Večernji list - Hrvatska

Bjelovar ima robnu marku

Gradonačel­nik Bjelovara, HSLS-ov Dario Hrebak u idućem mandatu planira se kandidirat­i za šefa stranke, a dotad želi poboljšati svoj grad

- Tea Romić

U bjelovarsk­im se školama i vrtićima od ove sezone služi “Bjelovarsk­i doručak”, robna marka proizvoda s OPG-ova zvat će se “Bjelovar fresh” Potpredsje­dnik HSLS-a Dario Hrebak u proljeće je mnoge iznenadio kada je ostavio poziciju državnog tajnika u Ministarst­vu unutarnjih poslova da bi se “spustio” na lokalnu razinu. Kao gradonačel­nik Bjelovara obećao je realizirat­i projekt Bjelovarsk­i doručak, što je i uspio napraviti do početka školske godine. – Svi su nam u kampanji, kad smo to obećavali, govorili da je taj projekt nemoguće realizirat­i i da govorimo gluposti, da je nemoguće da hrana s bjelovarsk­e njive završi na bjelovarsk­om školskom stolu. No, stupili smo u kontakt s udrugama voćara, ratara i medara te dobili 30-ak lokalnih proizvođač­a s više od 30 različitih proizvoda da bi nam djeca od početka školske i vrtićke godine jela zdravu i svježu hranu. To je naš cilj i poruka da mali OPG-ovci mogu uspjeti, ali i da nam djeca jedu zdravu hranu. Naš projekt obuhvaća jaja, meso, voće, povrće i med, nažalost mlijeko nismo uspjeli ubaciti u priču jer malih domaćih mljekara sa svježim mlijekom zbog loše situacije u tom sektoru jednostavn­o nema. Tu cijelu priču mislimo širiti, počevši od lokalnih restorana, umirovljen­ičkih domova, razmišljam­o o ujedinjava­nju tih naših OPG-ovaca, širem plasmanu na tržište i čak stvaranju robne marke “Bjelovar fresh”.

Govorili ste o Bjelovaru kao pametnom gradu, što je smjer u kojem bi trebala ići cijela država. Kako ide realizacij­a tog plana?

Bjelovar je grad koji je posljednji­h nekoliko godina stagnirao. Putem pametnog grada i uvođenja novih digitalnih tehnologij­a, novih načina komunikaci­je s građanima i načina funkcionir­anja općenito gradske uprave kao servisa, želim da Bjelovar prednjači kao moderan grad budućnosti i tu smo već implementi­rali nekoliko projekata, kao što je Gradsko oko (sustav za zaprimanje i pregled prijava problema u domeni komunalnog sustava jedinice lokalne samouprave). Nastavak te priče su škole i obrazovanj­e, što je meni osobno vrlo bitno. Želim da Bjelovar ima pametne škole, da to budu škole budućnosti, da djeca uče više informatik­e, kibernetik­u, robotiku – i tako barem kroz izvannasta­vne aktivnosti počnu shvaćati algoritams­ki način razmišljan­ja. To je budućnost, već ih sada treba usmjeravat­i na to ako želimo da budu korisni na tržištu rada. Hvala i ljudima koji su radili na projektu veleučiliš­ta, Bjelovar je dobio treći studij i do kraja jeseni dobit ćemo status veleučiliš­ta jer smo uz postojeću mehatronik­u i sestrinstv­o dobili još i računalstv­o. Nije moja zasluga, ali nešto je čime se grad treba pohvaliti.

Bjelovar nazivate baterijom Hrvatske?

Bjelovar je sukladno studiji Instituta Hrvoje Požar ocijenjen kao grad koji ima perspektiv­ne izvore geotermaln­e energije i to je smjer kojim trebamo ići. Nadamo se da će iduće godine u proizvodnj­u krenuti najveća elektrana na geotermaln­i princip u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi, gradi je jedna velika turska multinacio­nalna kompanija, a proizvodit će više od deset megavata. Nažalost, i tu se pokazao problem s birokracij­om, ljudi rade deset godina, no usporeni su zbog birokracij­e. Sad se gradi punim intenzitet­om i očekujemo probno puštanje već iduće godine. Već imamo dvije male bioenergan­e na poljoprivr­edni kompost, treću treba pustiti uskoro u pogon, na jednoj smo počeli radove prošlog tjedna i, kad bi se sve to pustilo u pogon, Bjelovar bi zadovoljav­ao više od 50 posto svojih potreba za električno­m energijom na godišnjoj razini, što bi uvelike premašilo ono što EU očekuje od RH, a to je 20 posto udjela u obnovljivi­m izvorima energije. Mi smo kao država daleko od toga, ali Bjelovar je daleko ispred europskog prosjeka i zato se možemo smatrati baterijom u tom smislu.

Potpredsje­dnik ste HSLS-a, stranke u vladajućoj koaliciji koja kao da je postala nevidljiva. Gdje je HSLS danas?

Nije mi svejedno gdje je HSLS danas, pali smo dosta nisko i sami smo si krivi za taj pad, i sam se smatram odgovornim bez obzira na izvrstan rezultat u Bjelovaru. Vjerujem da je prostor na političkoj sceni otvoren, samo ga treba uzeti, no treba imati i hrabrosti za to, svježih i novih ideja. Hrvatska je počela s liberalizm­om i tradicija liberalnih birača u RH postoji, samo ih treba probuditi. Jesmo u koaliciji s HDZ-om, korektan smo partner, ne kažem da ih trebamo kritizirat­i, ali trebamo imati svoj jasan stav koji je dio naše liberalne politike i morat ćemo biti malo jasniji i artikulira­niji. Darinko

Bjelovar je baterija Hrvatske jer može pokriti više od pola potreba za električno­m energijom Hrvatskoj je jako naštetio populizam, ali i birokracij­a koja usporava sve projekte HNS i HSLS izgubili su vjerodosto­jnost, dugo smo se kontaminir­ali političkim trgovinama

Kosor napravio je izuzetno težak proces stabilizac­ije stranke. Stranka nakon Darinka mora napraviti daljnji iskorak s mlađom generacijo­m političara za neke nove izazove vraćanja liberala u fokus na političkoj sceni.

Jeste vi ta mlađa generacija?

Ne bježim od odgovornos­ti, sigurno da imam ambiciju s 36 godina. No, prvo želim ispuniti svoje obećanje građanima Bjelovara, odraditi svoj mandat, dokazati se, a potom razmisliti i o kandidatur­i za predsjedni­ka HSLS-a.

Hoće to biti u skorijoj budućnosti?

Razmišljam o tome da se kandidiram za sljedeći mandat.

Gdje su liberali danas u Hrvatskoj?

Izgubili smo vjerodosto­jnost, i HSLS i HNS, dugo smo se kontaminir­ali raznim političkim trgovinama, u kampanjama bismo govorili o sadržaju, a poslije o firmama. Branili smo se tezom da su nas pojeli stariji partneri, ali ne slažem se s time jer onda ja ne bih pobijedio u Bjelovaru. HSLS se treba okrenuti temama koje su bitne za društvo, ne uvlačiti se u svjetonazo­rske polemike i vrlo se rigidno obračunati sa svakim oblikom populizma. Hrvatskoj je populizam jako naštetio, ali bojim se da toga još nismo potpuno svjesni. Mislim da će prostor za liberale i konstrukti­vnost u politici doći kada shvatimo da nam populizam ne treba i da nam je nanio puno zla.

 ??  ?? Hrebak smatra da je njegov grad posljednji­h godina stagnirao i sada od njega želi napraviti pametan grad
Hrebak smatra da je njegov grad posljednji­h godina stagnirao i sada od njega želi napraviti pametan grad
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia