Večernji list - Hrvatska

Radnicima TLM-a učinjena je nepravda

Grad Šibenik predlagao je da se stanovi izdvoje iz stečajne mase, ali to nije učinjeno

- Petra Maretić Žonja, Lidija Kiseljak petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Obavljene su već dvije dražbe spornih stanova, a 20. rujna je treća na kojoj će se stanovi prodavati u pola cijene, kaže stečajni upravitelj M. Ljubičić Stanovi u vlasništvu Tvornice lakih metala d.d. Šibenik (TLM) koje su na korištenje a potom i u najam dobili bivši radnici tog društva i koji su odlaskom tvrtke u stečaj postali dio stečajne mase, 20. rujna idu na javnu dražbu i može ih kupiti bilo tko ponudi li višu cijenu. Riječ je o ukupno 35 stanova plus još osam koje su koristili zaštićeni stanari, odnosno o isto toliko obitelji čija je sudbina poprilično neizvjesna.

Grad: Ne možemo pomoći

Naime, te stanove, od kojih su mnogi na vrlo atraktivni­m lokacijama blizu mora, po vrlo će povoljnim cijenama za otprilike 10 do 40 tisuća eura moći kupiti bilo tko tko se na natječaj prijavi i ponudi više. Potvrdio nam je to stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić koji je otkrio i da su već obavljene dvije dražbe spornih stanova. Prva u lipnju kada su se stanovi prodavali po punoj cijeni koju je odredio sud, potom u srpnju po 25 posto nižoj cijeni. Treća dražba vjerojatno je i prijelomna jer na nju stanovi idu po upola manjoj cijeni i može se očekivati veliki interes za njima. Zamjenik gradonačel­nika Šibenika Danijel Mileta kazao nam je da Grad ne može učiniti gotovo ništa po pitanju spornih stanova jer za to i nema mehanizme. – Već uoči prve dražbe Grad je stečajnom upravitelj­u i sucu poslao prijedlog da se stanovi izuzmu iz stečajne mase – kaže Mileta. Šef šibenskog SDP-a Franko Vidović glavnim krivcem za nastalu situaciju smatra državu, odnosno Fond za privatizac­iju koji 2007. godine nije izdvojio te stanove iz kapitala TLM-a. – Tim je ljudima napravljen­a duboka nepravda. Moglo se tada drukčije odlučiti. Govorimo o sudbinama četrdeseta­k obitelji – kaže Vidović.

Život u neizvjesno­sti

Voditelj županijsko­g ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata u Šibeniku Zdravko Burazer kaže da problem stanova nije sindikalno pitanje. To pitanje neki prijašnji čelnici grada Šibenika htjeli su riješiti, prije svega u vrijeme privatizac­ije 2007. godine, no nikada rješenje poput otkupa nije ponuđeno, pa su stanari cijelo vrijeme u njima živjeli u neizvjesno­sti. S obzirom na to da su radnici stanove dobili nakon 90-ih godina, upitna je bila i mogućnost otkupa, jer tzv. stanarskih prava od tada nema. Nakon niza neuspjelih privatizac­ija TLM-a započetih prije deset godina, prije godinu i pol u tu je šibensku kompaniju ušao slovenski Impol, nakon proglašenj­a stečaja. I on zasad nije vlasnik, nego tvrtku ima u najmu, a potkraj listopada, nakon što Fina raspiše zadnji krug natječaja za prodaju po jednoj kuni, očekuje se da će je Slovenci i kupiti. Oni su ionako već ulaskom u TLM otkupili dugovanja Jadranske banke. Pokrenuli su i proizvodnj­u te vratili na posao najveći dio radnika TLM-a. Problema imaju oni, a navodno ih je oko 100, koji ne rade, a isplaćeno im je samo oko 10 posto potraživan­ja.

Mnogi stanovi su na atraktivni­m lokacijama blizu mora, a prodaju se za 10 do 40 tisuća eura Vidović: Glavni krivac je Fond za privatizac­iju koji nije izdvojio stanove iz kapitala TLM-a

 ??  ?? Završe li obiteljii na cesti, bit će to za Šibenik veliki socijalni problem
Završe li obiteljii na cesti, bit će to za Šibenik veliki socijalni problem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia