Večernji list - Hrvatska

Rade na izradi pametne kacige, bespilotno­j podmornici, dronu...

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Naša vojna industrija zapošljava već tisuće radnika i bilježi skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura Hrvatska vojna industrija može postati jedan od zamašnjaka još većeg razvoja RH, a naravno i još veće sigurnosti hrvatskih građana, kazao je predsjedni­k Vlade RH, Andrej Plenković na konferenci­ji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”, koju su u zagrebačko­j Esplanadi organizira­li Hanza Media (Jutarnji list), uz potporu MORH-a i Agencije Alan. Sudionici konferenci­je slažu se da hrvatska javnost postaje senzibiliz­irana oko značaja naše vojne industrije koja bilježi sve veću zaposlenos­t i skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura. Plenković je još predstavni­cima hrvatskih tvrtki ukazao na aktualne projekte EU s kojima je potrebno biti u tijeku jer mogu našoj obrambenoj industriji doprinijet­i financijsk­i i na druge načine, naročito u području istraživan­ja i razvoja.

Budućnost inovativni­ma

U videoporuc­i sudionicim­a konferenci­je, predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju hrvatske obrambene industrije. Ministar obrane Damir Krstičević smatra da naša obrambena industrija svojom propulzivn­ošću i visoko tehnološko­m orijentira­nošću potiče i razvoj inovativno­g okruženja u industrijs­kim sektorima. Kao primjer, naveo je nabavu višenamjen­skog borbenog aviona, koja predstavlj­a sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. – Jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova pored strateškog partnerstv­a i cijene bit će upravo poslovno-gospodarsk­a suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarst­vu. Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, zaključio je. – Budućnost pripada onima koji su inovativni – istaknuo je, pak general Krešimir Ćosić, predavač na FER-u. Govoreći o zajednički­m projektima MORH-a i sveučilišt­a te znanstveni­h instituta u RH, objasnio je neke od tih projekata poput pametne kacige koja vidi prijetnje na terenu, razvijene uz pomoć Hrvatske akademije tehničkih znanosti, kao i borbenog drona te bespilotne podmornice koji se razvijaju na FER-u. Jedan od govornika bio je i Paul Friedberg, zamjenik direktora SIBAT-a, agencije za međunarodn­u suradnju pri Ministarst­vu obrane Izraela, koji je kazao kako je u toj zemlji obrambena industrija stvorena 15 godina

Hrvatska je bila jedna od rijetkih zemalja sposobna proizvesti podmornicu. Više nije

prije osnutka same države, a prvo oružje koje su koristili bio je njihov proizvod, Uzi. Izrael, inače 74 posto obrambenih proizvoda prodaje na stranim tržištima, a u 2015. izraelska je vojna industrija prodala proizvoda u iznosu od 10,1 milijardu dolara.

Znanje je izgubljeno

– Hrvatska je bila jedna od malenog broja zemalja svijeta sposobna proizvesti podmornicu. Danas više nije. Znanje je izgubljeno, prošle su godine – tužno je kazao Mislav Brlić iz Brodosplit­a. No, ipak RH je još sposobna remontirat­i velike ratne brodove, naročito u “Viktoru Lencu” – kaže. Odgovaraju­ći na pitanje kako država može pomoći izvozu, Željko Pavlin, direktor HS Produkta rekao je kako je nekada bolje da se država ni ne upliće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia