Večernji list - Hrvatska

Slovenija o mogućem ratu s Hrvatskom

Predsjedni­k odbora Žan Mahnič ne odustaje od provođenja arbitraže silom

- Luka.capar@vecernji.net

Većina političara u Sloveniji slaže se s premijerom Cerarom i predsjedni­kom Pahorom o mirnom rješavanju spora o granici Luka Capar Koliko su pojedini slovenski parlamenta­rci odlučni u provođenju kontaminir­ane odluke arbitražno­g suda u Den Haagu o granici sa Hrvatskom pokazuje primjer parlamenta­rnog odbora za obranu slovenskog parlamenta koji će sutra ipak održati izvanrednu sjednicu s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementa­ciij arbitražno­g sporazuma”.

Nepotrebno zaoštravan­je

Inicijator sjednice koja će razmotriti opciju oružanog sukoba između Slovenije i Hrvatske je zastupnik Janšine Slovenske demokratsk­e stranke (SDS), i predsjedni­k navedenog odbora Žan Mahnič, koji se oglušio na pozive premijera Mire Cerara za spuštanjem tenzija i otkazivanj­em izvanredne sjednice. Mahnič je na konferenci­ji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavn­a grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne. Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijsk­e krize u zakon o obrani baš na inzistiran­je Cerara unesena odredba da u kriznim situacijam­a policiji može pomagati i vojska. - Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna - poručio je Mahnič koji je na izvanrednu sjednicu zatvorenu za javnost pozvao ministricu obrane, šefove tajnih službi, te predstavni­ke generalšta­ba.

Bojkot većine zastupnika

Zanimljivo je kako za ovog mladog studenta druge godine obrane i zaštite i pasioniran­og svirača klavira i orgulja šira javnost u Hrvatskoj nije čula sve do ove sjednice u kojoj bi parlament susjedne države trebao razmotriti spremnost slovenske vojske u mogućem sukobu s Hrvatskom. Mahnič je rođen 1990. godine u Kranju, a prije ulaska u politiku bavio se anketiranj­em i direktnom prodajom. U SDS je ušao 2008. godine, a u slovenski parlament izabran je 2014. Tko će se od pozvanih uopće pojaviti na sutrašnjoj sjednici teško je reći s obzirom da je većina članova odbora za obranu najavila bojkot sjednice, posebno oni iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, a iz iz ureda predsjedni­ka Boruta Pahora, koji je prema slovenskom ustavu i zapovjedni­k oružanih snaga Slovenije, poručeno je kako predsjedni­k stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijenit­i na miran način bez podizanja tenzija i zaoštravan­ja odnosa.

Mahnič je na sjednicu pozvao zapovjedni­ke vojske i tajnih službi kao i ministricu obrane

 ??  ?? Žan Mahnič student je druge godine obrane i zaštite, a kroz Janšin SDS ušao je u parlament i izabran za predsjedni­ka odbora za obranu Miro Cerar Slovenski premijer pozvao je na otkazivanj­e sjednice i smirivanje tenzija
Žan Mahnič student je druge godine obrane i zaštite, a kroz Janšin SDS ušao je u parlament i izabran za predsjedni­ka odbora za obranu Miro Cerar Slovenski premijer pozvao je na otkazivanj­e sjednice i smirivanje tenzija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia