više od polovine proizvoda u nas je skuplje i lošije kvalitete

Nagađalo se kako je Nutella lošija na našem tržištu, a sad je i potvrđeno da ima aromu kakaa i teže je maziva

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

U Wudy hrenovkama u RH čak je i strojno otkošteno meso koje prema zakonskim propisima EU nije “meso” i ne smije se tako oglašavati Nagađanja kako multinacio­nalke hrvatske potrošače u odnosu na zapadnoeur­opske tretiraju kao građane drugoga reda konačno su i potvrđena! Nutella na hrvatskom tržištu značajno se razlikuje od Nutelle na njemačkom tržištu, a isto tako i deterdžent Ariel i niz drugih prehramben­ih i higijenski­h potrepštin­a, pokazalo je istraživan­je kvalitete “naizgled” istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj, koje su uz pomoć pet akreditira­nih laboratori­ja u nas proveli Hrvatska agencija za hranu (HAH) i europarlam­entarka Biljana Borzan.

Jedna tvornica, dvije trake?

Analiza 26 proizvoda, istog LOT broja i roka trajanja, koji su uzeti u trgovačkim lancima Rewe, Edeka, Kaufland, Interspar, Konzum, Plodine i Billa u Hrvatskoj i Njemačkoj, pokazala je, naime, kako se više od polovine ispitanih proizvoda razlikuje u kvaliteti. I ne samo to – više od 60% proizvoda u trenutku kupnje bilo je skuplje na hrvatskom tržištu – Pringles čips i 110%! Tek kod 15% proizvoda nije bilo razlike ni u kvaliteti ni u cijeni, dok su od 54% proizvoda nejednake kvalitete najnegativ­nije ocijenjeni Nutella, Wudy hrenovke od pilećeg i purećeg mesa bez ovitka, Hipp dječja hrana – bioriža i mrkva s puretinom, Danone activia bifidus actiregula­ris voćni jogurt jagoda, Haribo bomboni s okusom kole te Ariel praškasti deterdžent za pranje rublja. – Neki od njih proizveden­i su čak u istoj tvornici, što potvrđuje da u njima postoje dva proizvodna lanca – rekla je jučer Borzan, te da se građani, što su potvrdila i slična istraživan­ja u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj... u istočnim članicama ne tretiraju jednako onima u za- padnima. Nutella, koja je za hrvatsko tržište proizvode Poljaci, sadrži sirutku kao jeftiniju sirovinu i manji postotak obranog mlijeka, dok u Njemačkoj ima samo obrano mlijeko. Proizvod za hrvatske potrošače teže se i maže, svjetliji je i umjesto arome lješnjaka ima aromu kakaa. Ktome je u nas i skuplji 28%.

Zaštititi potrošače

Wudy hrenovke koje se za hrvatsko i njemačko tržište proizvode u AIA-i u Italiji za njemačko se tržište rade od pravog pilećeg i purećeg mesa, a u nas od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema zakonskim propisima EU ne smije ni oglašavati kao meso. To je ujedno jedini proizvod koji je u RH jeftiniji nego u Njemačkoj, 37%. Hipp bio riža i mrkva s puretinom na hrvatskom tržištu ima značajno manji udio povrća, veći udio riže i 54% je skuplja u Hrvatskoj. Voćni jogurt od jagode Activia u Hrvatskoj ima više šećera i manje jagoda, dok Ariel, koji na njemačkom tržištu ima i oznaku “compact”, ondje ima i znatno veću učinkovito­st pranja pri nižim temperatur­ama (40 °C). Haribo bomboni jedini su proizvod koji je na hrvatskom tržištu bolji nego na njemačkom, gdje ima više šećera, ali je i 39% skuplji. Happy Day 100-postotni sok od naranče, Red Bull, Barilla špageti i Lenor omekšivač iste su cijene i kvalitete a, kao i Pringles, zubna pasta Colgate i Rio mare tunjevina u maslinovu ulju iste kvalitete, a znatno viših cijena u RH. – Žalosna sam kada netko tu temu banalizira kako je nama važno ima li neki namaz više ili manje lješnjaka. Uopće se ne radi o tome, nego o političkom pitanju ravnopravn­osti svih građana EU koja u ovom trenutku ne postoji. Zato moramo mijenjati zakone kako bismo to ispravili – kazala je jučer Borzan, ističući kako Pepsi Cola, primjerice, nakon istraživan­ja u Češkoj, Slovačkoj... plasira isti proizvod svuda u EU jer je shvatila da joj negativna kampanja ne treba. Ili će taj primjer slijediti i drugi proizvođač­i, ili ćemo ih natjerati – poručila je Borzan.

Borzan: Problem različite kvalitete nametnut je i Europskom parlamentu, gdje će se o njemu raspravlja­ti 27. rujna

 ??  ?? NUTELLA U nas poljska, u Njemačkoj – njemačka 28% skuplja u RH
U Hrvatskoj sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, a u Njemačkoj samo obrano mlijeko u prahu. Razlike su u mazivosti, boji, mirisu i okusu. Nutella u RH je slađa...
NUTELLA U nas poljska, u Njemačkoj – njemačka 28% skuplja u RH U Hrvatskoj sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, a u Njemačkoj samo obrano mlijeko u prahu. Razlike su u mazivosti, boji, mirisu i okusu. Nutella u RH je slađa...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia