Večernji list - Hrvatska

Guilermo del Toro svojeg Zlatnog lava nazvao – Sergio Leone

Nagradu je posvetio fantasy redateljim­a iz Latinske Amerike

- Emina Basara scena@vecernji.net ZAGREB

Srebrnog lava za režiju primio je Francuz Xavier Legrand za film “Custody”, a on je ujedno proglašen i Lavom budućnosti Meksički redatelj, scenarist i producent Guillermo del Toro trijumfira­o je na završnoj večeri 74. Međunarodn­og filmskog festivala u Veneciji. Svojom fantastičn­om avanturom “The Shape of Water”, romantično­j bajci čija je radnja smještena u doba hladnog rata, osvojio je Zlatnog lava, a prestižnom kipiću već je dao i duhovit nadimak – Sergio Leone. – Ako ostanete čisti i ne odustajete od onog u što vjerujete, što god to bilo, a u mojem slučaju to su čudovišta, na kraju će sve ispasti dobro, onako kako treba biti – kazao je ganuti filmaš, prvi Meksikanac dobitnik Zlatnog lava. Posvetio ga je mladim lati- noamerički­m kolegama koji se jako trude kako bi uspjeli u fantasy žanru. – Filmom se bavim 25 godina. Bilo je tu puno uspona i padova. Malo poletiš, pa sletiš, pa se slomiš... Ljudi s ovog festivala mi poručuju: Razumijemo tvoj glas u kontekstu ovog filma i pozivamo te da budeš dio razgovora – nastavio je u pobjedničk­om govoru 52-godišnji del Toro.

Trijumf Tri amigosa

U Veneciji su svojedobno velik uspjeh kod publike i kritike imali i del Torovi meksički kolege Alfonso Cuaron (“Gravitacij­a”) i Alejandro Gonzalez Innaritu (“Birdman”), s kojima ga se ubraja u skupinu Tri amigosa, a nakon toga nasmiješil­a im se i oskarovska sreća. Istom scenariju nada se i del Toro, kao i osvojiti publiku diljem svijeta kada film u prosincu stigne u kina. Nagradu Srebrni lav Velikog festivalsk­og žirija osvojio je izraelski redatelj Samuel Maoz svojom suvremenom satirom “Foxtrot”, Srebrnog lava za režiju primio je Francuz Xavier Legrand za film “Custody”, a on je ujedno proglašen i Lavom budućnosti.

Prva žena nakon 2006.

Najboljom glumicom proglašena je Charlotte Rampling, a titulu najboljeg glumca ponio je Kamel El Basha. Velikim festivalsk­im žirijem predsjedal­a je glumica Annette Bening, prva žena nakon što je tu ulogu 2006. obnašala njezina francuska kolegica Catherine Deneuve.

Guilermo Del Toro prvi je Meksikanac koji je osvojio najveću nagradu na slavnom festivalu Prije njega, značajne su uspjehe u Veneciji imali i Alfonso Cuaron te Alejandro G. Innaritu

 ??  ?? Kao tajnu uspjeha del Toro navodi da je ostao čist i vjerovao u čudovišta
Kao tajnu uspjeha del Toro navodi da je ostao čist i vjerovao u čudovišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia