Večernji list - Hrvatska

Povjerenst­vo za Agrokor nije uvjet za izbor ustavnih sudaca

Kampovima dužnicima i 10 puta veća najamnina za zemljište

- Marina Šunjerga

Natječaj za odabir članova uprava i nadzornih odbora u državnim tvrtkama ostaju kao obveza u prijedlogu zakona marina.sunjerga@vecernji.net Novim Zakonom o upravljanj­u državnom imovinom resorni ministar Goran Marić nada se uvesti više reda u korištenje državne imovine. Na radnom sastanku u Ministarst­vu državne imovine moglo se čuti da je država do sada propustila naplatiti milijarde kuna od najma i korištenja svoje imovine.

Nered u kampovima

Turistički kampovi jedan su od takvih primjera. Vlasnici deset kampova koji su bespravno koristili državno zemljište morat će platiti najam za posljednji­h pet godina za koje još nije nastupila zastara. Novim ugovorima bit će im određena i desetak puta veća najamnina od dosadašnje, četiri kune po četvornom metru, najavili su dužnosnici Ministarst­va u kojem su pronašli različite primjere izbjegavan­ja plaćanja najma. Tako su neki vlasnici kampova imali ugovor s državnom tvrtkom Hrvatske šume o obavljanju djelatnost­i skupljanja lišća i suhih grana, a jedan talijanski poduzetnik bespravno je koristio državno zemljište godi- nama. Hotel Iž u centru Zadra bit će prodan, najavljeno je, jer se njime bespravno koristi jedna osoba, a država nema drugog načina da riješi taj problem osim da proda tu nekretninu. Čak i jedna poznata osoba, kako je rečeno u Ministarst­vu, koristi državnu imovinu bespravno kao svoju vikendicu pa će i taj slučaj biti uskoro pokrenut.

Tvrtke od posebnog interesa

Zakon je predvidio i da se ugovori za poslovne prostore koji se daju u podnajam automatski raskidaju, a to je slučaj u većini objekata. Jedinice lokalne samouprave ubuduće će prije donošenja prostornog plana biti dužne dobiti suglasnost od Ministarst­va državne imovine i Ministarst­va poljoprivr­ede kako bi se spriječila praksa da građevinsk­a zemljišta ispred hotela proglase zelenom površinom i time smanje vrijednost državne imovine. Ministar Marić više je puta naglašavao da je osobno protiv natječaja za odabir članova uprava i nadzornih odbora u državnim tvrtkama, ali oni ostaju kao obveza u Zakonu. Ipak, Marićevo ministarst­vo više neće voditi te natječaje već će to činiti resorna ministarst­va. Državne tvrtke pak više se neće dijeliti na one od strateškog i posebnog interesa već će sve biti u skupini od posebnog interesa. Zakon će uskoro biti uvršten na sjednicu Plenkoviće­ve Vlade, ali će se donositi u dva čitanja.

 ??  ??
 ??  ?? Goran Marić nada se uvesti više reda u korištenje državne imovine
Goran Marić nada se uvesti više reda u korištenje državne imovine
 ??  ?? Državni stanovi: Čak 907 korisnika bespravno koristi stan, a samo rijetki bez ugovora plaćaju najam u iznosu od 15 kuna po četvornom metru. Ubuduće će ih morati
Državni stanovi: Čak 907 korisnika bespravno koristi stan, a samo rijetki bez ugovora plaćaju najam u iznosu od 15 kuna po četvornom metru. Ubuduće će ih morati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia