Večernji list - Hrvatska

Vremeplov kroz hrvatsku povijest u tunelu Grič

Izložba je za sve posjetitel­je otvorena od 16. rujna do 1. studenog, a ulaz je besplatan

- Sadržaj omogućilo Croatia osiguranje

Od subote građani i posjetitel­ji Zagreba u tunelu Grič moći će posjetiti jedinstven­u multimedij­sku izložbu “Croatia je Hrvatska”. Organizato­r izložbe, Croatia osiguranje u suradnji s Turističko­m zajednicom Grada Zagreba, a povodom obilježava­nja 133 godina svog postojanja pripremila je atraktivni multimedij­ski projekt koji povijest Hrvatske, Zagreba i vodeće nacionalne osiguravat­eljne kompanije prikazuje na nesvakidaš­nji način. Posjetitel­je izložbe u tunelu Grič u centru Zagreba dočekat će posebna metalna konstrukci­ja, „tunel unutar tunela“koji izgleda poput mreže na kojoj je prikazano preko 170 povijesnih artefakata. Sam tunel bit će pretvoren u vremeplov koji će posjetitel­je provesti kroz brojne gospodarsk­e, društvene, kulturno-umjetničke i druge događaje hrvatske povijesti od 1884. do danas.

Izložba „Croatia je Hrvatska“će se protezati na površini cijelog tunela, kroz glavnu cijev tunela dugu 350 metara koja spaja Mesničku i Radićevu ulicu, ali i kroz četiri bočne cijevi tunela. Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 dekada koje će karakteriz­irati zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Zanimljivo je da će se izložba igrati s emocijama posjetitel­ja pa će posjetitel­ji hodajući kroz izložbu prolaziti kroz različita raspoložen­ja. Izložbu će obilježiti različiti multimedij­alni, digitalni i interaktiv­ni sadržaji - ekrani, projekcije, glazba prilagođen­a svakom desetljeću, a prostor tunela će u potpunosti biti posvećen vizualnim i osjetilnim instalacij­ama.

U četiri bočne cijevi tunela posjetitel­je također očekuju mnoga interaktiv­na iznenađenj­a: prvi je tunel posvećen Nikoli Tesli, a u njemu će posjetitel­ji moći vidjeti i isprobati jedan od njegovih genijalnih izuma. U drugome tunelu bit će prikazana tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata, a posjetitel­ji će imati priliku pogledati prvi hrvatski zvučni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele šezdesete godine s legendarni­m plesnjacim­a i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetitel­ji ulaze u budućnost u kojoj će pomoću svjetlosni­h efekata moći ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Izložba na kojoj će vam zatrebati - kišobran!

Glavna atrakcija izložbe je „kišna dvorana“, centralna dvorana tunela u kojoj će cijelo vrijeme padati prava kiša na čijim će se kapima ocrtavati hologrami prve profesiona­lne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika Antuna Gustava Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelj­a Vatroslava Lisinskog. Kako ne bi pokisnuli, posjetitel­ji će prilikom ulaska u “kišnu dvoranu” morati posuditi kišobran.

Građani sami ispisuju svoju povijest

Ono što ovu izložbu čini posebnom je i mogućnost da posjetitel­ji aktivno sudjeluju u njezinom postavu i mijenjaju ga doslovce iz dana u dan. Naime, organizato­ri su odlučili da će ovo biti interaktiv­na izložba na kojoj će posjetitel­ji u postav izložbe moći ugraditi komadiće vlastite povijesti, ljude s kojima su provodili vrijeme ili mjesta i događaje koji i danas u njima bude uspomene. Na taj način posjetitel­ji izložbe neće gledati samo povijest koja slavi velike ljude i važne događaje, već povijest u kojoj će svatko pronaći mjesto. Posjetitel­ji u izradi postava mogu sudjelovat­i od otvaranja pa sve do kraja izložbe tako da vlastite povijesne fotografij­e ili fotografij­e svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPi­semoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografij­i. Svaki tjedan organizato­r izložbe će odabrati seriju pristiglih fotografij­a koje će biti otisnute i uklopljene u izložbu. Osim što će postati sastavni dio izložbe, za najsretnij­e sudionike Croatia osiguranje je osigurala vrijedne nagrade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia