Večernji list - Hrvatska

Pripremlje­n redomat i za banke, danas stiže svih 1500 zahtjeva?

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Subvencije su digle cijene stanova, a neke su banke obećale povlaštenu kamatnu stopu i za klijente koji ne ulove državni novac Danas bi moglo planuti svih 35 milijuna kuna državnih subvencija za kupnju stana ili kuće. Službeno, zahtjevi za kredite počinju se primati u 7.30 sati, no iz banaka doznajemo da bi njihovi dostavljač­i već oko ponoći mogli doći pred poslovnu zgradu Zagrepčank­e na Savskoj cesti, gdje je smješten državni APN.

Gong neće nadzirati

Subvencije će se odobravati prema redoslijed­u zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiran­ja u prostorija­ma APN-a, pa će i bankari, valjda kod nas prvi put u povijesti, stati u red da bi njihovi klijenti upali u igru. Pred APNom se ipak ne očekuju gužve jer, kad uzmu svoj broj, bankarski će službenici prema tim brojevima ulaziti u zgradu i predavati prikupljen­e papire. Subvencion­irane kredite odobravat će deset banaka, uz kamatu od 3,04 do 3,75 posto. Neslužbeno se čuje da bi Zagrebačka banka danas mogla predati više od 400 pripremlje­nih zahtjeva, ostale veće banke po 200, a užurbano se radi i na novim zahtjevima ako slučajno ostane slobodnog mjesta i za utorak. Bankari kažu da je interes za kredite velik, što se na kraju vidjelo i po naglom povećanju tražene cijene nekretnina. Jedna od kandidatki­nja za subvencije kaže da su prodavatel­ji ovo ljeto za svoje stanove tražili i do 200 eura više po kvadratu nego što su tražili početkom godine. Kako bilo, klijentica Erste banke kaže da joj je rečeno da će, ne upadne li u kvotu za subvencije, svima čiji su zahtjevi obrađeni odobriti povlaštene kreditne uvjete, odnosno sniženu kamatnu stopu, besplatnu procjenu nekretnina i oslobađanj­e od plaćanja naknade za obradu kredita. Premda ih je ministar graditeljs­tva Predrag Štromar pozvao da nadziru cijeli proces zaprimanja zahtjeva, iz Gonga smo jučer dobili odgovor da njihovi predstavni­ci neće kontrolira­ti zaštitare i redomat. Dragan Zelić kaže da Gong od APN-a nije tražio ulazak u zgradu, nego da APN “proaktivno i javno osigura transparen­tnost procesa” s obzirom na to da je riječ o javnom novcu. Inače, pred kraj samog procesa ministar Štromar odlučio je da će se 75 posto subvencije dodjeljiva­ti

Bankari bi u red za brojeve mogli doći već iza ponoći, primanje zahtjeva počinje u 7.30 sati

za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće.

Zaba iznad limita

Također je na 20 posto limitirao maksimalnu svotu subvencije preko jedne banke, što bi najviše moglo pomrsiti račune Zabi pokaže li se točnom informacij­a da će u APN doći s najmanje 400 obrađenih predmeta. Ovisno o iznosu kredita, prosječna bi subvencija za četiri godine mogla biti oko 10 tisuća eura.

 ??  ?? Kuščević osmislio, Štromar doradio proceduru odobravanj­a subvencija
Kuščević osmislio, Štromar doradio proceduru odobravanj­a subvencija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia