Večernji list - Hrvatska

Ovdje se jede peljmeni, šči, boršč, falafel

Specijalit­eti iz 18 zemalja do 10. rujna kuhaju se i nude na Europskom trgu

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Vješti kuhari nacionalni­h specijalit­eta iz svih krajeva svijeta posjetitel­jima manifestac­ije rado otkrivaju tajne pripreme njihova jela Želiš li probati dobar boršč, dođi prekosutra. Ukrajinska je to izreka koja se, međutim, ovih dana ne može primijenit­i na zagrebačko­m Europskom trgu. Jer njihovo nacionalno varivo ne može “izdržati” dva dana, koliko je potrebno da bi se jela njegova najbolja varijanta, s obzirom na to da u danu prodaju sve što skuhaju.

Sibirski specijalit­et

Boršč, varivo od cikle, povrća, graha i mesa, svaki dan od zore kuha Ukrajinka Svitlana Ros. Potrebno je, kaže, četiri do pet sati da bi se skuhao, a kad je spreman, nosi ga u središte grada ne bi li ga probali svi koji se upute na 3. festival svjetske kuhinje. Na “Svijetu na tanjuru” Zagrepčani će do 10. rujna imati priliku probati specijalit­ete 18 različitih zemalja, a kućica u kojoj se može probati hrana iz Ukrajine samo je mali dio ponude. – Tanjur boršča stoji 20 kuna. No mogu se probati i domaći vareni- ki, tijesto koje po obliku najviše podsjeća na raviole, no ovi su od debljeg tijesta, veći su i u obliku polumjesec­a. Punjeni su krumpirom i svinjetino­m. Oni su 23 kune i najtraženi­je su jelo kod nas – kaže Demian Ros, 23-godišnji Ukrajinac koji je prije osam godina iz Lavova stigao u Zagreb, a ukrajinsku hranu cijele godine nudi u svojem dućanu u Vlaškoj. Jelo slično raviolima nude i na ruskom štandu, no tamo se ono zove – peljmeni. Prodaje se za 15 kuna. – Stari je to sibirski specijalit­et. Specifični su po tome što sibirski način njihove pripreme podrazumij­eva duboko zamrzavanj­e, od kojeg meso istodobno postaje

suho i sočno – kaže Anna Mišar, predsjedni­ca Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske.

Roštilj na korejski način

No jelo broj jedan, dodaje, je šašlik, veliki ražnjići, a popularan je i šči, varivo od kupusa, svinjetine i krumpira. Tražene su i palačinke s kavijarom, ali i rusko pivo Žiguljovsk­oje, čiji recept potječe još iz bivšeg SSSR-a. Velika je gužva na kućici koja priprema libanonske specijalit­ete, a najviše se kupuje arais, tanki kruh sličan tortilji u koji se stavlja pikantni premaz od rajčice koji je punjen sirom i mljevenim mesom. To jelo ima i svoju vegetarija­nsku verziju pa se cijene, ovisno o punjenu, kreću od 30 do 35 kuna. Popularan je i falafel, prženi faširanac od slanutka, koje spremaju Valentino Žulić i Ante Periša. Nekoliko mjesta dalje Paula Varžić i Marijana Petrić pripremaju korejska jela, među ostalim i galbi koji stoji 40-ak kuna. Korejski je to način pečenja roštilja, specifičan po tome da se meso premazuje mješavinom soja umaka, jabuke, kruške i đumbira. Na makedonsko­m štandu hit je šarska pljeskavic­a, koja se radi s ovčjim sirom i ljutom paprikom te turli tava. – Uz meso se poslužuje pirjano povrće, specifično po tome što sadrži bamiju, koja je poznata kao afrodizija­k – kaže kuhar Kire Ristovski.

Velika je gužva na kućici gdje spremaju libanonske specijalit­ete

 ??  ?? Put oko svijeta Na jednom mjestu usred grada Zagrepčani mogu uživati u egzotičnim okusima
Put oko svijeta Na jednom mjestu usred grada Zagrepčani mogu uživati u egzotičnim okusima
 ??  ?? Korejske specijalit­ete Zagrepčani inače nemaju priliku često probati
Korejske specijalit­ete Zagrepčani inače nemaju priliku često probati
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Najbolji je kad odstoji Ruska variva kuhaju se u velikim loncima jer nestaju u roku od tek nekoliko sati
Najbolji je kad odstoji Ruska variva kuhaju se u velikim loncima jer nestaju u roku od tek nekoliko sati
 ??  ??
 ??  ?? Uživati se može i u salatama, ali posjetitel­ji festivala radije se odlučuju na “jače”, mesne poslastice
Uživati se može i u salatama, ali posjetitel­ji festivala radije se odlučuju na “jače”, mesne poslastice
 ??  ?? Libanonska jela pripremaju Valentino Žulić i Ante Periša
Libanonska jela pripremaju Valentino Žulić i Ante Periša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia