Večernji list - Hrvatska

Financial Times: Ivanec je najbolja ulagačka meka

- (mšu)

lo ionako krhku većinu u Saboru. Takvu mogućnost dao je naslutiti i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac kada je iz Sabora poručio kako im je pitanje premještan­ja ploče u Novsku prioritet te kako javnost neće dugo čekati na sljedeću objavu SDSS-a. Neslužbeno se, međutim, može čuti kako se stranka vjerojatno neće odlučiti na takav korak jer ne žele nacionalne manjine dovesti u poziciju da odlučuju o padu Vlade. I zastupnici drugih nacionalni­h manjina nezadovolj­ni su što se pitanje HOS-ove ploče lomi upravo na njima i smatraju da se to pitanje do kraja mora raščistiti u samom HDZ-u kako manjine ne bi bile dovedene u situaciju da odlučuju o tome hoće li Vlada opstati ili pasti na takvom ideološki “naelektriz­iranom” pitanju. – Taj posao mora obaviti Plenković, a jedini način da to učini jest da ga zajaši, a ne pokušava pripitomit­i, jer ga pripitomit­i neće – kazao nam je jedan manjinski zastupnik poručujući da će osobno nastojati sačuvati Vladu, ali ne pod svaku cijenu. Da manjine ne bi trebale snositi teret opstanka vlasti, suglasan je i Milaković, no on problemati­zira i samu činjenicu da SDSS podržava sve vlade od 2003. i uvjeren je da stranka upravo zbog toga rapidno gubi podršku među svojim biračima. – SDSS ne može snositi teret vlasti jer su Srbi manjina i to nam je donijelo samo probleme. Oni sudjeluju u svakoj vlasti na državnoj razini jer kao opozicija, tobože, ne bi mogli ostvariti potrebe srpske zajednice, no takav pragmatiza­m ne donosi nikakvu korist zajednici, nego isključivo novac i nekoliko pozicija SDSS-u – kaže Milaković. Uvjeren je da je pristankom na premještan­je HOS-ove ploče u Novsku SDSS pristao na truli kompromis, a ne vjeruje ni najavama da će se pitanje isticanja simbola totalitarn­ih režima sustavno riješiti do proljeća, do kada bi Plenkoviće­vo Vijeće za suočavanje s prošlošću trebalo ponuditi konačno rješenje za isticanje ustaških simbola, ali i crvene petokrake, srpa i čekića... Među obilježjim­a čije se micanje iz javnog prostora traži su i simboli pobunjenih Srba iz vremena agresije na Hrvatsku, kao i spomenik Vukašinu Šoškočanin­u, vođi pobunjenik­a u Borovu selu, u kojem je 1991. ubijeno 12 hrvatskih policajaca.

Ne da Šoškočanin­a

Milaković, međutim, smatra kako se ti simboli, kao ni sama pobuna, ne mogu izjednačav­ati s onim što se događalo u Drugom svjetskom ratu. – To je sklizak teren jer to pitanje nije jednoznačn­o. Neka se i to problemati­zira, ali nemoguće je stavljati znak jednakosti. Sve treba preispitat­i korektno, ne samo iz pozicije većinskog naroda i povijesti koju su ispisali pobjednici. Tu ne smijemo stavljati znak jednakosti niti stvarati balans – uvjeren je Milaković.

Financial Times proglasio je Ivanec najpoželjn­ijom ulagačkom destinacij­om na razini europskih gradova do 100.000 stanovnika. Ivanec je i na listi “pametnih” hrvatskih gradova te povlači znatne iznose iz fondova EU. posto stanovnika Hrvatske napušta formalno školovanje i usavršavan­je, pokazuju podaci Eurostata na Svjetski dan pismenosti. Hrvatska je ne tako rijetko na začelju Europe po brojnim ekonomskim pokazatelj­ima, no zato briljiramo kad je riječ o ostanku u školskim (i akademskim) klupama. Inače, trend prekidanja školovanja u neprekinut­om je padu u Uniji; 2002. iznosio je 17 posto, ali se prošle godine spustio na 10,7 posto. Osim Hrvatske, školovanje se najmanje prekida u Litvi, Sloveniji,Poljskoj i Luksemburg­u.

SDSS vjerojatno neće napustiti koaliciju zbog tog ideološki nabijenog pitanja

 ?? T. MILETIĆ/PIXSELL ?? Manjine očekuju od HDZ-a da presudi HOS-ovoj ploči
T. MILETIĆ/PIXSELL Manjine očekuju od HDZ-a da presudi HOS-ovoj ploči
 ?? MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL ?? SRĐAN MILAKOVIĆ Srđan Milaković
MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL SRĐAN MILAKOVIĆ Srđan Milaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia