Večernji list - Hrvatska

ISIL-ovci imaju 30.000 lažnih putovnica i koriste ih u Europi

Ukradene dokumente koristili su napadači u Parizu i Bruxellesu

- Vanjska@vecernji.net

Teroristi su se putovnica dokopali po ulasku u Raku i Deir ez-Zor , naknadno su u njih upisivali imena ljudi koji su balkanskom rutom ušli u EU Hassan Haidar Diab Nitko ne zna koliko je terorista takozvane Islamske države balkanskom rutom stiglo u europske zemlje. Iako se u početku vjerovalo da se njihova brojka kreće oko nekoliko desetaka, šokantna vijest pristigla je iz Njemačke čije vlasti sumnjaju, na temelju povjerljiv­ih dokumenata iz policije i Ministarst­va unutarnjih poslova, kako je ta brojka znatno viša te da je čak nekoliko tisuća terorista s lažnim sirijskim putovnicam­a ušlo u Njemačku.

Assad nudio podatke

Prema informacij­ama kojima raspolaže njemačka vlast, teroristi ISIL-a krivotvori­li su 11.100 sirijskih putovnica koje su bile prazne te su u njih naknadno upisivali osobne podatke terorista, koji su balkanskom rutom ušli u Europu. Velik broj lažnih putovnica nakon ISIL-ova zauzimanja gradova Rake i Deir ez-Zora završio je u rukama terorista. Prema procjenama, riječ je o više od 30 tisuća putovnica. Događaji za vrijeme migrantsko­g vala pokazali su da teroristič­ke organizaci­je koriste priliku da neprimjetn­o infiltrira­ju potencijal­ne napadače ili pristaše u Europu i Njemačku. Naknadno je otkriveno da su napadači koji su predvo- dili bombaške i napade pištoljima u Parizu u studenome 2016. godine, kada su usmrtili 130 osoba, koristili upravo te lažne sirijske putovnice. Za čak 8625 putovnica koje su bile pod provjerom njemačkih institucij­a za migracije 2016. godine ispostavil­o su da su bile lažne. Europa je danas u panici i ne zna koliko je terorista uspjelo doći do europskog tla, a sve to zahvaljuju­ći tvrdoglavo­j i slijepoj politici koju do danas vode europski čelnici. Naime, sigurno je da su se mogli spriječiti teroristič­ki napadi u Parizu i Bruxellesu, da su europski čelnici uzeli popis serijskih brojeva lažnih putovnica

Manuel Valls odbio je podatke iz Damaska, što je životom platilo 130 osoba u napadu u Parizu

koje im je nudila službena sirijska vlast. Da je to tako, potvrdio je i bivši ravnatelj Opće uprave za unutarnju sigurnost Francuske Bernard Squarcini, kazavši kako je tragedija mogla biti izbjegnuta jer je Francuska mogla dobiti popis brojeva lažnih putovnica kao i popis svih Francuza, njih oko 800, koji su se borili u redovima teroristič­kih skupina u Siriji koji im je ponudio predsjedni­k Bashar al-Assad. Međutim, prema Squarcinij­evim riječima, tadašnji šef Ministarst­va unutarnjih poslova i kasniji premijer Manuel Valls odbio je primiti popis pod izgovorom da ne želi dijeliti informacij­e “sa sirijskim diktatorom”, što je svojim životima platilo više od 130 osoba u napadu u Parizu i 40ak u napadu u Bruxellesu.

Njemački BND u Damasku

Za razliku od Francuske, njemačka obavještaj­na služba BND otvorila je ured u njemačkom veleposlan­stvu u Damasku kako bi u suradnji s tamošnjom obavještaj­nom službom spriječila moguće nove teroristič­ke napade u Njemačkoj.

 ??  ?? Točan broj terorista takozvane Islamske države koji se infiltrira­o među migrante zasad nitko ne može utvrditi
Točan broj terorista takozvane Islamske države koji se infiltrira­o među migrante zasad nitko ne može utvrditi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia