Večernji list - Hrvatska

Žuti je najbolji izbor, ali nije poslušan...

Zlatka Dalića mnogi vide kao Čačićeva nasljednik­a. Plus mu je sigurno i to što je Zokija Mamića preporučio svom Al Ainu

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Čak i ako se plasira na SP, jako je upitno ima li Čačić znanja odvesti ovu generaciju do nekog većeg uspjeha na SP-u Sada je već sto posto sigurno, Ante Čačić vodit će Hrvatsku i u preostale dvije utakmice kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo. Zlobnici kažu da si je Ante poziciju dodatno učvrstio posjetom Zdravku Mamiću dok je savjetnik Dinama ležao u bolnici Sveti Duh, no prava je istina da su čelnici HNS-a predvođeni šefom Šukerom procijenil­i da Čačić ima znanja i autoriteta odvesti kockaste na SP. Bez obzira na to što je većini jasno da nešto u reprezenta­ciji ne štima, što je uostalom potvrdio i kapetan Luka Modrić: “Nešto ne štima, izgubio se onaj nacionalni naboj koji nas je krasio”, Čačić je dobio još jednu priliku. No pravo je pitanje što s Čačićem na klupi možemo ostvariti na tom Svjetskom prvenstvu. Ante u rukama ima možda i najbolju reprezenta­ciju u hrvatskoj povijesti, ima drugog najvažnije­g igrača Real Madrida, ima važan kotačić Barcelone Rakitića, ima i igrače Juventusa, Milana, Atletico Madrida, Monaca... Povijest svjetskih prvenstava pokazala je da je za veliki rezultat na SP-u, osim odličnih igrača, potreban i odličan izbornik. Ne bi, primjerice, Hrvatska osvojila broncu na SP-u 1998. da nije imala autoritati­vnog Ćiru Blaževića. Je li Čačić u tom rangu? Ako je suditi prema Euru u Francuskoj, nije, jer Ante je sjajno vodio kockaste u utakmicama skupine, a onda kiksao napravivši prekasno izmjene u osmini finala protiv Portugala. Čačić je vrlo solidan trener, ali ništa više od toga. Realno, njegov najsretnij­i dan je kada je upoznao Zdravka Mamića jer najviše zahvaljuju­ći prijateljs­tvu s najmoćniji­m čovjekom hrvatskog nogometa dobio je čast voditi hrvatsku reprezenta­ciju. Realno, puno je drugih trenera koji više zaslužuju biti na klupi reprezenta­cije.

Dalić: Prihvatio bih poziv

Pogledamo li u budućnost i razmotrimo tko bi mogao naslijedit­i Čačića, najpravedn­iji izbor, prema stručnosti i iskustvu, sigurno bi bio Robert Prosinečki. Legendarni Žuti prije tri godine preuzeo je momčad Azerbajdža­na na 135. mjestu Fifina renkinga, a već ih je doveo do 79. pozicije, odnosno trećeg mjesta u skupini. Tako Žutome u leđa u skupini gledaju i Češka i Norveška, reprezenta­cije koje su do prije koju godinu za Azerbajdža­n bile televizor u boji. Prosinečko­m je plus i to što je već radio u hrvatskoj reprezenta­ciji, bio je Bilićev pomoćnik u vrijeme dok je Hrvatska igrala možda i najljepši nogomet. A Žuti iza sebe ima i impresivnu karijeru, igrao je za Real i Barcelonu, sa Zvezdom osvojio Kup prvaka, a za razliku od hrvatskih reprezenta­tivaca koje bi vodio, on ima i medalju s velikog natjecanja, broncu iz 1998. Po svemu ovome, Žuti je idealan

Plus Žutome bio bi autoritet jer u karijeri je osvojio što nije nijedan sadašnji kockasti Vaha je specijalis­t za reprezenta­cije, koga god preuzme, ta država otiđe na SP

izbor, no ima jedan ogroman “minus”. Nije podoban, svoj je, ne bi dao da mu se itko miješa u posao. Žuti sigurno ne bi pristajao na to da reprezenta­tivni popis prije objave šalje na glancanje savjetniku u Maksimirsk­u 128. Drugi najozbiljn­iji kandidat, a da je Hrvat, bio bi Zlatko Dalić. Trenutačno je bez angažmana, a u trenerskoj karijeri osvojio je pet trofeja, a Al Ainom (UAE) igrao polufinale i finale Lige prvaka. Dalićev plus je također što je već bio dio HNS-a, radeći pet godina kao pomoćnik Draženu Ladiću u mladoj reprezenta­ciji. Kada se zna da izbor hrvatskog izbornika ne može proći bez amenovanja Zdravka Mamića, Daliću bi sigurno plus bio činjenica da je svom bivšem klubu Al Ainu preporučio Zorana Mamića. A Mamić zahvaljuju­ći tome sada u Emiratima ima plaću od milijun dolara godišnje. A Dalić je prekjučer poručio: – Dođe li poziv, ja ću ga, naravno, objeručke prihvatiti. Ali to nije na meni. Među imenima koja se spominju kao mogući budući hrvatski izbornici je i Vahid Halilhodži­ć. On bi u budućnosti nesumnjivo bio odličan izbor jer iza sebe ima veliku igračku, ali jednako dobru i trenersku karijeru. Uostalom, prošli je tjedan s reprezenta­cijom Japana osigurao odlazak u Rusiju, što će mu biti već treći trenerski nastup na SP-ima. U Južnoafrič­koj Republici 2010. vodio je Obalu Bjelokosti, dok je 2014. njegov Alžir oduševio sjajnom igrom, a ispao je u osmini finala tek u produžecim­a od Nijemaca, koji su kasnije osvojili naslov. No Vaha se već jednom razišao s Mamićem zato što mu se petljao u posao, tako da je pitanje bi li ponovno prihvatio posao u “interesnom” hrvatskom nogometu.

Slovenac hrvatski izbornik?

Jedan od takvih karaktera sličnih Vahinu je Matjaž Kek, kojeg su također spominjali kao potencijal­nog budućeg hrvatskog izbornika. Matjaž se dokazao sjajnim radom u NK Rijeci, a plus mu je i to što je četiri godine bio izbornik Slovenije te ju je odveo na SP 2010. godine.

 ??  ?? Davor Šuker Hoće li predsjedni­k HNS-a moći podignuti prst gore Anti Čačiću i nakon preostale dvije utakmice kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo?
Davor Šuker Hoće li predsjedni­k HNS-a moći podignuti prst gore Anti Čačiću i nakon preostale dvije utakmice kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia