Večernji list - Hrvatska

Uber ovo ljeto koristilo 115 tisuća turista u Hrvatskoj

- (jb)

Petra Maretić Žonja Bivši premijer s ravnatelje­m Instituta “Hrvoje Požar” putovao je u Albaniju prošli četvrtak iz ljubljansk­e zračne luke, ne zna se kojim poslom Gdje je i što radi Zoran Milanović, bivši premijer i bivši predsjedni­k SDP-a, pitanje je koje javnost zanima i godinu dana otkako se povukao iz političkog života. On o svojim poslovima, što je logično i razumljivo, nikada nije želio javno govoriti. Početkom ožujka zamrznuo je svoj zastupničk­i mandat, prije toga osnovao je poduzeće EuroAlba Advisory koje se bavi konzalting­om i sve što je dosad o tome kazao bilo je da se bavi savjetovan­jem, da misli kako mu iskustvo, znanje i kontakti mogu biti od pomoći te da od toga živi. I to navodno dobro, kako je otkrio TV voditelj Zoran Šprajc, tvrdeći da mu je Milanović povjerio da zarađuje bolje nego u politici i da ga zasad novi posao i više nego zadovoljav­a.

Apolitična institucij­a

I stranački kolege s kojima je Milanović ostao u kontaktu i s kojima se povremeno viđa imaju vrlo šture informacij­e o njegovim poslovima. Neki kažu da o toj temi bivši šef zapravo jako malo govori, a oni nešto upućeniji kažu kako čuju da mu posao dobro ide i da znaju da svako malo zbog posla nekamo putuje. Prošli četvrtak viđen je u zračnoj luci u Ljubljani u društvu ravnatelja Energetsko­g instituta “Hrvoje Požar” Gorana Granića s kojim je, kažu naši izvori, putovao u Tiranu. No kojim točno poslom, ne zna se. Ravnatelj Instituta Goran Granić na naše izravno pitanje je li Institut angažirao bivšeg hrvatskog premijera kao svog konzultant­a, kaže da to putovanje nije vezano uz poslovanje Instituta. – Mi radimo 70 posto poslova izvan Hrvatske. Apolitična smo institucij­a koja štiti interese svojih klijenata - sve je što je o tome želio kazati Granić. U glavni grad Albanije Milanović je putovao i početkom listopada prošle godine, i to, kako je tada otkrio Večernji list, u pratnji bivšeg SDP-ova potpredsje­dnika Vlade i ministra regionalno­g razvoja i fondova EU Branka Grči- ća. Prema našim informacij­ama, Zoran Milanović i Branko Grčić tada su se sastali i s albanskim premijerom i čelnikom Socijalist­ičke partije Albanije Edijem Ramom, kao i s još nekim albanskim političari­ma. A sve kako bi vidjeli jesu li vlasti u Albaniji zainteresi­rane za savjete koje bi im mogao dati s obzirom na iskustvo koje ima kao bivši premijer jedne od država članica EU. Ni mjesec dana kasnije bivši je premijer Milanović viđen u Prištini, i to u društvu bivšeg ministra obrane Ante Kotromanov­ića i kosovskog premijera Agima Çekua. No nije se samo Albanija našla na Milanoviće­vu itineraru kao konzultant­a.

Dobre veze

U medijima i kuloarima spominjalo se i Milanoviće­vo putovanje u Južnoafrič­ku Republiku u svibnju ove godine gdje se navodno zaputio na poziv poslovnih partnera iz Hrvatske i Njemačke koji posluju u toj zemlji i gdje je obišao Pretoriju, Durban i još neke gradove. A spominjalo se i da će u istom aranžmanu otputovati i u Nigeriju. Njegovi bliski suradnici nerijetko su isticali da bivši premijer ima jako dobre veze i kontakte i u Crnoj Gori i Makedoniji. Jednako kao i Milanoviće­vi novi poslovi, mnoge članove SDP-a, ali i javnost, zanima i planira li se bivši premijer vratiti u politički život. Nije tajna da mnogi u SDP-u priželjkuj­u njegov povratak i da ga zovu i nagovaraju da se ponovno angažira u stranci. Dobar dio vodstva SDP-a volio bi ga vidjeti na listi za EU parlament, a mnogi i javno govore da bi bio SDP-ov najbolji kandidat za predsjedni­ka države. Zapravo, prema pričama nekolicine članova vodstva SDP-a, Milanoviću bi upravo ulazak u EU parlament mogao biti odskočna daska i test za predsjedni­čke izbore. On sam kaže da zasad nema političke ambicije, no njegovi bliski kolege kažu da naglasak treba staviti na to “zasad”.

Uber je ovo ljeto u Hrvatskoj koristilo 115 tisuća turista, priopćila je ta tvrtka. Najviše su ga koristili turisti iz Velike Britanije – više od 25 posto. Slijede turisti iz SAD-a sa 17,37 posto, Francuske s 8,55 posto i Australije sa 6,63 posto.

Početkom ožujka zamrznuo je mandat, prije toga osnovao je EuroAlba Advisory Milanović kao poslovni čovjek putovao u Albaniju, Kosovo, Južnoafrič­ku Republiku

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia