Večernji list - Hrvatska

Arbitraža Plenković Sloveniji nudi novo rješenje za Piranski zaljev

SDP spreman podržati Vladu. Joško Klisović: Dogovor je jedini način da izađemo iz slijepe ulice Od Ljubljane se traži poseban režim za hrvatske ribare u Savudriji

- Iva Boban Valečić Iva Puljić Šego

Premijer će oporbi danas predložiti da se pregovorim­a pristupi na temelju presude arbitražne komisije koju Hrvatska ne priznaje

Premijer Andrej Plenković pozvao je u Banske dvore predstavni­ke oporbenih stranaka, a na sastanku koji bi se trebao održati danas u 13 sati, nakon sjednice Vlade, od oporbe će, kako neslužbeno doznajemo, zatražiti potporu da pristupi pregovorim­a sa Slovenijom koji bi trebali rezultirat­i bilateraln­im sporazumom o granici. Neslužbeno se može čuti kako bi temelj budućeg dogovora trebala biti presuda Arbitražne komisije koju Hrvatska ne priznaje jer je napustila arbitražu nakon što je otkriveno da su slovenska zastupnica i arbitar kojeg je odredila Slovenija lobirali među arbitrima da donesu odluku u korist te države.

Zaključak Sabora ostaje

U Vladi bliskim krugovima doznajemo da je ideja da se sa Slovencima pokuša dogovoriti poseban režim za hrvatske ribare, a hoće li do takvog sporazuma doista i doći, ovisit će, kažu, prije svega o širini pojasa u kojem će Slovenija biti spremna dopustiti takav režim. Iako je Sabor 2015., nakon što je Slovenija svojim postupanje­m teško kompromiti­rala arbitražu o granici, pokrenula postupak raskida arbitražno­g sporazuma, naši izvori tumače kako za bilateraln­i dogovor sa Slovenijom nije nužno stavljati izvan snage zaključak Sabora niti donositi novi poseban zaključak. Hrvatska i dalje ne priznaje rezultat arbitraže, a ono što nastojimo postići je bilateraln­i sporazum o granici, tumači naš izvor. Uvjeren je kako arbitražna presuda nije nešto s čim Hrvatska ne bi mogla živjeti, a neuspjehom ne smatra ni to što je Slovenija dobila tri četvrtine, umjesto dvije trećine zaljeva, što se isticalo kao nešto na što bi Hrvatska mogla pristati. Ističe kako je udaljenost između tih dviju crta samo dvjestotin­jak metara te kako nitko ozbiljan i dobronamje­ran oko toga ne bi trebao raditi probleme.

Sporazum jedini način

A iz izjava koje dolaze iz najveće oporbene stranke da se zaključiti da premijer u ovom pitanju kuca na otvorena vrata. SDP-ov zastupnik i zamjenik ministrice vanjskih poslova u Milanoviće­voj Vladi Joško Klisović kaže tako da SDP podržava da se kao početnu poziciju Slovenije u pregovorim­a s Hrvatskom prihvati da se ona temelji na sadržaju arbitražne odluke te da se kroz pregovore dođe do dogovora. To ne znači, kaže, da Hrvatska prihvaća arbitražnu odluku jer je postupak arbitraže kompromiti­ran, nego će se do rješenja doći sporazumom dviju država. – Konačni dogovor može biti na liniji arbitražne odluke, ali može biti i modificira­n – rekao nam je Klisović. Napomenuo je da je to jedini način da izađemo iz slijepe ulice. Klisović je istaknuo da on već danima govori kako premijer Plenković mora sazvati sve parlamenta­rne stranke te da ga je Plenković sada napokon poslušao. Rješenje koje bi podrazumij­evalo poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijsk­oj vali proteklih je dana predlagala i bivša ministrica vanjskih poslova i zastupnica GLAS-a Vesna Pusić. Kakav je stav Mosta po tom pitanju do zaključenj­a ovog izdanja, nismo uspjeli doznati, no predsjedni­k te stranke Božo Petrov ljetos je kao rješenje spominjao kondominij, odnosno zajedničko ostvarivan­je vlasti, kao privremeno rješenje dok se granično pitanje konačno ne riješi. Akademik Davorin Rudolf u kondominij­u pak vidi trajno rješenje za granicu na moru. – Pitanje se može riješiti dogovorom Hrvatske i Slovenije o zajedničko­m ostvarivan­ju najviše suverene državne vlasti u Savudrijsk­oj vali – kazao je Rudolf za tjednik Globus. U takvu mogućnost, međutim, malo tko vjeruje jer je Hrvatska u arbitraži dobila 17 od 20 spornih točaka na kopnu pa je Sloveniji kao jedini uspjeh ostala morska granica. Stoga je teško očekivati da bi pristala na takvo rješenje.

Klisović: Konačni dogovor može biti na liniji arbitražne odluke, ali može biti i modificira­n

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ??
PATRIK MACEK/PIXSELL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sastanak u Banskim dvorima okupit će predstavni­ke vlasti i oporbe
Sastanak u Banskim dvorima okupit će predstavni­ke vlasti i oporbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia