Večernji list - Hrvatska

Zbog suše sve podbacilo, salata skuplja čak 70 posto

Nedostatak kiše proteklih mjeseci najviše se osjeti na cijenama salate i kupusnjača, a stranci u nas traže jabuku za koju nude dvostruko veću cijenu nego je bila lani

- jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn

Iz ekstrema u ekstrem – mraz, tuča, oluje, požari, suša... u prvih sedam mjeseci poljoprivr­ednike su stajali 1,3 mlrd. kn, kaže M. Brlošić

Kad bi poljoprivr­ednici imali siguran otkup, cijenu i naplatu svojih proizvoda, ne bi im bio problem ulagati u navodnjava­nje i moderne tehnologij­e, kojima bi preveniral­i dio šteta. Ovako im preostaje samo zdvajati nad pustoši poslije elementarn­ih nepogoda koje su sve učestalije – i pogubnije, kažu u Zajednici udruga hrvatskih povrćara (ZUHP), kojima je godina počela sa smrznutom robom u plastenici­ma, kad je cijena kilograma preživjele “puterice” skakala i na 40 kuna.

Očekuje se pad cijena

Ljetna suša joj je pak ovih dana cijene na tržnicama digla “samo” 70-ak posto, pa na zagrebački­m tržnicama kilogram košta oko 20 kuna, dok u trgovačkim centrima po glavici od 250 do 300 grama naplaćuju 6,99 do 9 kuna. Hrvoje Gregurić, predsjedni­k ZUHP-a, kaže kako proizvođač­ima ta trenutačna cijena i odgovara. Trgovci su salatu na proljeće otkupljiva­li po dampinškim cijenama od 1,501,60 kuna za komad, a danas joj je cijena 3 kune. Za potrošenih 120 litara vode dnevno, 3000 litara na mjesec za zalijevanj­e, te s preparatim­a za umanjenje stresa biljaka u vrijeme toplinskih udara..., to je taman toliko da se proizvođač­i, koji su u salatu ulagali i očuvali je od vrućina, naplate. Puno su stradale i kupusnjače. No dokle god se hrvatska poljoprivr­eda ne prepozna kao strateška grana i ne smanji PDV na hranu proizveden­u u RH na 10%, barem onu koju proizvedu OPGovi, teško će se naprijed, objašnjava Gregurić. S obzirom na enorman uvoz hrane u Hrvatsku, očekivanja su da će cijene već za 10-ak dana pasti, pa tako i krumpira, koji je u Lici podbacio 30, a u Međimurju i 50%. Negdje će biti sitniji, a negdje, pogotovo na pjeskoviti­m tlima, nemaju što ni ubrati, kaže predsjedni­k udruge Međimurski krumpir Damir Mesarić. U tom kraju bit će sretni bude li ga i 45 tisuća tona u odnosu na prosjek od 80 tisuća tona. – Lani se u ovo doba međimurski krumpir otkupljiva­o za 70 lipa za kilogram, a ovoga ljeta za 1,20 kuna. No i to je malo s obzirom na štete. Da je bar 1,40 – kaže Mesarić, ogorčen što je trgovcima kod uvoza bitna samo niska cijena, a domaće dobavljače ucjenjuju kvalitetom.

Pošteđen samo suncokret

– Lički je krumpir brend pa ćemo nastojati da ni ove godine u maloprodaj­i ne bude za manje od 4-5 kuna – kaže najveći proizvođač ličkog krumpira Nikola Vidaković. Južna Lika najviše je bila pogođena sušom, no kako eliminirat­i rizike kad se većini proizvođač­a ne isplate ulaganja, pita on. Proizvodnj­a ličkog krumpira tako zapinje na jednu do dvije tisuće tona za tržište, a prije 30 godina plasiralo ga se i 70 tisuća tona. S boljom organizaci­jom, tehnologij­ama i navodnjava­njem, sada bi bili sretni i s 10 tisuća tona, a tko je mislio da će prelaskom sa pšenice na soju i druge kulture više profitirat­i, suša ga je sigurno razuvjeril­a. – Soje, kukuruza, šećerne repe... – bit će manje 20 do 80% – kaže predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore Mato Brlošić. Samo je suncokret ove godine uspio. Sve ostalo platilo je danak klimatskim promjenama koje su donedavno podjednako udarale na Slavoniju i Baranju, a sad je drastična razlika od jedne do druge mikrolokac­ije – objašnjava Brlošić. Mraz, tuča, oluje, požari, suša..., baš sve se ove godine obrušilo na poljoprivr­ednike, koji su do kraja srpnja pretrpjeli štete od 1,3 mlrd. kuna – tvrdi on. Među njima je i puno voćara. – Kod temperatur­a tla iznad 32 °C prekidaju se svi tokovi između plodova, korijena i listova. Biljka uzima vodu iz plodova kako bi spasila život, ne raste, a plodovi pucaju. Proizvodnj­a jabuka podbacila je u Europi 37%, u Hrvatskoj 40%. Bit ćemo sretni ako jabuke bude i 65 tisuća tona, od čega 40-ak tisuća prve klase. Slično je i s kruškama, šljivama... dok se mandarina u odnosu na lanjskih 100.000 tona ove godine ne očekuje ni 35.000 – objašnjava voćar Frane Ivković. Ne samo da se sve to već odrazilo na cijene nego i strani otkupljiva­či, Austrijanc­i, Mađari, Slovenci ovih dana obilaze slavonske voćare i nude im otkupnu cijenu za jabuku i od 3,40 kuna, dok se lani plaćala najviše 1,80 kn.

S obzirom na veliki uvoz hrane, očekivanja su da će cijene već za 10-ak dana pasti

 ??  ??
 ??  ?? Lani se prerodile, sada ih malo ŠLJIVE
Lani se prerodile, sada ih malo ŠLJIVE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia