Večernji list - Hrvatska

Kiša je u zadnji čas spasila masline

Grožđu voda može smanjiti sladore, ali će oporaviti suhe trsove

- Jolanda Rak Šajn

Maslinari će profitirat­i, ali samo oni kojima se masline već nisu osušile, kaže Ivica Ljubenkov iz Zajednice udruga maslinara jolanda.rak-sajn@vecernji.net Kiša koja se pretvorila u potop u nekim krajevima, pred početak ili u tijeku berbe nikome ne treba i može samo smanjiti sladore u grožđu. No nakon suše koja je trajala mjesecima, voda će izmučenim trsovima dugoročno dobro doći, tvrde vinogradar­i kojima su vremenske nepogode ovih dana omele berbu, a u nekim dalmatinsk­im krajevima i “obrale” posljednje smokve koje su preživjele sušu.

Smokve otpale ili su presitne

Poljoprivr­ednik Rade Bobanović iz Polače kraj Zadra kaže kako je dio smokava odavno otpao zbog suše ili su ostale presitne, a sad kad bi se trebali naplatiti zahvaljuju­ći onima koje su uskoro trebali brati radi sušenja, njih je uništila kiša. – Izgubio sam najmanje 1000 kilograma, ali to je život. Negdje je kiša uzrokovala velike probleme, no općenito će jako dobro doći hrvatskoj poljoprivr­edi – tvrdi Bobanović, s kojim se slaže i Ivica Ljubenkov iz Zajednice udruga maslinara Hrvatske. Ako će netko profitirat­i s kišom, to su zacijelo maslinari, objašnjava on, te dodaje kako su nakon dvije manje kiše nedavno, s ovom zadnjom došli na svoje. – Do početka berbe maslina ostalo je oko mjesec dana. Obli plo- dovi punili su se uljem od Velike Gospe do početka rujna, tako da je kiša u pravi čas pala – objašnjava Ljubenkov koji, poput većine poljoprivr­ednika, još uvijek strepi od iznenađenj­a prirode. No ne bude li kakvih ekstrema idućih dana, urod maslina u Hrvatskoj ove bi godine negdje mogao biti vrlo dobar, kao primjerice u okolici Kaštela, a negdje neće ubrati gotovo ništa. Ili su se osušile i otpale ili će poput smokava biti presitne. Mato Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivr­edne komore, kaže kako je kiša koja je paralizira­la dio Dalmacije samo nastavak ekstrema koji su ove godine pogodili poljoprivr­ednike. Prevruće, prekišno, prehladno vrijeme... hrvatski je agrar do početka kolovoza stajalo već 1,3 milijarde kuna šteta. Potom je podbacila i soja, kukuruz, djetelinsk­o-travne smjese, pa će kiša koja je natopila žednu zemlju donekle oporaviti tek šećernu repe, od koje su poljoprivr­ednici također gotovo digli ruke, a sad bi se mogla spasiti.

U Slavoniji počela sjetva

– Bilo bi bolje da je kiša u Slavoniji pala ranije. No kako repa može stajati do kraja listopada ili početka studenog, kiša će joj ipak goditi, osim ako biljka nije izgubila lišće. U suprotnom će gubiti šećer – objašnjava Brlošić, ističući kako u odnosu na dio Dalmacije Slavonija još treba oko 50-ak litara po kvadratu njive, kako bi se zemlja pripremila i za jesensku sjetvu. Na poljima se već sije uljana repica i moglo bi se reći da su trenutačni uvjeti čak jako dobri – istaknuo je Brlošić.

DARINKO DUMBOVIĆ: Očekujemo od države devet milijuna kuna za tri godine neplaćene komunalne naknade. Održavanje vojnih objekata košta...

 ?? M. SUŠENJ/PIXSELL D. JARAMAZ/PIXSELL ?? I šećernoj repi kiša će goditi Masline koje su preživjele sušu napokon su napojene
M. SUŠENJ/PIXSELL D. JARAMAZ/PIXSELL I šećernoj repi kiša će goditi Masline koje su preživjele sušu napokon su napojene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia