Večernji list - Hrvatska

Rasprava odgođena zbog bolesti Vrljina odvjetnika

- (ija)

potvrđivan­je optužnice i početak suđenja. Suđenje mu je nakon gotovo četiri godine od podizanja optužnice trebalo početi danas na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, no to se neće dogoditi. Rasprava je unaprijed odgođena jer je spis po jednoj od bezbrojnih Merkaševih žalbi završio na Vrhovnom sudu, gdje će zasigurno ostati nekoliko mjeseci. Da stvar bude bolja, Merkaš se sada žalio na odluku o potvrđivan­ju optužnice, na što nema pravo, pa je žalba odbijena kao nedopušten­a. No kako u spisu postoje neke njegove ranije žalbe o kojima nije odlučeno, spis je poslan na Vrhovni sud da se o njima odluči kako bi se spriječili eventualni novi Merkaševi zahtjevi za izdvajanje­m određenih dokaza kao nezakoniti­h ili zahtjevi za izuzećem sudaca. Ranije je već tražio izuzeće tužitelja, podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Pokupec, bivše šefice zagrebačko­g ŽDO-a, a tužio je i državu smatrajući da je neosnovano i predugo bio u pritvoru. I dok će Merkaš reći da se on bori za svoja prava, drugi će to nazvati subjektivn­om zloporabom prava pred kojom je sud nemoćan jer na svaku odluku suda o odbijanju nekog Merkaševa zahtjeva, on ima pravo žalbe. Sličnu taktiku kao i Merkaš, do sada je primjenjiv­ao i zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, protiv kojeg je USKOK podigao dvije optužnice. Ona za aferu Agram, još nije pravomoćna, iako je podignuta u prosincu 2015. Optužnica za aferu Štandovi podignuta je u veljači 2015., ljetos je postala pravomoćna, a suđenje je trebalo početi početkom listopada.

Sve mu odbijeno

Prema najavama, to se neće dogoditi, jer se Bandić žalio na odluku o pravomoćno­sti optužnice, koja mu je odbijena kao nedopušten­a. No njegovi odvjetnici tvrde da je sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka jer na optužnom vijeću nije donio rješenje o izdvajanju nezakoniti­h dokaza, na koji obrana ima pravo žalbe, pa se spis opet preselio na Vrhovni sud. U tom postupku, optužnica je bila prvo odbačena, no tu je odluku ukinuo Vrhovni sud. Nakon toga održano je pet sjednica optužnog vijeća koje su odgođene zbog nedolazaka i bolesti pojedinih optuženika, jer je Bandić otkazao punomoć branitelji­ma, jer je tražio izdvajanje nezakoniti­h dokaza, jer je tražio izuzeće sutkinje... Sve su mu žalbe odbijene, no koristeći se zakonskim mogućnosti­ma, uspio je zasad do unedogled odgoditi početak suđenja.

Miro Vrlja (60), zagrebački poduzetnik i suvlasnik kompleksa Kvaternik Plaza u Zagrebu, jučer je uzalud došao na zagrebački Županijski sud. Tamo mu se sudi zbog optužbi da je svoju tvrtku oštetio za 2,9 milijuna kuna jer je na ime tvrtke kupio jahtu koju je koristio u privatne svrhe, a optužen je i za utaju 1,9 milijuna kuna poreza. Bilo je predviđeno da Vrlja jučer iznese obranu, no rasprava je odgođena zbog bolesti njegovog branitelja.

 ?? DANIEL KASAP/PIXSELL ?? Mislav Merkaš optužen je da je primio mito
DANIEL KASAP/PIXSELL Mislav Merkaš optužen je da je primio mito
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia