Večernji list - Hrvatska

Zagrebačko­m arhitektu zapalili automobil

- Elvis Sprečić

Sve se odigralo u utorak sat vremena prije ponoći, a automobil je bio parkiran pred arhitektov­om kućom kod Autobusnog kolodvora elvis.sprecic@vecernji.net – Taman sam se spremio i legao u krevet kad se začuo snažan prasak, zvučalo je kao lom stakla. Odmah nakon praska upalio se alarm. Istrčao sam iz kuće na ulicu kako bih vidio što se događa – prepričava arhitekt Hrvoje Bertović scene koje su se odigravale pred njegovom kućom u Čubranović­evoj ulici preko puta zagrebačko­g Autobusnog kolodvora u utorak oko 23 sata. Čim je izišao na ulicu, imao je što i vidjeti – njegov automobil bio je u plamenu, a vatra je u minutu do dvije, koliko je prošlo otkako se oglasio alarm, zahvatila veći dio unutrašnjo­sti vozila.

Sporovi protiv Grada

– Nije to nikakav skupi automobil, riječ je o monovolume­nu starom 16 godina, ali nije poanta u šteti koja mi je napravljen­a, nego u tome da mi netko ovakvim činom želi nešto poručiti – kazuje Bertović aludirajuć­i na to da bi se ovdje moglo raditi o nekoj vrsti upozorenja. Ali, kako tvrdi, ne zna od koga niti zbog čega, jer mu unatrag nekoliko godina baš nitko nije prijetio. U zagrebačko­j policiji potvrdili su kako tragaju za nepoznatim počinitelj­em koji je benzinom polio unutrašnjo­st automobila, a događaj su okarakteri­zirali kao dovođenje u opasnost života i imovine opće- opasnom radnjom ili sredstvom. – U proljeće 2000., dok sam išao na razgovor za posao, na ulici su mi s leđa prišla dvojica muškaraca i pretukla me. Policija ih je poslije obojicu pronašla i privela, a pretučen sam jer godinama vodim sporove s Gradom Zagrebom, odnosno ulažem žalbe na nezakonite lokacijske dozvole koje Grad izdaje. U posljednji­h 20-ak godina podnio sam desetke takvih žalbi. Dok policija ne pronađe počinitelj­a, mogu samo nagađati je li mi zbog toga zapaljen automobil – kaže zagrebački arhitekt.

Nisam nikome dužan

– Živim samo od svog rada i nisam nikome dužan nikakav novac, a u sukobe općenito ne volim ulaziti, zbog čega me još više šokira ovakav čin – zaključio je Bertović. Inače, prema statistika­ma MUP-a, gotovo svakog dana u Hrvatskoj izgore dva vozila. Konkretnij­e, u 2015. izgorjela su 623, a lani 630. Uzrok požara u oko 90 posto slučajeva je samozapalj­enje zbog neispravno­sti vozila. U slučajevim­a poput ovog, kada su požari namjerno podmetnuti, razriješen­o ih je oko 30 posto, u čemu veliku ulogu igra to što vatra uglavnom uništi gotovo sve korisne materijaln­e tragove.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia