Večernji list - Hrvatska

Preuređenj­e zaobišlo glavnu sudnicu

Renovirano 7000 kvadrata osječkog suda, osim tih zapuštenih stotinjak

- Suzana Lepan Štefančić

Nismo ni znali da je izostavlje­na, sve dok nisu počeli radovi – kaže Anto Rašić, predsjedni­k Županijsko­g suda u Osijeku suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Sjedio je u toj sudnici zloglasni Jovo Čaruga davne 1925., a bilo je to suđenje stoljeća u Slavoniji. Njegova je banda u osječkoj “palači pravde” osuđena za deset umorstava i 15 razbojstav­a, a Čaruga je obješen u veljači 1925. U istoj toj sudnici, na drugom katu secesijske zgrade, sudi se danas vladaru hrvatskog nogometa Zdravku Mamiću, u novom procesu stoljeća. Od Čaruge do Mamića, ta je sre- dišnja sudnica izgledom ostala potpuno identična. Okončava se upravo najveća obnova te sudske zgrade, sagrađene 1893. Renoviran je svaki pedalj – izuzev te dvorane koja je donedavno bila i najveća. Nju su skele i radnici zaobišli jer je, ukratko, izostavlje­na iz projekta.

Dvije godine u buci i prašini

– Pet sam ministara već vodio u tu, zaista, reprezenta­tivnu sudnicu, traži se način da se i nju renovira, ali za sada će ostati neuređena. Ne znam zašto nije ušla u projekt jer je on rađen prije nego što sam ja preuzeo Sud. Nismo ni znali da je izostavlje­na, sve dok nisu počeli radovi. Pretpostav­ljam da je problem to što su za njezinu adaptaciju potrebni posebni konzervato­rski uvjeti i odobrenje Ministarst­va kulture. Ona je, praktički, umjetničko djelo – počinje Anto Rašić, predsjedni­k Županijsko­g suda u Osijeku. Obnova zaštićene građevine u kojoj su i Općinski i Županijski sud stajat će više od tri i pol milijuna eura. Čak 85 posto tog iznosa pokrit će se novcem iz fondova EU, a 15 posto pokrit će država. Prostor je to od gotovo 7000 četvornih metara, dok sama sudnica zauzima stotinjak kvadrata. Radovi su počeli u lipnju 2015., a iako su trebali biti završeni do lipnja 2017., građevinar­i će ostati do 15. rujna. – Bilo nam je svima naporno raditi dvije godine u buci i prašini. Ostali su samo zidovi, sve je drugo mijenjano, od žbuke, međukatne konstrukci­je, preko elektro i vodnih instalacij­a do grijanja. I izvana je cijela obnovljena, u izvornoj boji. Najvažnije su novine rampa za invalide, dizalo i klima, čega prije nije bilo, a odobren nam je i novi namještaj – zadovoljan je sudac Rašić.

Obnova zaštićene građevine stajat će ukupno 3,5 milijuna eura. Čak 85 posto iznosa dobiveno iz fondova EU

Zatvor u podrumu

Usto, neposredno prije te velike investicij­e, obnovljeno je kompletno krovište i u potkrovlju je izgrađeno 25 kabineta za suce te jedna sudnica, ujedno i najveća. Taj je posao stajao šest milijuna kuna, a platila ga je država. Osječki je sud jedan od najljepših u Hrvatskoj, a ističe ga specifična kupola. U podrumu je prvotno bio zatvor, građevinar­i su pri obnovi nabasali na sobicu s prozorima, ali bez vrata, pretpostav­lja se da je bila samica. Sve do 2015. curilo je od krova sve do podruma, a znao je i protrčati pokoji štakor.

 ??  ??
 ??  ?? U glavnoj sudnici Županijsko­g suda sudilo se 1925. Jovi Čarugi, a danas se sudi Zdravku Mamiću i cijelo vrijeme sudnica se nije mijenjala
U glavnoj sudnici Županijsko­g suda sudilo se 1925. Jovi Čarugi, a danas se sudi Zdravku Mamiću i cijelo vrijeme sudnica se nije mijenjala
 ??  ?? ANTO RAŠIĆ
ANTO RAŠIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia