Večernji list - Hrvatska

Thompson: Sanader me pitao trebam li pomoć i dao mi 50.000 kn za crkvu u Čavoglavam­a

Ivo Sanader mi je rekao da taj novac daje zagrebački HDZ

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Prema optužnici, Thompson je od HDZ-a primio 515.000 eura da tijekom izborne kampanje 2007. ne bi pjevao ni za jednu stranku

– Ovaj je iskaz prepun laži, ovako izmišljen iskaz nikad nisam čuo, a od svega što je svjedok rekao točno je samo da je bio u Carini – pomalo iživcirano kazao je Mladen Barišić nakon što je jučer u sudnici zagrebačko­ga Županijsko­g suda na ponovljeno­m suđenju za aferu Fimi media odslušao svjedočenj­e pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Nisu ga priveli

Thompson je na klupu za svjedoke sjeo iz drugog pokušaja jer se na prošloj raspravi nije pojavio, a nedolazak nije ispričao. Zbog toga je sud naložio da ga na jučerašnju raspravu dovede policija. No to se ipak nije dogodilo jer se nakon prošle rasprave Thompson ispričao sudu obećavši da će se pojaviti na raspravi. U zanimljivo­sti jučerašnje rasprave spada i to da se na njoj nakon podosta vremena pojavio i bivši premijer Ivo Sanader, koji koristi mogućnost da na rasprave ne dolazi ako je o njihovu održavanju obaviješte­n. Bivši je premijer pozorno slušao iskaz pjevača, s kojim se na sudskom hodniku srdačno pozdravio, a nije reagirao ni kada je Thompson rekao nešto što u prijašnjem svjedočenj­u nije naveo. Odgovaraju­ći na pitanja Željke Mostečak, zamjenice ravnatelja USKOK-a, je li ikada razgovarao sa Sanaderom, pjevač je odgovorio potvrdno te objasnio: – Bilo je razgovora oko mog aranžmana. Sanader me pozvao i pi- tao me bih li podržao koaliciju HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSP-a. Kako je tu bila ta pravaška opcija meni bliska, pristao sam. Do toga na kraju nije došlo jer se koalicija nije oformila, a nismo razgovaral­i o mom honoraru. Sanader me pitao bi li on meni mogao pomoći i ja sam mu kazao da bi. Znao je da ja u Čavoglavam­a gradim crkvu pa sam ga pitao neki novac za to. Dao mi je 50.000 kuna – kazao je Thompson. – Kada vam je dao taj novac? – zanimalo je tužiteljic­u. – Odmah taj dan. No kazao je da je taj novac dao zagrebački HDZ – odgovorio je pjevač. – A što ste vi učinili s tim novcem? – pitala je dalje tužiteljic­a. – Dao ga svom župniku u Čavoglavam­a – odgovorio je Thompson. – A jeste li vi u kampanji 2007. pjevali za ikoga? – pitala je dalje tužiteljic­a. – Ne – odgovorio je Thompson.

Naplata duga kao hajka

Inače, prema optužnici, on je dobio 515.000 eura od HDZ-a da ne pjeva ni za koga, a taj mu je novac dao Barišić. Thompson je zanijekao da je novac primio te je to nazvao izmišljoti­nom. Tvrdio je da Barišića ne poznaje, a nije bio siguran ni da ga je vidio u Carini. Thompson je kazao i da je morao platiti 1,2 milijuna kuna poreznog duga, a činjenicu da mu porezna uprava nije priznala ugovore o kupnji zemljišta nazvao je – hajkom. Kako je izgubio sve sporove oko toga, tužio je Hrvatsku Europskom sud za ljudska prava.

 ??  ??
 ??  ?? Marko Perković Thompson bio je jedan od svjedoka koji su jučer svjedočili u nastavku suđenja za Fimi mediju
Marko Perković Thompson bio je jedan od svjedoka koji su jučer svjedočili u nastavku suđenja za Fimi mediju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia