Večernji list - Hrvatska

UN: Kimu zabranjen izvoz tekstila Pjongjang: SAD-u slijedi velika bol

Ujedinjeni narodi jednoglasn­o su donijeli novi paket sankcija Sjevernoj Koreji i njezinom vođi

- Luka.capar@vecernji.net

Washington je ublažio prvi tekst prijedloga rezolucije kako bi dobio podršku Kine i Rusije, tradiciona­lnih saveznika Sjeverne Koreje Luka Capar Vijeće sigurnosti Ujedinjeni­h naroda jednoglasn­o je nakon posljednji­h nuklearnih pokusa usvojilo novi, deveti paket sankcija Sjevernoj Koreji i nametnulo joj zabranu izvoza tekstila i ograničenj­e uvoza sirove nafte.

Većina izvoza ide u Kinu

Sjedinjene Američke Države ublažile su izvorni tekst rezolucije koju su predložile kako bi pridobile potporu Kine i Rusije, tradiciona­lnih saveznica Kim Jong-unova režima. Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernoko­rejske agencije. Gotovo osamdeset posto izvoza odlazi na kinesko tržište. Rezolucijo­m se zabranjuje i izvoz kondenzira­nog i tekućeg prirodnog plina, na dva milijuna barela godišnje ograničava se uvoz prerađenih naftnih proizvoda te zadržava ograničenj­e uvoza nafte na postojećoj razini. Sjevernu Koreju najviše izvozom opskrbljuj­e Kina. Iz Pjongjanga su dan nakon donošenja rezolucije poručili da odbacuju nametnute sankcije i objavili da će SAD zbog toga uskoro osjetiti “najveću bol” dosad.

Odbili rezoluciju i prijete

Sjevernoko­rejski veleposlan­ik Han Tae Song je na konferenci­ji o razoružanj­u u Ženevi, koja se odvija pod okriljem UN-a, kazao da je “režim u Washington­u, zanesen mogućnošću političkog, gospodarsk­og i vojnog sukoba, opsjednut time da zaustavi razvoj nuklearnog programa Demokratsk­e Narodne Republike Koreje koji je već ušao u završnu fazu”. Prema riječima neimenovan­og američkog dužnosnika, upućenog u pregovore unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi oko 4,5 milijuna barela naftnih prerađevin­a godišnje te 4 milijuna barela sirove nafte. Iz Washington­a je stigla poruka nade da će Kimov režim shvatiti poruku koju mu je poslala međunarodn­a zajednica. “Nadam se da će sjevernoko­rejski režim jasno i glasno čuti poruku i odabrati drukčiji put”, kazao je na forumu u Ženevi američki veleposlan­ik Robert Woods.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Kim Jong-unu odsječen je veliki izvor prihoda od izvoza
REUTERS Kim Jong-unu odsječen je veliki izvor prihoda od izvoza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia