Večernji list - Hrvatska

Je li Bujančeva ploča ukradeni original?

Neven Brajković tvrdi da je dao izraditi jednu repliku ploče s natpisom ‘Trg maršala Tita’, dok je originalnu ploču po posredniku poslao u jednu od nadležnih institucij­a

- Bozena.matijevic@vecernji.net

Čim je napravljen­a replika za Bujanca, riješio sam se originalne ploče. Originalu je mjesto u nekom od naših muzeja, tvrdi Brajković Božena Matijević Čim se pojavila vijest da je na prekjučera­šnjem vjenčanju Velimira Bujanca, urednika i voditelja TV emisije Bujica, među uzvanicima bio i Zlatko Hasanbegov­ić koji je mladencima darovao ploču s natpisom “Trg maršala Tita”, mnogima se odmah nametnulo pitanje – je li to ona ploča koju je vlasnik zagrebačko­g kafića u Frankopans­koj ulici Neven Brajković samoinicij­ativno skinuo na Veliku Gospu oko 16 sati.

Riješio se originala

– Ne. Ploča koju je Bujanec dobio replika je one ploče koju sam skinuo. Početkom prošlog tjedna dao sam napraviti tu jednu repliku, što sam i platio. Znao sam u koju svrhu tu repliku izrađujem i kome ide. To je moj poklon Bujancu koji mu nisam poslao preko gospodina Hasanbegov­ića. Dao sam je nekom drugom uz naznaku da je za Bujan- ca. Tko je njemu moj dar konačno i uručio, ne znam. A moja je želja da originalna ploča završi u nekom od naših muzeja. Bilo kojem. To neka odluče oni koji su za to mjerodavni. Nisam za to da ta ploča završi u smeću ili u bilo čijim privatnim rukama jer skinuo sam nešto što pripada prošlosti, ali i budućnosti, a vlasnik ploče ionako je hrvatska država. Ploče su vrijedne, no ovisi na koji način ih se upotreblja­va. Zato, čim je napravljen­a ova replika za Bujanca, riješio sam se originalne ploče. Dao sam je nekome uz molbu da je preda mjerodavno­j državnoj institucij­i. Je li to već učinjeno, ne znam, ali vjerujem da će taj netko također pročitati ove moje riječi koje vam sada govorim – kazao nam je jučer Neven Brajković dodajući da je Bujanec tek nekoliko puta bio gost u njegovu kafiću, dok Hasanbegov­ića poznaje godinama. – Kad ga već spominjemo, mogu reći da je Hasanbegov­ić moj idol. Tom čovjeku vjerujem. Od njega sam štošta naučio. Skroman je, uporan i principije­lan. Jako ga cijenim – ustvrdio je Brajković. Upitan je li ga, nakon prvotnog razgovora čim je skinuo ploču s natpisom “Trg maršala Tita”, policija opet zvala na razgovor, uzvratio je da – nije. – Kada sam na Veliku Gospu skidao ploču, znao sam zašto to činim. Bilo mi je više dosta slušati te prepirke oko nje. Svima onima koje sam time uvrijedio, ispričavam se. No, ja u svojoj obitelji imam ljude različitih i raznih svjetonazo­ra i ako mi takvi možemo zajedno funkcionir­ati kao obitelj, zašto tako ne bi moglo biti i u državi – iznio nam je Brajković još jedan svoj stav.

Brajković: Nisam za to da ta ploča završi u smeću ili u bilo čijim privatnim rukama

Ploče više neću skidati

Na pitanje što kaže na novo, tek izglasano ime trga, odgovara: – To je dobro kompromisn­o rješenje. Ipak, mislim da bi taj trg trebalo nazvati po kardinalu, budućem svecu Stepincu. On je tako nešto i zaslužio. No, jedno je sigurno. Ja ploče više nikada neću skidati.

Dao sam napraviti tu jednu repliku. Taj svoj dar nisam poslao po Hasanbegov­iću Taj bi trg trebalo nazvati po kardinalu, budućem svecu Stepincu. On je tako nešto i zaslužio

 ??  ?? Televizijs­ki urednik i voditelj Velimir Bujanec na subotnjem je vjenčanju dobio neobičan dar oko čijeg su se natpisa već mjesecima lomila koplja, a natpis je ipak od prije neki dan postao prošlost.
Televizijs­ki urednik i voditelj Velimir Bujanec na subotnjem je vjenčanju dobio neobičan dar oko čijeg su se natpisa već mjesecima lomila koplja, a natpis je ipak od prije neki dan postao prošlost.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia