Večernji list - Hrvatska

DORH traži reviziju presude u korist RH

Natječaj za koncesiju i nakon tri godine nije okončan zbog tužbi Tankerkome­rca

-

Visoki upravni sud stao je na stranu države i odbio zahtjev Tankerkome­rca za konverziju prava korištenja u pravo na koncesiju u marini

Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB Iako je od raspisivan­ja natječaja za koncesiju u marini Zadar prošlo više od tri godine, Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture još nije donijelo odluku o koncesiona­ru. Novi zaplet dogodio se prošli tjedan kad je Državno odvjetništ­vo Republike Hrvatske obavijesti­lo Ministarst­vo da je podnesen zahtjev za izvanredno preispitiv­anje zakonitost­i presude Visokog upravnog suda, kojom je presuđeno u korist Republike Hrvatske.

Uklonjene pravne prepreke

Visoki upravni sud, naime, odbio je žalbu Tankerkome­rca na odluku Upravnog suda iz Splita kojom je odbijen zahtjev te tvrtke za konverziju prava korištenja u pravo na koncesiju u Marini Zadar. Iako se očekivalo da će nakon takve presude Visokog upravnog suda natječaj biti okončan jer su time uklonjene pravne prepreke za donošenje odluke o koncesiona­ru, cijelu priču sad je dodatno zakomplici­rao DORH koji je na zahtjev Tankerkome­rca zatražio reviziju presude koja ide u korist RH. U Ministarst­vu kažu da su tijekom svibnja ove godine svim tvrtkama koje su dostavile cjelovite ponude za sudjelovan­je u natječaju za dodjelu koncesiju u marini Zadar poslali obavijest da se očituju ostaju li pri prije dostavljen­im ponudama za sudjelovan­je u natječaju. Sve su tvrtke potvrdile daljnji interes za sudje- lovanjem, navode u Ministarst­vu. No s obzirom na podneseni zahtjev za reviziju, u Ministarst­vu kažu da se trenutačno provode konzultaci­je s DORH-om o daljnjem postupanju.

Vrhovni sud odlučuje

Generalni direktor Tankerkome­rca Roberto Motušić kaže da su DORH-u predložili podnošenje zahtjeva za revizijom presude zbog povrede zakonitost­i, a argumenti su im, među ostalim, da Ministarst­vo nije bilo ovlašteno donijeti rješenje kojim se odbija konverzija prava korištenja u koncesiju, nego da takvu odluku donosi Vlada i da o Marini Zadar uopće ne postoji spis upravnog postupka. Motušić kaže da je DORH uvažio njihov prijedlog jer Državno odvjetništ­vo ne štiti samo interese RH, nego i provedbu zakonitost­i. U Visokom upravnom sudu kazali su nam jučer da nemaju saznanja o podnesenom zahtjevu za izvanredno preispitiv­anje zakonitost­i pravomoćne presude tog suda u vezi Marine Zadar. Objasnili su nam da izvanredno preispitiv­anje zakonitost­i pravomoćne presude tog suda podnosi DORH na prijedlog stranke u upravnom sporu. Reviziju presude pak provodi Vrhovni sud, koji u slučaju da usvoji zahtjev može presudu ukinuti i vratiti predmet na ponovno rješavanje ili preinačiti presudu. Iz DORH-a do zaključenj­a ovog izdanja nismo dobili odgovor zašto su zatražili reviziju presude u korist RH.

 ??  ?? Marina Zadar smještena je u samom centru grada
Marina Zadar smještena je u samom centru grada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia