Večernji list - Hrvatska

Zbog otkaza ocu gradonačel­niku prerezao vrat

- Tomislav Krasnec

Ubojica je jedva punoljetni Nathan Duponcheel koji je priznao ubojstvo. Gaddenea krivi za samoubojst­vo oca vanjska@vecernji.net Alfred Gaddene, gradonačel­nik belgijskog grada Mouscrona, izašao je u ponedjelja­k navečer iz svog doma pored gradskog groblja kako bi zaključao groblje, što je dužnost koju je obavljao svakoga dana posljednji­h 15 godina.

Sumnje na terorizam

No, te večeri na groblju ga je čekala smrt: supruga ga je oko 19 sati i 50 minuta pronašla mrtvog, prerezanog grkljana iz kojeg je šikljala krv. Brutalno ubojstvo gradonačel­nika belgijskog grada na francuskoj granici šokiralo je Belgiju. Jučer je belgijsko tužiteljst­vo, koje vodi istragu, priopćilo da je počinitelj uhićen i da je priznao ubojstvo. Radi se o osamnaesto­godišnjaku po imenu Nathan Duponcheel koji, prema pisanju belgijskih medija, u istrazi tvrdi da je ubio gradonačel­nika jer ga smatra krivim za samoubojst­vo svog oca Oliviera, otpuštenog iz gradske uprave prije nekoliko godina. – S užasom sam primio vijest o brutalnom ubojstvu Alfreda Gadennea. Moje misli su uz njegovu obitelj i prijatelje – poručio je belgijski premijer Charles Michel. Grad Mouscron ima 57 tisuća stanovnika i nalazi se na samoj granici s Francuskom, u blizini francuskog grada Lillea. Izrazi sućuti stizali su jučer i iz Belgije i iz Francuske. Alfred Gaddene bio je konzervati­vni političar, na dužnosti gradonačel­nika Mouscrona od 2006. godine. U prvi mah, neki su građani pomislili da je možda riječ o terorizmu, s obzirom na stravičan način ubojstva, no ta nagađanja vrlo su brzo otklonjena jer je istragu odmah preuzeo lokalni tužitelj, a ne poseban tužitelj za borbu protiv terorizma s državne razine.

FRANK-WALTER STEINMEIER: Sve članice EU moraju poštovati presudu Europskog suda pravde o kvotama za izbjeglice

Radio u gradskoj upravi

Voditelji istrage vrlo su brzo došli do osumnjičen­og i njegova priznanja. Zasad je nepoznato je li okrutni ubojica-tinejdžer imao kakve psihičke probleme. Njegov otac, koji je na Valentinov­o 2015. godine počinio samoubojst­vo vješanjem nakon što je dobio otkaz u gradskoj upravi, bio je i vatrogasac u lokalnoj vatrogasno­j postrojbi.

 ?? REUTERS ?? Gaddene je pronađen mrtav na groblju, koje je svaku večer osobno zaključava­o
REUTERS Gaddene je pronađen mrtav na groblju, koje je svaku večer osobno zaključava­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia