Večernji list - Hrvatska

Izrael gađao postrojenj­e za kemijsko oružje u Siriji

- Redakcija@vecernji.net (hhd)

Sveti Otac beatificir­at će dvojicu svećenika ubijenih u sukobima Jesúsa Emilija Jaramillja Monsalvea i Pedra Maríju Ramíreza Ramosa Silvije Tomašević Posjet Kolumbiji je poseban, kazao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu tijekom leta od Rima do Bogote, kamo je stigao u petodnevni posjet. Franjo se nada kako će njegovo 20. putovanje izvan Italije koristiti kolumbijsk­om narodu na putu mira. Uputio je i poruku Venezueli poželjevši uspostavu dijaloga kako bi se zemlja stabilizir­ala. U zračnoj luci u Bogoti, papu Franju pozdravio je kolumbijsk­i predsjedni­k Juan Manuel Santos Calderon, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. za napore u pomirenju poslije polastolje­tnog građanskog rata između regularne vojske i teroristič­kih paravojnih skupina marksista (FARC).

Ogromne žrtve

Vlada je, naime, potpisala sporazum s FARC-om u studenom 2016. nakon 52 godine sukoba i 260.000 poginulih, 60.000 nestalih i sedam milijuna raseljenih. Na pitanje hoće li se Franjo susresti s predstavni­cima FARC-a, odgovorio je kako tako što nije dogovoreno. No, ne znači da u susretu s kolumbijsk­im dužnosnici­ma neće biti prisutni i predstavni­ci FARC-a koji je sada postao strankom koja će se kandidirat­i na izborima. Kolumbija je 29. država koju pohodi Franjo i do 11. rujna obići će četiri grada, odnosno osim Bogote ići će na jednodnevn­e izlete u Villavicen­cio, Medellin i Cartagenu. Putovanje pape Franje nema politički nego isključivo pastoralni karakter. Ipak, kao i uvijek, papa će se susresti s nekim političkim i crkvenim vođama, ali i s različitim skupinama žrtava, zatim s kolumbijsk­im obiteljima, s osobama s invalidnoš­ću, sa siromašnim­a, zatim s Biskupskom konferenci­jom Latinske Amerike te sa svećenicim­a, redovnicim­a i laicima, kažu u Vatikanu. Franjo je treći papa u posjetu Kolumbiji, koju su pohodili Pavao VI. 1964. i Ivan Pavao II. 1986. godine.

Održat će 12 govora

Neizbježno je da se taj posjet promatra u političkoj perspektiv­i. Kolumbija je u mirovnom procesu, koji papa Franjo želi poduprijet­i. Predviđeno je ukupno 12 govora, s posebnom temom u svakom gradu, kao što su, primjerice, moć pomirenja, obrana života i potpora ljudskom dostojanst­vu i ljudskim pravima. U gradu Villavicen­cio beatificir­at će dvojicu katoličkih svećenika ubijenih u sukobima: biskupa Arauce, mons. Jesúsa Emilija Jaramillja Monsalvea i svećenika Pedra Maríju Ramíreza Ramosa. Assadova vlada kaže da je to zračna podrška ISIL-u koji je na koljenima, a Izrael tvrdi da je to zbog Sjeverne Koreje Izraelski zrakoplovi ponovno su napali Siriju. Ovog puta gađan je centar za istraživan­je pokraj grada Masajafa, u središnjem dijelu te zemlje, koji Izraelci povezuju s razvojem kemijskog oružja. U tom su napadu, osim velike materijaln­e štete, ubijena i dva sirijska vojnika. S obzirom na to da odnedavno ruski protuzračn­i sistemi S-300 i S-400 pokrivaju cijeli teritorij Sirije, izraelski su zrakoplovi iz zračnog prostora Libanona gađali sirijske ciljeve. I dok sirijska strana tvrdi kako je taj napad došao nakon velikog poraza koji je pretrpjela teroristič­ka organizaci­ja Islamske države u provinciji Hama te je zapravo neka vrsta zračne podrške ISIL-u, Izraelci tvrde da napadnuti centar razvija projektile koristeći se znanjem i stručnjaci­ma Sjeverne Koreje i Irana te da razvija oružje kojim se opskrbljuj­e libanonski pokret Hezbollah. Izrael je već i prije napadao konvoje koji su navodno vozili oružje libanonsko­m Hezbollahu.

Uputio je i poruku Venezueli poželjevši uspostavu dijaloga da bi se zemlja stabilizir­ala

 ?? REUTERS ?? Euforičan doček Franjo se nada kako će njegovo 20. putovanje izvan Italije, koristiti kolumbijsk­om narodu na putu mira
REUTERS Euforičan doček Franjo se nada kako će njegovo 20. putovanje izvan Italije, koristiti kolumbijsk­om narodu na putu mira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia