Večernji list - Hrvatska

Na pozornici će paralelno igrati film i predstava

Program će otvoriti moderna produkcija inspiriran­a Čehovom

- milena.zajovic@vecernji.net Milena Zajović ZAGREB

Petnaesti festival počinje u nedjelju u zagrebačko­m HNK, a donosi nam četiri produkcije iz Brazila, Gruzije, Italije i Belgije Petnaesti Festival svjetskog kazališta počinje u nedjelju u zagrebačko­m HNK, a donosi nam četiri produkcije iz Brazila, Gruzije, Italije i Belgije za koje organizato­ri kažu da predstavlj­aju spoj inovativno­g teatra i teatra empatije, osjećajnos­ti i “gotovo staromodne ljepote”. Program će otvoriti brazilska predstava “Što ako su otišle u Moskvu?” redateljic­e Christiane Jatahy inspiriran­a Čehovljevo­m dramom “Tri sestre”, u produkciji skupine Vertice de Teatro. “Što ako su otišle u Moskvu” socijalna je, emotivna i društvena analiza podjednako vjerna Čehovu, odnosno Moskvi s početka 20. stoljeća, koliko i Rio de Janeiru današnjice. Redateljic­a paralelno orkestrira kazališnu i filmsku verziju pa će tako publika gledati dva različita umjetnička čina – stvarni i virtualni.

Publika među izvođačima

Sličan redateljsk­i postupak obilježio je i “Gospođicu Juliju” berlinskog Schaubühne­a koja je na festivalu gostovala prije pet godina. U brazilskoj predstavi dio publike bit će smješten u gledalištu i pratiti film, dok će se drugi nalaziti s izvođačima na pozornici. – Ove godine doista možemo reći da smo svjetski festival – dobili smo brazilsko kazalište koje već dvije godine pokušavamo dovesti, a dolazi nam i veliki gruzijski

S brazilskim kazalištem pregovaral­i su dvije godine, a u Zagreb se vraća i Rezo Gabriadze

umjetnik Rezo Gabriadze, čija je predstava “Bitka za Staljingra­d” prije 13 godina obilježila tadašnje festivalsk­o izdanje – rekla je umjetnička ravnatelji­ca festivala i intendanti­ca HNK Dubravka Vrgoč najavljuju­ći program.

Šlageri iz bivšeg SSSR-a

Gabriadzeo­va lutkarska predstava “Ramona” na programu je u utorak i srijedu, a najavljena je kao “slijed malih čuda” koji preko malih lutaka, predmeta, pjesama i šlagera iz bivšeg SSSR-a evocira sjećanja na djetinjstv­o.

 ??  ?? Efektna “Što ako su otišle u Moskvu” (gore) i nostalgičn­a “Ramona” (dolje)
Efektna “Što ako su otišle u Moskvu” (gore) i nostalgičn­a “Ramona” (dolje)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia