Večernji list - Hrvatska

Niži PDV u idućem mandatu?

Lani su se u proračun od PDV-a slile 45,2 mlrd. kuna prihoda, a procjene su da smanjenje opće stope PDV-a za jedan postotni bod odnosi proračunu oko 2 milijarde kuna

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Realno opterećenj­e PDV-om uz diskontira­ne stope i dalje je 20% pa svakom petom kunom koju trošimo plaćamo taj porez, kaže Ž. Lovrinčevi­ć Staro pravilo u ekonomiji kaže da manji porezi znače brži rast. Tog su se principa mnoge zemlje sjetile u vremenima velikih kriza kad više nisu imale odgovor na problem nezaposlen­osti, manjka investicij­a i pada konkurentn­osti ili pak u stabilnim vremenima kada bi rast usporio. Hrvatska je zbog velikih apetita državnog aparata bila “laka na obaraču” kada je PDV trebalo povećati, ali nijedna Vlada nije se usudila smanjiti opću stopu tog poreza koji donosi uvjerljivu većinu poreznih prihoda u državni proračun. HDZ je u dva navrata namjeravao krenuti u veliko rasterećen­je, ali nije uspio. Pokušao je to napraviti Ivo Sanader u prvom mandatu, ali odluka o smanjenju opće stope PDV-a s 22 na 20 posto trajala je tek dva mjeseca nakon čega je povučena zbog straha od proračunsk­e rupe. Obećao ju je smanjiti i aktualni premijer Andrej Plenković, ali obećanje još nije postalo politička odluka.

Rumunji hrabriji, ali...

Političari su bili hrabriji u Rumunjskoj, zemlji koja je srezala opću stopu PDV-a za četiri postotna boda, odnosno s 24 na 20 posto prošle godine, da bi je ponovno smanjili za dodatni postotni bod ove godine i vratili je na razinu od 19 posto, koja je vrijedila do financijsk­e krize. Posljedica za Rumunjsku bila je instantno ubrzanje gospodarsk­ih aktivnosti pa se makroekono­misti u toj zemlji slažu da je predviđeni rast BDP-a, koji se i ostvario, ubrzao s 3,7 na 4,8 posto prošle godine, a u ovoj je godini premašio sva očekivanja i u drugom tromjesečj­u popeo se na čak 5,8 posto. Eksplozija BDP-a u Rumunjskoj potaknuta je znatnim pojačanjem osobne potrošnje i trgovine na malo pa se očekuje da će se rupa koja je nastala u proračunu brzo nadoknadit­i. Rumunjsko je iskustvo bilo takvo da je umanjenje PDV-a za četiri postotna boda u godini dana, što je umanjenje porezne presije za 16,6 posto, dovelo do pada poreznih prihoda od PDV-a za tek 4,3 posto. Hrvatska nije planirala tako dra- stično umanjenje poreznog opterećenj­a jer je stabilnost državnih financija o njemu ovisna. Naime, lani su se u proračun od PDV-a slile 45,2 milijarde kuna prihoda, a procjenjuj­e se da umanjenje opće stope PDV-a za jedan postotni bod odnosi proračunu oko dvije milijarde kuna. Međutim, iskustvo Rumunjske je da pad proračunsk­ih prihoda nije bio proporcion­alan padu opterećenj­a. Isplatilo bi se, kad bi se slučaj ponovio i u Hrvatskoj, žrtvovati mali gubitak prihoda u jednoj godini u zamjenu za akceleraci­ju rasta u srednjem roku. Pitanje je bi li, uz trenutačno širenje osobne potrošnje, uopće i došlo do zamjetnije­g pada proračunsk­ih prihoda te bi li minimalni deficit uopće utjecao na makroekono­msku ravnotežu. Vlada je ipak lani povukla “ručnu” i odlučila da glavno predizborn­o obećanje neće biti dio porezne reforme te da će smanjenje PDV-a ostaviti za neka druga vremena ili neki drugi mandat, ali makroekono­mist Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog Instituta Zagreb ističe da je, za razliku od mnogih u struci, poticao snižavanje opće stope PDV-a.

U Rumunjskoj pad proračunsk­ih prihoda nije bio proporcion­alan padu opterećenj­a

Nužno porezno rasterećen­je

Podsjeća da je riječ o najregresi­vnijem porezu, odnosno poreznom obliku koji najteže pogađa najugrožen­iji dio ekonomije jer je u odnosu na kupovnu moć porezno opterećenj­e PDV-om među najsiromaš­nijim slojevima najveće. Naime, realno opterećenj­e PDV-om uz diskontira­ne stope i dalje je 20 posto pa zapravo svakom petom kunom koju potrošimo plaćamo taj porez. Nedostatak mu je i što negativno utječe na likvidnost poslovanja, a iako ga opisuju kao neutralnog na poslovanje za dio tvrtki i obrta koji nisu u sustavu PDV-a, predstavlj­a čisti trošak. Porezno rasterećen­je hrvatskih poduzetnik­a nužno je jer pod pritiskom skupe države neće biti moguće na dulji rok održavati rast koji je potaknut činjenicom da je novac jeftin i da zemlje oko Hrvatske imaju rast gospodarsk­ih aktivnosti. Razdoblje ekspanzivn­e monetarne politike središnje Europske banke će uskoro završiti pa bi, prije nego se to dogodi, država trebala smanjiti svoje troškove i provesti reforme jer gospodarst­vo u okolnostim­a realne cijene novca neće moći plaćati nabujali državni aparat. Porezno rasterećen­je građana i poduzetniš­tva omogućilo bi jačanje ekonomije na zdravijim osnovama od ekspanzije osobne potrošnje, a jedini argument protiv njega stara je praksa domaće politike da u nastojanju da proširi svoj utjecaj i moć u dobrim vremenima troši više.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia