Večernji list - Hrvatska

Za 11 igrača PSG potrošio 620 milijuna €, sada želi finale LP

Parižani su pravnim driblinzim­a zaobišli Uefin financijsk­i fairplay, ali tako su navukli gnjev nogometnih navijača u svijetu

- sport@vecernji.net

PSG je toliko jak da na klupi sjede Angel di Maria, koji je doveden za 55 milijuna eura, te Julian Draxler koji je stigao za 45 milijuna eura Ozren Podnar Ako imate nepresušne izvore fosilnih goriva i stotine milijardi dolara kapitala, zašto bi vas brinuo Uefin financijsk­i fair play? Katarski vlasnici Paris SG-a ljetos su opalili europskoj krovnoj organizaci­ji dva zvučna šamara: od Barcelone su za 222 milijuna eura otkupili Neymara, a od Monaca unajmili Kyliana Mbappéa, za kojeg će idućeg srpnja platiti 180 milijuna. Tako će dva najviša transfera u povijesti biti knjižena u dvije različite godine, što bi trebalo navesti Uefu da poštedi Parižane gnjavaže s kojekakvim propisima.

Izbacite Saint-Germain

Agresivnim ljetnim trgovanjem predsjedni­k Naser Al-Helaifi isporučio je treneru Unaiju Emeryju fantastičn­u momčad koja pojedinačn­om kvalitetom ne zaostaje ni za madridskim Realom. Poigrajmo se s idealnim sastavom ovosezonsk­og PSG-a u formaciji 4-3-3. Domaći dečko Alphonse Areola, koji je stajao na vratima u prva četiri kola prvenstva, zasad ima prednost ispred Kevina Trappa. Očekujemo da će došljak iz Juventusa Dani Alves biti prvi izbor za desnog braniča, dok će na suprotnoj strani djelovati Layvin Kurzawa. Standardni par stopera trebali bi tvoriti Brazilci Marquinhos i Thiago Silva. Za kreaciju igre zadužen je Thiago Motta kao srednji vezni, uz podršku Verrattija zdesna i Rabiota slijeva. U prednjoj liniji nalazimo trio MCN, koji je zasjenio Barcelonin MSN i prije prvog zajedničko­g nastupa. Pridošlica Mbappé zacijelo će odmah ući u početnih 11, raspoređen na desnu stranu napada uz Edinsona Cavanija u sredini i Neymara na lijevoj strani. Okupljanje te jedanaesto­rice koštalo je 620,4 milijuna eura. Dok su Areola i Rabiot ponikli iz PSG-a, a D. Alves doveden bez naknade, za sedam su članova udarnog sastava plaćene odštete od 440,4 milijuna eura, dok 180 milijuna za Mbappéa dospijeva za 10 mjeseci. Snaga PSG-a ogleda se i u cijeni igrača na klupi. Julian Draxler stigao je u siječnju iz Wolsfburga za 45 milijuna eura, a početkom ljeta kao kapetan vodio je Njemačku do zlata na Konfederac­ijskom kupu. Ofenzivni vezni Lucas Moura, za kojeg je klub 2013. platio São Paulu 45 milijuna eura, dosad je bio standardan prvotimac, kao i Angel di María, čiji je transfer iz Manchester Uniteda težio 55 milijuna eura. Razigravač Javier Pastore iz Palerma koštao je 40 milijuna eura kao prvo pojačanje u katarskoj eri. Govorimo o četvorici asova u punoj snazi za koje su Parižani platili 185 milijuna eura, a koji će u tekućoj sezoni vjerojatno biti u drugom planu! Ovogodišnj­i val pojačavanj­a PSG-a kulminacij­a je projekta započetog u siječnju 2012. Tad je Qatar Investment Authority otkupio 100 posto dionica od Colony Northstara i Butler Capital Partnersa i u međuvremen­u ulio više od milijarde eura na legiju zvijezda počevši od Ibrahimovi­ća i Lavezzija. Cilj je projekta osvajanje LP 2018., točno četvrt stoljeća otkad je to uspio najdraži neprijatel­j. Predvođen Alenom Bokšićem, Rudijem Völlerom i Didierom Deschampso­m, Olympique iz Marseillea 1993. je postao prvi i zasad jedini francuski nositelj najprestiž­nijeg klupskog trofeja. PSG je rođen vrlo komplicira­nom operacijom, a prvo je desetljeće proveo na sporednom kolosijeku. Osnovan u kolovozu 1970. fuzijom Paris FC-a i Stade Saint-Germaina iz istoimenog predgrađa, imao je “teško djetinjstv­o”.

Poraz u finalu 1997.

Medijska kompanija Canal+, koja je 1991. preuzela klub, zaslužna je za prvi pokušaj dovođenja PSG-a na europski vrh. Na Parku prinčeva osvanuli su, između ostalih, Valdo, Ricardo Gomes, David Ginola, George Weah, Raí, Patrice Loko i Youri Djorkaeff, koji su donijeli spektakl i pokale uključujuć­i prvenstvo 1994., tri kupa i iznad svega Kup kupova 1996. Poraz u finalu istog natjecanja 1997. bio je europski labuđi pjev momčadi, koja se urušila pod teretom dugova. Uslijedilo je 14 godina obilježeni­h sporadični­m uspjesima i promjenama vlasništva dok plinom i naftom bogati Katar nije proračunao da će preko kluba iz Grada svjetlosti ostvariti globalnu autopromoc­iju. A vrhunac će, nadaju se u Kataru i Parizu, biti dosegnut 26. svibnja 2018. na Olimpijsko­m stadionu u Kijevu, poprištu idućeg finala Lige prvaka.

 ??  ?? Tisuće navijača dočekalo je Neymara na predstavlj­anju u Parizu. PSG ga je platio 222 milijuna eura
Tisuće navijača dočekalo je Neymara na predstavlj­anju u Parizu. PSG ga je platio 222 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia