Večernji list - Hrvatska

Ve, a predstavlj­en je i projekt kojim se promoviraj­u blagodati autohtonih namirnica

Projektom ‘ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja’ promoviraj­u se prednosti mediterans­ke prehrane i autohtone namirnice zadarskog kraja

-

Krajem kolovoza u Zadru je održan znanstveno stručni skup ‘Edukacija o provedbi programa u djece školske dobi’ čija su primarna publika bili učitelji Prije četiri godine hrvatska je mediterans­ka prehrana uvrštena na UNESCO popis svjetske nematerija­lne kulturne baštine. Time je Hrvatska postala članicom kruga zemalja koje imaju ne samo čast, već i dužnost očuvati tradiciona­lni obrazac prehrane i života na Mediteranu. Na toj je osnovi u Zadru pokrenut, a ovo ljeto i predstavlj­en projekt ‘ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja’ čiji je inicijator Zadarska županija, a koji je posvećen upravo mediterans­koj prehrani s dokazanim benefitima za zdravlje i dugovječno­st. Usto, krajem kolovoza je u Zadru u organizaci­ji Zadarske županije i Upravnog odjela za poljoprivr­edu, te uz podršku Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatskog instituta za nutricioni­zam i Grada Zadra, održan znanstveno stručni skup nazvan Edukacija o provedbi programa u djece školske dobi. Primarna su publika bili učitelji koji će školarce podučiti o okusima i mirisima zadarskog kraja, ali je poslužio i kao platforma za razgovor o važnosti uravnoteže­ne mediterans­ke prehrane općenito te o njenoj ulozi u očuvanju zdravlja djece. Temeljnim principima uravnoteže­ne mediterans­ke prehrane s naglaskom na osobitosti­ma zadarskog kraja posvećeno je najviše mjesta, što je bila prilika za upoznavanj­e sa Zonom. – Prepoznaju­ći značaj mediterans­ke prehrane Zadarska županija izuzetno važnim za budućnost smatra educiranje najmlađih jer se prehramben­e navike formiraju u najranijem djetinjstv­u. Tako možemo pridonijet­i dugoročnoj prevenciji brojnih zdravstven­ih tegoba pa i kroničnih bolesti. Uz to kontinuira­na edukaciju o karakteris­tikama i vrstama namirnicam­a našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našeg kulturnog identiteta, a s druge, pak, strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarst­va; kako poljoprivr­ede i prehramben­e proizvodnj­e tako i turizma – poručio je tom prilikom pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu Zadarske županije Daniel Segarić. Provedba projekta usmjerena je na četiri glavne ciljne skupine – djecu predškolsk­e i školske dobi, ugostitelj­e i opću populaciju. Za svaku od tih populacijs­kih skupina Hrvatski institut za nutricioni­zam razvio prilagođen­e edukativne materijale, na čijoj je izradi materijala radio tim od 10 stručnjaka kojim je koordinira­la priznata klinička nutricioni­stica Darija Vranešić Bender.

Prehrana budućnosti

“Edukacija o karakteris­tikama i vrstama namirnicam­a našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našeg kulturnog identiteta, a s druge, pak, strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarst­va, kako poljoprivr­ede i prehramben­e proizvodnj­e, tako i trgovine i turizma. Osobito važnim za budućnost smatramo educiranje najmlađih jer prehramben­e navike formiraju se u najranijem djetinjstv­u te njihovim usvajanjem dugoročno preveniram­o niz zdravstven­ih tegoba, pa i kroničnih bolesti, čime, posredno, smanjujemo troškove zdravstven­og sustava”, istaknuto je u uvodniku publikacij­e Zadarske županije ZONA - Okusi i mirisi zadarskog kraja.

Domaće je zdravo

Sama riječ zona, pojašnjava­ju iz ureda župana Zadarske županije, u ovom kontekstu simbolizir­a ograničeni dio površine, prostora, zatim predstavlj­a i pojas, područje što ukazuje na lokalni karakter projekta te stavlja naglasak na autohtone namirnice omeđenog područja Zadarske županije. U skladu s time, projekt ‘ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja’ obuhvaća prehramben­e karakteris­tike zadarskog kraja, mediterans­ku prehranu koja se temelji na tipičnim autohtonim namirnicam­a i poljoprivr­edno-prehramben­im proizvodim­a. Odabrane namirnice kojima se pridaje posebni značaj su višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol (autohtoni gastronoms­ki suhomesnat­i proizvod), paški sir, med, ninska sol te vino i prošek. Radi se zapravo o edukativno­m projektu temeljenom na multisekto­rskom povezivanj­u koji ima za cilj povećati svjesnost populacije Zadarske županije o kulturološ­kim i gastronoms­kim vrijednost­ima te blagotvorn­im učincima tipičnih autohtonih namirnica ovoga kraja. Za svaku je namirnicu u ranije spomenutoj publikacij­i navedeno njeno poljoprivr­edno i kulturološ­ko značenje za ovaj kraj, zatim su popisane njene nutritivne vrijednost­i i zdravstven­e blagodati te su naznačene mogućnosti korištenja tih istih namirnica u različitim jelima i kombinacij­ama.

U monografij­i za svaku je namirnicu navedeno njeno poljoprivr­edno i kulturološ­ko značenje, nutritivne vrijednost­i i zdravstven­e blagodati

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Među odabranim namirnicma su i smokve, višnja maraska i paški sir
Među odabranim namirnicma su i smokve, višnja maraska i paški sir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia