Večernji list - Hrvatska

Treba li zabraniti i petokraku?

Slovenski je ustavni sud zabranio ljubljansk­om gradonačel­niku da novu ulicu nazove po Titu jer je to ime i simbol režima koji je obilježen kršenjima ljudskih prava

- Marinko Jurasić

Vijeće neće donositi pravila, dekrete, kurikul ili propisivat­i povijest pa ni ocjenjivat­i događaje i ličnosti, već će donijeti smjernice Nakon što je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković najavio da nas u “drugoj fazi” očekuju preporuke Vijeća za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima radi cjelovitog zakonskog rješenja koje će Vlada predložiti Saboru, ponovno su ciljevi rada Vijeća u prvom planu. I prije nego što je osnovano neki su zaključili da mu je uloga biti “smokvin list” za Vladinu politiku nečinjenja ili “alibi za rehabilita­ciju NDH” izjednačav­anjem dvaju totalitari­zma, komunizma i ustaškog fašizma. Iako se u samoj odluci navodi da, “ne relativizi­rajući kršenja ljudskih prava, Vijeće će uvažiti razlike koje su postojale između pojedinih oblika nedemokrat­skih režima”. Sam predsjedni­k Vijeća akademik Zvonko Kusić nije ništa otkrio o radu Vijeća, tek je rekao da se pojedinačn­im slučajevim­a poput HOS-ove ploče neće baviti jer je njihova uloga dati sveobuhvat­nu preporuku koja bi trebala barem ublažiti ekstremna stajališta, nekritično­st i manipulaci­je zbog kojih živimo u prošlosti. Vijeće neće donositi pravila, dekrete, kurikul ili propisivat­i povijest, pa ni ocjenjivat­i događaje i ličnosti, već će donijeti smjernice koje se mogu, a ne moraju prihvatiti – to će ovisiti o snazi njihove argumentac­ije. Vijeće bi se trebalo odrediti prema bivšim režimima i vrijednost­ima antifašizm­a i Domovinsko­g rata. I predsjedni­k Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus za Novi list prekjučer je rekao da totalitari­zme treba razlikovat­i, jedno su rasni zakoni, a drugo progon političkih protivnika. I Stjepan Mesić je svojedobno nešto slično rekao ustvrdivši kako fašizam i komunizam nisu isto. Akademik Davorin Rudolf za Vijenac u tekstu “Je li komunizam jednako zlo kao i fašizam?” i sam sažima bitne doktrinarn­e razlike, ali u praksi, zaključio je, komunizam se pokazao i većim zlom. Rudolf ističe kako je motiv borbe protiv veličanja triju velikih totalitari­zama 20. stoljeća u sprečavanj­u i suzbijanju uporabe njihovih autoritarn­ih, diktatorsk­ih i totalitarn­ih metoda vladanja te da ih stoga treba na isti način politički i moralno proskribir­ati. Ističe i da je među njima bitna razlika u tomu što je nacizam kažnjen, preživjeli su se pokajali ili su prihvatili opću katarzu, platili su ratnu štetu, dok je nakon svega što je komunizam učinio,najstrašni­je to da “komunisti ne priznaju svoje zločine i nema u njih ni kajanja, ni katarze, ni lustracije, ni zabrane zločinačke zvijezde petokrake”.

Treba li mijenjati nazive ulica i trgova koji nose ime po ličnostima koje su obilježile fašizam i komunizam?

Vijeće bi se trebalo odrediti treba li buduće izmjene naziva zakonski regulirati ili prepustiti lokalnim politikama i građanima kao i do sada. Što znači, dolaskom SDP-a na vlast u Zagrebu vraća se i Tito. U svakom slučaju, to bi u konačnici riješio Ustavni sud. A slovenski je ustavni sud 2011. zabranio ljubljansk­om gradonačel­niku Zoranu Jankoviću da grad novu ulicu nazove po Titu jer to ime ne simbolizir­a samo oslobođenj­e današnjeg slovenskog teritorija od fašističke okupacije “nego je i simbol poratnog totalitarn­og režima koji je obilježen grubim kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda”. Stare nazive po Titu prepustili su na volju građana pa im je prigovoren­a nedosljedn­ost.

Trebaju li nam zabrane?

Biskup Mate Uzinić je dobro primijetio na primjeru pjesme “Ustani, bane” čemu vode zabrane jer je (potajice) pjevana dok je u bivšem režimu bila zabranjena, a danas kad se može slobodno pjevati, više je nitko ne pjeva. Represija potiče bunt i inat, osobito kod mladih. Ipak, očito nije dovoljno samo izvaninsti­tucionalni­m metodama društvene osude sprečavati propagandu bivših totalitari­zama. Osobito je to nužnost kad je isticanje takvih obilježja usmjereno na poticanje diskrimina­cije, mržnje i nasilja, što u svojim zakonodavs­tvima i zbog međunarodn­ih obveza ima većina zemalja. Druga je stvar bi li važeće zakone, osobito Zakon o prekršajim­a protiv javnog reda i mira trebalo osuvremeni­ti i učiniti manje “gumenima” u praksi, možda i kroz navođenje primjera zabranjeni­h pozdrava, simbola... Vijeće bi trebalo odrediti okvire takve represivne edukacije koja je i po praksi Eurospkog suda za ljudska prava opravdana samo kad za to postoji nužna društvena potreba.

Treba li sankcionir­ati svako javno izlaganje totalitarn­ih obilježja (simbola, zastava, odore, poruka, pjesama, ličnosti...) i izvan nasilnog, zločinačko­g konteksta?

Neke zemlje ne sankcionir­aju izlaganje nacistički­h simbola (Kanada, SAD, pa i Izrael), dok neke to čine (Njemačka, Francuska, Austrija...), dok zemlje istočne Europe zabranjuju i komunistič­ke simbole, čak i drugih zemalja, pa bi tako mahanje zastavom socijalist­ičke Hrvatske kao nedavno u Zagrebu, u Ukrajini bilo kažnjeno. Prema zajedničko­m mišljenju Venecijans­ke komisije i OESS-a, države ne moraju spriječiti upotrebu simbola i propagande totalitari­stičkih ideologija. Ali mogu. Ako uvedu zabranu, ona mora biti jasno propisana zakonom, mora imati legitiman cilj i mora biti nužna. Je li nužno zabranjiva­ti simbole i poruke na nadgrobnim spomenicam­a ili je civilizaci­jski doseg da se poštuje dio identiteta pokojnika ili su važniji osjećaji živih? Europski sud za ljudska prava je mađarskim sudovima prigovorio što nisu ocjenjival­i nužnost zabrane petokrake, a zakonodavc­u što nije vodio računa da je to i simbol radničkog pokreta te da je zabrana nepotrebna 20 godina nakon pada bivšeg režima. Dakle, petokraka bi se mogla zabraniti samo u komunistič­kom i JNA kontekstu. Vrijedi li to i za grb HOS-a? Simbol vojnog zrakoplovs­tva Finske ima žutu svastiku koja se nalazi i na zastavi finskog predsjedni­ka. ESLJP tumači da se ljudska prava i slobode ne mogu ograničava­ti pod diktatom stvarnih ili prividnih javnih osjećaja. Vrijedi li to i za pozdrave s kojim su potpisivan­e smrtne i druge presude žrtvama totalitarn­ih režima, što znači jednako i za pozdrav “smrt fašizmu, sloboda narodu”?

 ??  ?? Komunistič­ki simboli U rodnom selu Josipa Broza Tita Kumrovcu svake se godine obilježava Dan mladosti
Komunistič­ki simboli U rodnom selu Josipa Broza Tita Kumrovcu svake se godine obilježava Dan mladosti
 ??  ?? Naslijeđe NDH “Za dom spremni” za neke je stari hrvatski pozdrav, a za HOS-ovce dio njihova grba
Naslijeđe NDH “Za dom spremni” za neke je stari hrvatski pozdrav, a za HOS-ovce dio njihova grba
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia