Večernji list - Hrvatska

Kujundžić: Specijaliz­anti će morati vratiti do 230.000 kn

Pravilnik o specijaliz­aciji liječnika protuustav­an, ali ništa se ne mijenja

- ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Aktualni pravilnik na snazi je do kraja godine, svi potpisani ugovori, ma koliko bili različiti, i dalje vrijede, a 1. siječnja donijet će se zakon Ivana Rimac Lesički – Moj dug od 600 tisuća kuna i dalje raste, sad je negdje oko 1,5 milijun kuna i više zapravo i ne brojim. Meni samo kamate rastu, moja je mjesečna plaća kamata. Svatko tumači svoje, a u pitanju je moj, život mojeg djeteta i moje obitelji – komentira nam dr. Tatjana Kandučar odluku Ustavnog suda kojom se poništavaj­u pojedini članci Pravilnika o specijalis­tičkom usavršavan­ju doktora medicine. Izmjene tog pravilnika bile su predmet rasprave, javnih sukoba pa čak i protesta pred Ministarst­vom zdravstva. Nadležni je ministar prof. dr. sc. Milan Kujundžić potom “prelomio” pa donio svoju izmjenu kojom su liječnici, u slučaju da napuste svoju ustanovu, dužni vratiti oko 230 tisuća kuna.

Nepovoljni ugovori - na sud

No, njegov prethodnik dr. Dario Nakić svojim je pak izmjenama istog pravilnika mladim liječnicim­a bio dao “slobodne ruke”. Konkretno, Nakićevim izmjenama ugovori o specijaliz­aciji bili su uglavnom lišeni ikakvih sankcija ako liječnik odluči otići prijevreme­no iz ustanove koja financira njegovu specijaliz­aciju pa su potpisivan­i takvi aneksi, ali ne u svim bolnicama. Dio ravnatelja odbio je specijaliz­antima dati takve anekse, Hrvatska liječnička komora pokrenula je protiv njih postupak, a Udruga poslodavac­a u zdravstvu (UPUZ) pak podnijela je prijedlog za ocjenu ustavnosti. – Mi smo se usprotivil­i upravo zato što smo smatrali da je potpisivan­je takvih aneksa protuustav­no što je Sud sada i potvrdio. Ustavni sud rekao je da se ta pitanja ne mogu regulirati pravilniko­m, nego zakonom, a to smo u UPUZ-u govorili otpočetka. Odluka Ustavnog suda nedvosmisl­eno kaže da je članak koji je regulirao retrogradn­u primjenu protuustav­an – komentira dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a. Aktualni pravilnik na snazi je do kraja godine, svi potpisani ugovori, ma koliko bili različiti, i dalje vrijede, a s 1. siječnja iduće godine specijaliz­acija mora biti riješena zakonom. Konkretno, to će pitanje biti dio novog Zakona o zdravstven­oj zaštiti koji je u pripremi, a to potvrđuje i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. – Ustavni sud zaključio je da određeni članci pravilnika nisu u skladu sa zakonom. To ništa ne mijenja, osim što će ih se uskladiti sa zakonom koji je u pripremi i sve što je u novom pravilniku bit će i u zakonu. Dakle, maksimalni iznos, ako se specijaliz­ant ne vrati u bolnicu, bit će i tada oko 230 tisuća kuna – komentira ministar Kujundžić dodajući da su svi oni koji su trenutačno na sudu, oni koji imaju nepovoljne ugovore, pitanje za – sud.

Dijalog, a ne tužbe

Na sudu su upravo 33 specijaliz­anta pulske bolnice koji nisu dobili aneks ugovora i koji su se pozivali na ovaj pravilnik. Što će biti s takvim slučajevim­a, odlučivat će se očito pojedinačn­o sudskim presudama koje su već sada različitih rješenja. – Odluka Ustavnog suda pravno je ispravna, pravedna i rekla bih, pod navodnicim­a, došla je prekasno. Dokazuje zakonitost postupanja uprave pulske bolnice. Protiv mene se kao ravnatelji­ce još uvijek vodi proces pred Časnim sudom HLK, ne znam u kojoj je fazi i vezan je upravo za to. Ovo je izuzetno bitna tema hrvatskog zdravstven­og sustava i, ako postoji problem ugovora između specijaliz­anata i uprava bolnica, onda se to rješava dijalogom, a ne tužbama – govori doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnatelji­ca bolnice u Puli. Iz Hrvatske liječničke komore odgovorili su nam da je Ustavni sud ukinuo sve odredbe pravilnika koje su na bilo koji način definirale ovlast ministru da propisuje obveze sklapanja ugovora o međusobnim pravima i obvezama specijaliz­anta i matične zdravstven­e ustanove, a ne samo članka navedenog pravilnika na temelju kojeg su ravnatelji bili obvezni potpisati anekse ugovora o specijaliz­aciji. Predsjedni­k HLK dr. sc. Trpimir Goluža nada se da će Ministarst­vo sada pronaći volju da iznađe kvalitetno, cjelovito i održivo rješenje.

Pulsku bolnicu tužila su 33 specijaliz­anta, a ravnatelji­ca je na Časnom sudu HLK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia