Večernji list - Hrvatska

Ista kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu još dugo bit će utopija

EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda! Neprihvatl­jivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete, svi građani moraju imati isto ribe u ribljim štapićima, kakao u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu – izjava je predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claude Junckera kojom je jučer pred Europskim parlamento­m prvi put s najviše razine EU osuđen problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU.

Nudi se ono što je jeftinije

Nakon što je s češkom kolegicom Olgom Sehnalovom započela bitku za prava potrošača na jednako kvalitetne proizvode u svim članicama, eurozastup­nici Biljani Borzan to je jučer, istaknula je, bilo najveće priznanje jer je nakon Češke, Slovačke... –i u RH nedavno potvrđeno da su proizvodi u novijim članicama EU lošije kvalitete, a skuplji. No oni koji dobro poznaju način donošenja zakona u EU tvrde kako će se Junckerove najave puno više koristiti u kampanjama europskih političara za podilaženj­e građanima i skupljanje političkih poena. Pojedine multinacio­nalke po prihodu su jače od BDP-a većine članica EU, pa trgovci i analitičar­i s kojima smo jučer razgovaral­i nisu optimistič­ni. Potrošači na policama trgovaca traže Nutellu, Ariel, Coca-Colu, HIP kašice..., i trgovci ih moraju imati. Jedno od rješenja rast je privatnih robnih marki kojima udio u pojedinim asortimani­ma čini već 40%. Kod nekih brendova proizvođač­a ionako se više plaća “marka” nego kvaliteta, kao i u slučaju poljske Nutelle za koju je istraživan­je Borzan i HAH-a dokazalo kako sadrži i sirutku, a njemačka samo obrano mlijeko u prahu. Ako se njemačka Nutella može naći u Mülleru, zašto ne bi i kod drugih trgovaca?

Distribute­ri kroje politiku

– Spar kao i ostali trgovci, ne mogu jamčiti da je kvaliteta proizvoda poznatih brendova koji se prodaju u Hrvatskoj jednaka kvaliteti u ostalim europskim zemljama. Multinacio­nalne kompanije dozvoljava­ju kupovinu samo preko distribute­ra i to samo onu kvalitetu koju oni žele prodavati hrvatskom tržištu, dok proizvodi Spar robnih marki nastaju izravnom suradnjom s proizvođač­ima u Njemačkoj, Austriji i Italiji i identične su kvalitete za hrvatsko tržište – kazao je ovih dana predsjedni­k uprave Spara Hrvatska Helmut Anton Fenzl. Privatni konzultant Drago Munjiza kaže kako je čak pet argumenata multinacio­nalki i njihovih distribute­ra koje će teško “srušiti”

Zasad građani mogu kupovati u trgovinama koje izravno uvoze sa zapada EU, kaže Munjiza

nacionalna zakonodavs­tva EU članica ili EK – različita kupovna moć kojoj se multinacio­nalke “prilagođav­aju”, različiti ukusi potrošača, opća percepcija kako Ariel bolje pere ako je iz Coopa u Italiji ili iz Müllera, različiti PDV i trošak distribuci­je po zemljama te politika marži i rabata koja dijelom zadire u slobodno tržište. – Činjenica je i da građani prihvaćaju manju kvalitetu ako je i cijena niža, dok EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom. To nije na vidiku u sljedećih 10-ak godina pa ostaje samo “dizanje svijesti građana” da kupuju provjerene nacionalne proizvode, ili da kupuju preko granice ili u trgovinama koje direktno uvoze sa zapada EU – kazao je Munjiza.

 ??  ?? Za Nutellu i još niz proizvoda dokazano je da su lošiji na istočnom tržištu
Za Nutellu i još niz proizvoda dokazano je da su lošiji na istočnom tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia