Večernji list - Hrvatska

J. M. del Potro odlučan da ponovi trijumf iz 2009. godine

Federer: Bolje je da sam ispao, Del Potro će imati veće izglede

- anton.filic@vecernji.net Anton Filić ZAGREB

Na prijestolj­u tenisačica treća smjena u posljednji­h devet mjeseci: nakon Kerber i Pliškove prvim mjestom će se počastiti i Muguruza Nakon jednog od najspektak­ularnijih preokreta u povijesti tenisa, koji je priredio u prethodnom kolu pobijedivš­i Austrijanc­a Dominica Thiema s 3:2, Argentinac Juan Martin del Potro napravio je još jedan pothvat. U četvrtfina­lu je, pred do kraja ispunjenim ustreptali­m tribinama središnjeg stadiona US Opena, pobijedio Rogera Federera, osvajača 19 Grand Slam naslova, sa 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4.

Federer ispustio tri set-lopte

Argentinac je prije osam godina pobijedio Federera u finalu US Opena, prekinuvši niz od pet uzastopnih Rogerovih naslova na tom turniru, a sada ga je onemogućio u njegovu eventualno­m vraćanju naslova, ali je i spriječio prvi sraz Švicarca s Rafaelom Nadalom u Flushing Meadowsu. Nadal je, naime, svoj dio posla obavio, lako je, sa 6:1, 6:2, 6:2, pobijedio rusku 19-godišnju nadu Andreja Rubljova. Ključni trenuci u srazu Federera i Del Potra zbili su se u završnici trećeg seta. Pri vodstvu od 6:4 Federer je propustio jednu, a u tie-breaku (7:6, 8:7) još dvije set-lopte. Gubitak tog seta vidljivo ga je uzdrmao, pa je Del Potro u četvrtom setu samo trebao rutinski okončati posao. – Pružio sam možda i najbolju igru na turniru. Sve sam učinio dobro, udarao sam forhende najjače što sam mogao. Odigrali smo sjajan meč, mislim da sam zaslužio pobjedu. Ovo mi je omi- ljeni turnir. Igrao sam protiv Rafe i 2009. godine i nadam se da ću ponoviti rezultat. Uz ovakvu podršku s tribina sve je moguće – kazao je Del Potro koji je te 2009. i osvojio US Open. U finalu je nadjačao Federera u pet setova, a u polufinalu Nadala sa 6:2, 6:2, 6:2. Sam Federer prilično je mirno podnio poraz. Ili je to znao dobro odglumiti: – Osjetio sam da za mene nema mjesta u polufinalu. Iskreno, Del Potro će imati veće izglede da pobijedi Rafu od mene. Na neki način je i bolje što sam ispao, nisam u potrebnoj formi, a netko drugi će dobiti priliku da odigra dobro

- istaknuo je Federer.

Domaća dominacija

U drugom polufinalu će se, kao što se zna od dan prije, sučeliti Južnoafrik­anac Kevin Anderson i Španjolac Pablo Carreno Busta. I dok među tenisačima više nemaju predstavni­ka, kad je u pitanju konkurenci­ja tenisačica, Amerikanci­ma se ispunio san. U polufinalu imaju sve četiri svoje predstavni­ce, što im se posljednji put na ovom turniru dogodilo još 1981. godine. U jednom polufinalu sučelit će se Venus Williams i Sloane Stephens, a u drugom CoCo Vandeweghe i Madison Keys. Uglavnom, subotnji će finale biti sraz teniske Amerike koja je isplivala na ovom Grand Slam turniru. U noći sa srijede na četvrtak prva je do pobjede stigla Vandeweghe koja je sa 7:6 (4), 6:3 bila bolja od prve nositeljic­e Karoline Pliškove. CoCo je tako na prvo mjesto WTA liste gurnula Garbine Muguruzu jer je Pliškovoj za ostanak na prijestolj­u ženskog tenisa bio potreban barem ulazak u finale. Muguruza (23) bit će 24. tenisačica koja je stigla do broja jedan od 1975. godine i formiranja WTA liste. A ovo je treća smjena na vrhu tenisačica u samo devet mjeseci. Prije Pliškove i Muguruze najbolja je bila Njemica Kerber. Keys je bila bolja od Estonke Kaie Kanepi sa 6:3, 6:3 i tako zaokružila američki trijumf.

Ispunio se američki san: u ženskom polufinalu nastupit će četiri američke tenisačice

 ??  ?? Uz ovakvu podršku s tribina, sve je moguće, kaže Del Potro uoči Nadala
Uz ovakvu podršku s tribina, sve je moguće, kaže Del Potro uoči Nadala
 ??  ?? Osjetio sam da za mene nema mjesta u polufinalu, kaže Federer
Osjetio sam da za mene nema mjesta u polufinalu, kaže Federer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia