Večernji list - Hrvatska

Gucci, Fendi... donose i 30% neto dobiti, Prada najlošija

Na parfemima kuće zarađuju manje, odnosno oko 12 posto

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Na odjeći, cipelama i torbama najveće kuće masno zarađuju što je dokaz da kupnjom ‘marki’ više plaćate ime nego kvalitetu proizvoda Blještavil­o izloga i reklame s najpopular­nijim glumicama u službi su stvaranja dojma glamura najvećih modnih kuća. Kupci diljem svijeta u njihovim torbama, cipelama ili odjeći pronalaze dokaz vlastitog uspjeha, ali iza sjaja stoji ozbiljan i vrlo profitabil­an biznis. Iz financijsk­ih izvještaja najvećih modnih koncerna može se dokazati: kupujući ‘marke’ plaćate ime, a manje kvalitetu.

Eksplozija Bottege i YSL-a

Kering je kompanija koja posjeduje brendove Gucci, Yves Saint Laurent i Bottega Veneta, poznate ljubitelji­cama skupih torbica. U pola godine ostvarili su 7,3 milijarde eura prihoda i time povećali konsolidir­ane prihode grupe za 28 posto. Neto dobit je apsolutno eksplodira­la na 825 milijuna eura, odnosno bolja je nego u prvom tromjesečj­u 2016. za 77 posto. Rast je pratila i vrijednost dionice koja je od početka godine skočila za nevjerojat­nih 48 posto. Iako se neto dobit ukupne grupe ne čini pretjerano­m, kada je pogledaju izdvojeni podaci za modnu kuću Gucci jasno je da je marža enormna. Naime, Gucci je na 2,8 milijardi eura prihoda ostvario čak 710 milijuna eura čiste dobiti. Drugim riječima, nakon što je tvrtka platila skupe dizajnere, revije, marketinšk­e aktivnosti pa naposljetk­u i materijale za izradu odjeće i obuće ostalo joj je i dalje 25 posto čiste zarade. Slično je i u LVMH, najvećoj modnoj korporacij­i koja posjeduje 70 brendova među kojima su, primjerice, Louis Vuitton, Fendi, Celine, Kenzo Givenchy. U modnom biznisu na 6,9 milijardi eura prihoda ostvarenih u pola godine ostvarili su 2,2 milijarde eura čiste dobiti. Znači da im nakon svih troškova ostane čista zarada od 32 posto. Izvrsna zarada može se ostvariti i na luksuznim šampanjcim­a. LVMH je vlasnik i većine poznatijih brendova šampanjaca, od Dom Perignona preko Moët & Chandon do najpoznati­jega konjaka Hennessy, a na vinskom biznisu imali su oko 32 posto zarade. Ipak, svijet parfema nije tako lukrativan pa se na parfemima prosječna neto zarada kreće oko 12 posto unatoč rastu, što dovodi do zaključka da se u tom segmentu ipak malo više plaća kvaliteta nego sami brend.

I Dior među dobitnicim­a

Ukupno je koncern LVMH, koji će ove godine u konsolidir­ane rezultate uvrstiti i kuću Dior, u pola godine ostvario prihode od 19,7 milijardi eura, zarada im je skočila za 25 posto, na 2,11 milijardi eura. Vlasnik korporacij­e koja zapošljava 134.000 ljudi Bernard Arnault može biti zadovoljan jer će mu se na temelju rasta dionica povećati bogatstvo koje se krajem 2016. procjenjiv­alo na oko 33 milijarde eura. Naime, dionice LVMH su od početka godine skočile 21 posto. Najlošiji rezultat, ali ipak rast vrijednost­i zabilježil­a je dionica modne kuće Prada koja je rasla tek pet posto. Kompanija je u vlasništvu obitelji Prada, odnosno nasljednic­e Miuccie Prada i njezina supruga Patrizija Bertellija, a zapošljava više od 12 tisuća ljudi. Ipak posljednje dvije godine suočena je s padom popularnos­ti na tržištu, odnosno konkurenci­ja joj uzima sve više tržišta. Današnja vlasnica kompaniju je preuzela 1978. kada je imala manje od pola milijarde eura prihoda, a danas je prihod kompanije tek oko 3,3 milijarde. U prvih šest mjeseci ove godine Prada je ostvarila 1,5 milijardi eura prihoda. Neto dobit joj se survala za gotovo petinu i zarada je iznosila 115 milijuna eura, a rasla je jedino na kineskom tržištu.

Vlasniku LVMH Bernardu Arnaultu bogatstvo je od početka 2017. skočilo 21 posto

 ??  ?? Iza blještavil­a izloga i privlačnih reklama stoji lukrativan biznis
Iza blještavil­a izloga i privlačnih reklama stoji lukrativan biznis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia