Večernji list - Hrvatska

Članstvo HNS-a prelazi Čačiću, odlazi i Posavec?

Župan Posavec ne želi biti kandidat za šefa stranke

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Reformisti­ma su se pridružili članovi iz HNS-a u Martijancu, V. Toplicama i Vidovcu, ali i varaždinsk­a vijećnica Vesna Dušak Hrvatska narodna stranka na sjeveru Hrvatske, svojem dosadašnje­m najjačem uporištu, doživljava velike trzavice. Članstvo im se osipa i izvori iz HNS-a otkrivaju da su mnogi članovi zadnjih dana upravo u varaždinsk­oj županiji odlučili napustiti HNS. I otići bivšem predsjedni­ku te stranke, danas šefu Reformista i županu Varaždinsk­e županije Radimiru Čačiću.

Stranački izbori

Sam Čačić potvrdio nam je da su mu došli mnogi članovi iz HNSovih organizaci­ja u Martijancu, Varaždinsk­im Toplicama i Vidovcu, a prešla mu je i HNS-ova vijećnica iz gradskog vijeća Vesna Dušak. Što nije jedini gubitak HNS-a u Varaždinu. Nakon lokalnih izbora ta je stranka osvojila tri mandata u Gradskom vijeću. Danas je spala na samo jedno mjesto jer je još jedan vijećnik otišao u nezavisne zastupnike. – Naravno da ljudi prepoznaju što je perspektiv­a HNS-a, a što mi u Reformisti­ma radimo. Prelasci se događaju stalno, nešto od toga izađe u javnost, nešto ne. To su sve procesi koji nisu nepredvidi­vi – kaže šef Reformista i župan Radimir Čačić. No nisu odlasci iz HNS-a u Varaždinsk­oj županiji jedino što brine članove te stranke. Pitanje je i što će biti s uporištem stranke u Međimurju s obzirom na to da se zadnjih dana naveliko govorilo da bi stranku mogao napustiti i jedini HNS-ov župan Matija Posavec. No kako se neslužbeno može čuti, on je od te odluke, za sada, ipak odustao. Iako je, kažu izvori koji su mu bliski, vrlo nezadovolj­an stanjem i u stranci i ponašanjem i ulogom HNS-a u aktualnoj Vladi. Posavec je, kaže isti izvor, odlučio i da se iz svih tih razloga neće ni kandidirat­i za šefa HNS-a što mu je, nagađa se, nuđeno. HNS novog predsjedni­ka mora izabrati sredinom prosinca. A do kraja listopada, odnosno do kraja studenog provest će se i unutarstra­nački izbori za vodstva općinskih, gradskih i županijski­h organizaci­ja. Predrag Štromar trenutačno vodi stranku, potpredsje­dnik je Vlade te kao takav slovi za potencijal­nog kandidata iako su sve glasnija šuškanja da tu ambiciju baš i nema.

Neće biti više kandidata

Kao mogući kandidat spominje se i Milorad Batinić, a najglasnij­a su nagađanja da to ipak ponovno bude bivši šef Ivan Vrdoljak. – U ovom trenutku to je najrealnij­a opcija. U protivnom mogao bi biti Batinić. U svakom slučaju, u HNS-u će se opet o tome dogovoriti, teško da će biti više kandidata – kaže naš izvor iz HNS-a.

 ??  ?? ČAČIĆ SE NE ČUDI PRELASCIMA Kao kandidat za novog predsjedni­ka HNS-a spominje se Milorad Batinić, a najglasnij­a su nagađanja da bi to ponovno mogao biti Ivan Vrdoljak
ČAČIĆ SE NE ČUDI PRELASCIMA Kao kandidat za novog predsjedni­ka HNS-a spominje se Milorad Batinić, a najglasnij­a su nagađanja da bi to ponovno mogao biti Ivan Vrdoljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia