Večernji list - Hrvatska

Još uvijek se primaju zahtjevi za kupnju stana uz pomoć države

Potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar izvijestio je da ima mjesta za još 600 zahtjeva te da će natječaj trajati i idući tjedan

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Unatoč gužvama koje smo početkom tjedna mogli vidjeti pred Agencijom za promet nekretnina, ispostavil­o se da je do sada zaprimljen­o svega 1200 zahtjeva za subvencion­iranje stambenih kredita. Potpredsje­dnik Vlade i ministar graditeljs­tva Predrag Štromar jučer je izvijestio da kvota nije popunjena te da će se zainteresi­rani za državnu subvenciju APN-u moći javiti i dalje, najmanje do kraja idućeg tjedna.

Kupuju jeftinije stanove

– Prema izračunu anuiteta za prvih 250 obrađenih zahtjeva, pokazalo se da ima prostora za više od 1800 kredita. To znači da još ima prostora i natječaj će biti otvoren sigurno i idući tjedan – rekao je Štromar. To što kvota još uvijek nije popunjena ne znači, međutim, da građani nisu zainteresi­rani za subvenciju. Dapače, 1200 zahtjeva koji su zaprimljen­i u prva tri dana pokazuje da interes za ovu mjeru i te kako postoji. Država je predvidjel­a subvencion­iranje kredita u ukupnom iznosu od 35 milijuna eura godišnje, kroz četiri godine, a početne procjene govorile su da ima prostora za oko 1000, zatim 1500, a sada i 1800 stambenih kredita. Takvo pomicanje procjene pokazuje da su građani podnijeli zahtjeve za kupnju stanova manje površine ili na manje atraktivni­m lokacijama, odnosno da subvencije ipak ne traže špekulanti, nego građani koji doista nastoje riješiti stambeno pitanje. I po informacij­ama koje se mogu čuti u bankama koje sudjeluju u projektu, najviše subvencija traži se za kredite do 50.000 eura, iako je država predvidjel­a subvencion­iranje kredita do 100 tisuća eura, što je otvorilo prostor za veći broj kredita. Stambeni krediti mogu biti i veći od iznosa od 100 tisuća eura, s tim da se razlika ne subvencion­ira, no neslužbene informacij­e govore da je subvenciju za kredite veće od tog iznosa zatražilo svega 10 posto onih koji su podnijeli zahtjeve. Štromar je upozorio i da kod određenog broja zahtjeva nije prikupljen­a sva dokumentac­ija, odnosno da nije priložena valjana uporabna dozvola, uglavnom za stanove u starijim zgradama. Onima kojima nedostaje taj dokument dat će se dodatnih 30 dana da ga prilože, a Ministarst­vo graditeljs­tva u tu je svrhu dalo nalog tijelima koja izdaju dozvole za gradnju da kao prioritet postave upravo rješavanje zahtjeva za uporabnu dozvolu.

Traže se krediti do 50.000 eura, onih iznad 100.000 manje od 10 posto

U subvencion­iranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaer­kische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisen­bank Austria.

Bankama i više od 20 posto

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35 posto. Država je za subvencije u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, a svaka od banaka mogla je isplatiti najviše 20 posto ukupne svote predviđeni­h kredita. Štromar je, međutim, jučer kazao da se to ograničenj­e ukida te da građani mogu podnositi zahtjeve za kredite u bilo kojoj od tih banaka.

 ??  ?? Početkom tjedna predstavni­ci banaka predali su 1200 zahtjeva
Početkom tjedna predstavni­ci banaka predali su 1200 zahtjeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia