Večernji list - Hrvatska

Long live Kek! Nitko u HNL-u nije ostao tako dugo na klupi kluba...

Čast mi je što sam tako dugo opstao u hrvatskom nogometu, očito je bilo više rada nego foliranja

- Mladen Miletić ZAGREB

Pao je rekord Igora Pamića, koji je Istru 1961 vodio 1646 dana u nizu. Ponedjelja­k je Kekov 1647. dan u Rijeci, a rekorder je postao i Mišković Nakon što je postao najdugovje­čniji trener u povijesti Rijeke, a onda i srušio najdulju dominaciju u povijesti našeg nogometa, Matjaž Kek (56) s prvim danom novog tjedna postao je i rekorder Prve HNL u njenoj 25-godišnjoj povijesti. Budući da Rijeka pod Miškovićem nije klub u kojem navečer legnete u krevet s jednim trenerom, a ujutro se probudite s drugim, Slovenac je ponedjelja­k dočekao kao veliki rekorder. Nijedan trener nije doživio 1647. dan u nizu na klupi jednog kluba u HNL-u, a dosad je najdulji niz držao Igor Pamić u Istri 1961 (2011. – 2015.). Veliki rekord i 56. rođendan u subotu igrači su mu čestitali na najbolji način – sedmicom protiv Cibalije, kojom je najavljen novi rast Rijeke, našeg jedinog preostalog predstavni­ka u Europi. U četvrtak (19 sati) na Rujevicu stiže grčki AEK.

Držali su me i kad nije išlo

– Meni su vam to samo brojke. Ne pratim. Ali normalno je da mi je izuzetna čast i zadovoljst­vo što sam opstao tako dugo u hrvatskom nogometu. Zadovoljan sam i zbog činjenice da sam iza sebe imao ljude koji su me podržavali i kada mi je bilo teško, kada smo bili u krizi, kada nisam donosio dobre odluke, kada igra nije bila dobra... Nisu reagirali, poštujem to i želim im vratiti taj dug povjerenja. S godinama čovjek počne drukčije razmišljat­i, gleda objektivni­je i na svoj rad. A sve zajedno je potvrda da je bilo više rada nego foliranja... – kaže slovenski stručnjak koji je rezultatim­a zadužio Rijeku, a našu ligu ponašanjem i stavom da ne treba tražiti uvijek krivca u drugima. Kek nikad nema popusta za sebe samog, pa ga ne daje ni drugima, i zato je uspio ostvariti ono što veliki majstori poput Blaževića, Skoblara ili Gračana nisu prije njega – dovesti Rijeku do njena prvog naslova prvaka države. A uz Keka rekorder je postao i Rijekin predsjedni­k Damir Mišković, koji ga je zadržao tako dugo iako je imao i drugih ponuda. Vjerojatno nema klupskog čelnika u HNL-u koji bar jedan rezultatsk­i pobačaj, a u četiri i pol godine i to je neizbježno, ne bi iskoristio da mu se zahvali. No, da je to učinio, recimo, nakon Aberdeena ili Slaven Belupa lani u kupu (obje utakmice 0:3), vjerojatno ne bi dočekao dvostruku krunu – krunu njihove suradnje. Velika era ide dalje, Kek je nastavlja s trogodišnj­im ugovorom u džepu potpisanim početkom ljeta, a u razgovoru za Uefinu televiziju, jutro nakon poraza od Olympiakos­a, koji je označio kraj borbe za skupinu Ligu prvaka i nastavak puta u Europskoj ligi, Rijekin je trener odgovorio i na pitanje ima li neku posebnu želju za budućnost. – Imam! Da dođemo opet u takvu situaciju u kojoj smo bili protiv Olympiakos­a, a da na kraju mi pobijedimo.

Turbulentn­i Maksimir

Za to bi bilo potrebno osvojiti još jedan naslov prvaka. Teško, ali opet ne i nemoguće, pogotovo ne za ovaj sastav Rijeke koji je, kad je odmoran i spreman, kao protiv Vinkovčana u subotu, gromovit za mnoge u HNL-u. Nakon Hajdukova posrtaja u Gradskom vrtu, Rijeka je opet prvi Dinamov pratitelj, a upravo se njenim primjerom vodio Osijek kad je ušao u novu priču na čelu s mladim predsjedni­kom Ivanom Meštroviće­m. Zoran Zekić je dvostruko kraće od Keka na klupi bijelo-plavih, ali je unatoč

Želim da još jednom dođemo u situaciju kao protiv Olympiakos­a i da na kraju mi pobijedimo Na Rijeku se ugledali i drugi – Osijek, Inter i Slaven Belupo već dugo drže trenere na klupi

tome već sada njihov najdugovje­čniji trener otkako je HNL-a (sad je na 742 dana). Još dulje traju Željko Kopić u Slaven Belupu (825 dana) i Samir Toplak u Interu (1247 dana). Gdje su oni slavni dani legendarno­g Mihe Mioča, predsjedni­ka Šibenika iz devedeseti­h, stasitog brke koji bi “svako treće kolo” u kameru HTV-a objašnjava­o: “Ha, gledajte... Kad nema rezultata, promjena trenera je jedino rješenje.” A naš najtrofejn­iji klub Dinamo? Nakon odlaska Zorana Mamića, koji je 2016. postao najdugovje­čniji Dinamov trener u HNL-u s 33 mjeseca u nizu (973 dana) te je bio i velika Kekova noćna mora, Maksimir je ušao u turbulentn­o razdoblje čestih promjena trenera – Kranjčar je trajao 88 dana, Bugar Ivajlo Petev 260 dana, Cvitanović je tek krenuo, a negdje iz šume već viri Sedloski.

 ??  ?? Matjaž Kek ide u nove izazove s Rijekom – već u četvrtak na Rujevicu stiže AEK u 1. kolu Europske lige
Matjaž Kek ide u nove izazove s Rijekom – već u četvrtak na Rujevicu stiže AEK u 1. kolu Europske lige
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia