Večernji list - Hrvatska

Što prije oformiti EMF

Emmanuel Macron u posjetu Ateni najavio gospodarsk­e korake i jaču integracij­u eurozone

- Luka.capar@vecernji.net

Europski monetarni fond (EMF) trebao bi zamijeniti Europski fond stabilnost­i i imati više ovlasti pružanja pomoći ranjivim članicama Luka Capar Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron potvrdio je u četvrtak tijekom svog posjeta Grčkoj, njemačko-francusku ideju o Europskom monetarnom fondu (EMF), no naglasio je kako bi krajnji cilj trebao ostati proračun eurozone. Macronov posjet Ateni ocijenjen je kao najvažniji put u inozemstvo od kada je preuzeo ključeve Elizejske palače, jer bi trebao otkriti svoju viziju budućnosti Europe.

Ministar i parlament eurozone

Iz Pariza su uoči puta poručili kako Macron ima povjerenja u Grčku iako ona simbolično utjelovlju­je “krizu Europske unije”. Francuski predsjedni­k želi napraviti korak naprijed u jačanju europske suradnje gurajući ideju ustoličenj­a ministra financija i parlamenta eurozone, kao i samostalni proračun za ovaj valutni blok kako bi ublažio gospodarsk­e šokove i eventualne buduće krize. Ovakva ideja najviše otpora ima u Njemačkoj iako ga je kancelarka Merkel podržala. Njezin ministar financija predložio je transforma­ciju fonda za spašavanje eurozone, Europskog mehanizma stabilnost­i (ESM), u EMF koji bi imao više ovlasti za pružanje podrške ranjivim zemljama članicama. – Trebali bismo krenuti prema Europskom monetarnom fondu, i podržavam takvu ideju, ali to se ni na koji način ne bi trebalo miješati s proračunom eurozone – rekao je Macron pohvalivši reforme i štednju koje Grčka provodi. – Pozivam sve zainteresi­rane strane da se Grčkoj olakša teret vraćanja duga – kazao je Macron. Grčki predsjedni­k Prokopis Pavlopoulo­s izjavio je kako Grčka podupire francuske prijedloge za integracij­u eurozone. Kazao je kako bi se ESM trebao reformirat­i i zamijeniti Međunarodn­i monetarni fond u Europi. – Poštujemo MMF, ali možemo bolje upravljati organizaci­jom koja ima europski mentalitet i razumije posebne značajke eurozone – rekao je grčki predsjedni­k Pavlopoulo­s.

Olakšati Grčkoj vraćanje duga

Vlade eurozone odobrile su u lipnju dodatnu kreditnu liniju za Grčku vrijednu gotovo 10 milijardi dolara nakon što je MMF priopćio kako će se u načelu pridružiti jamstvenom sustavu zemlje, što je odbijao pune dvije godine.

 ??  ?? topli zrak prodire iznad oblaka debeli pokrivač od oblaka hladni zrak pada kroz oko uzdizanje toplog zraka 1. Vjetrovi Kao posljedica rotacije Zemlje fronta vjetrova vrti se na sjevernoj zemljinoj polutki suprotno od smjera kazaljke na satu
topli zrak prodire iznad oblaka debeli pokrivač od oblaka hladni zrak pada kroz oko uzdizanje toplog zraka 1. Vjetrovi Kao posljedica rotacije Zemlje fronta vjetrova vrti se na sjevernoj zemljinoj polutki suprotno od smjera kazaljke na satu
 ??  ?? The move comes as a leading lawyer warns that Britain is heading
The move comes as a leading lawyer warns that Britain is heading

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia