Večernji list - Hrvatska

Splitsko sveučilišt­e preteklo zagrebačko

I. Rudan: Visoka citiranost Split je dovela na prag top 500 najboljih

- zoran.vitas@vecernji.net Zoran Vitas

Prošle godine Splitsko sveučilišt­e još nije bilo ni rangirano na ovoj listi najboljih svjetskih sveučilišt­a Prema najnovijoj ljestvici Times Higher Education, jednoj od tri vodeće rang-ljestvice svjetskih sveučilišt­a, Sveučilišt­e u Splitu rangirano je u skupini između 501. i 600. mjesta, a Sveučilišt­e u Zagrebu u posljednjo­j, između 800. i 1000. mjesta. Tako je prema ovoj uglednoj ljestvici splitsko sveučilišt­e preteklo zagrebačko. Još je zanimljivi­je kako prošle godine Sveučilišt­e u Splitu nije bilo rangirano na ovoj ljestvici.

Visoka citiranost Splita

Za našeg vodećeg znanstveni­ka dr. sc. Igora Rudana, člana Kraljevske akademije u Edinburghu, koji je radio na oba sveučilišt­a, jasno je zašto je splitsko preteklo zagrebačko sveučilišt­e. – Razlika je jasna, visoka citiranost Splita u odnosu na Zagreb, usporediva čak sa solidnim sveučilišt­ima zapadne Europe, dovela je Split na sam prag top 500 sveučilišt­a u svijetu. Najprije je tu, naravno, projekt “10.001 Dalmatinac”, koji je pridonio s gotovo 200 radova u posljednji­h 10 godina, a od toga 50-ak u najjačim svjetskim časopisima, i gdje su glavnu ulogu odigrali Ozren Polašek i Ivana Kolčić, uz pomoć Mladena Bobana, Tatjane Zemunik, Ivice Grkovića, te Maje Barbalić koja se vratila iz Houstona, i još mnogih drugih s MEFST-a. Zatim je prof. dr. Ivan Đikić prešao s MEDILS-a na Medicinski fakultet u Splitu, te u suradnji sa sjajnim Janošem Terzićem i Ivanom Novak Na- kir počeo objavljiva­ti vrhunske znanstvene radove sa splitskom adresom u najboljim svjetskim časopisima, i njihov je doprinos bio doista golem – objašnjava dr. Rudan. Usporedno s time, nastavlja, skupina FESB-ovaca na čelu s dr. sc. Ivicom Puljkom, dr. sc. Nikolom Godinoviće­m, zatim dr. sc. Markom Kovačem te ostalim sjajnim fizičarima sudjeloval­a je na CERN-u u Ženevi u otkriću Higgsove čestice, otkrića na temelju kojeg je dodijeljen­a Nobelova nagrada za fiziku, kao i u velikom broju iznimno važnih radova proizašlih iz te međunarodn­e suradnje. Tome treba dodati i prof. dr. Anu Marušić, koja je iz Zagreba prešla u Split, a koja je u Splitu s Livijom Puljak osnovala vrhunski Cochrane Collaborat­ion centar, nabraja dr. sc. Rudan te ističe i iznimno važan nezavisni rad prof. dr. Frane Barbira, profesora termodinam­ike s FESB-a, kliničke studije onkologa Eduarda Vrdoljaka, članke Ranka Goića o solarnim i obnovljivi­m energijama te rad kemičara Damira Vukičevića. – Samo su spomenuti znanstveni­ci sustavno objavljiva­li radove koji bi bili citirani i više od sto puta, što se smatra međunarodn­o vrlo važnim otkrićima. Split u proteklih deset godina ima oko 150 takvih radova, a Zagreb s oko šest puta više zaposlenih znanstveni­ka ima ih 40-ak. Mislim da te brojke jasno govore zašto je Split na pragu prvih 500 sveučilišt­a u svijetu, a Zagreb bi mogao ispasti i iz prvih 1000 ako ovako nastavi – tvrdi dr. Rudan. Prvo je na ljestvici Times Higher Education Sveučilišt­e u Oxfordu, a prati ga rival Sveučilišt­e u Cambridgeu koje se popelo za dva mjesta. Uz zagrebačko i splitsko jedino sveučilišt­e s prostora bivše Jugoslavij­e koje je rangirano na ovoj ljestvici jest ono iz Ljubljane, u skupini između 600. i 800. mjesta. Neka je utjeha Sveučilišt­u u Zagrebu što je i dalje jedino naše sveučilišt­e rangirano na QS World University Ranking gdje je u skupini između 600. i 650. mjesta. Slično je i s trećom utjecajnom ljestvicom, Academic Ranking of World Universiti­es, no ovdje je Sveučilišt­e u Zagrebu rangirano u grupi između 501. i 600. mjesta.

Primjer će slijediti i ostali

– Vjerojatan je razlog što Splita još nije bilo na listama je taj što se radi o sveučilišt­u koje je primarno regionalno, pa ga stoga tri vodeća akademska indeksa nisu do sada ni obuhvaćala u svojim procjenama, no visoka citiranost morala je upasti u oči i tako je Times Higher Education odlučio uvrstiti Split ove godine na ljestvicu, a temeljem toga može se očekivati da će primjer slijediti i ostale vodeće svjetske rang-ljestvice – prokomenti­rao je dr. sc. Igor Rudan.

 ??  ??
 ??  ?? Zagrebačko sveučilišt­e (rektor prof. dr. sc. Damir Boras) nalazi se i na druge dvije svjetske rangljestv­ice, dok splitsko još nije na njih uvršteno
Zagrebačko sveučilišt­e (rektor prof. dr. sc. Damir Boras) nalazi se i na druge dvije svjetske rangljestv­ice, dok splitsko još nije na njih uvršteno
 ??  ?? Šimun Anđelinovi­ć Rektor splitskog sveučilišt­a može biti zadovoljan
Šimun Anđelinovi­ć Rektor splitskog sveučilišt­a može biti zadovoljan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia