Večernji list - Hrvatska

Vježbe od kojih se NATO već dugo želi obraniti

Riječ je o reliktu hladnog rata i simulaciji kopnenog sukoba

- Bernard Karakaš ZAGREB

Nema opasnosti od stvarnog sukoba, no SAD je u baltičke zemlje ipak poslao postrojbu od 600 američkih padobranac­a Iako se to nigdje javno ne objavljuje, snage NATO-a u posebnom su stadiju opreza. Od jučer je na istočnim granicama NATO-a oko 100.000 ruskih i bjeloruski­h vojnika okupljenih oko elitnih tenkovskih postrojbi koje su raspoređen­e od sjevera Europe do njenog samog juga. Nije tu riječ o pripremama za eventualnu rusko-bjelorusku invaziju, već o vojnoj vježbi Zapad, najvećim rusko-bjeloruski­m manevrima u povijesti.

Elitne tenkovske postrojbe

Ove su vježbe svojevrsni relikt hladnoga rata kada su zemlje Varšavskog saveza vođene tadašnjim SSSR-om uvježbaval­e vojne scenarije za sraz sa zapadnim vojnim savezom. Vježbe Zapad ukinute su raspadom Sovjetskog Saveza, no nakon zatezanja odnosa Moskve i Washington­a ponovo su uvedene 1999. i od tada se održavaju svake četvrte godine. Ove su sezone okosnica vojnih vježbi tenkovske postrojbe, a glavni je nositelj vježbi elitna Prva tenkovska gardijska armija koja pod svojim okriljem okuplja više od 800 tenkova. Riječ je o postrojbi respektabi­lne snage i povijesti. Iskazala još za slamanja nacističke Njemačke, ali i u slamanju Praškog proljeća 1968. godine. Nakratko je bila rasformira­na u vrijeme Borisa Jeljcina, no ponovo je okupljena u prvim godinama Putinove vlasti. Danas je Prva tenkovska gardijska armija jedna od najbolje opremljeni­h i najbolje obučenih tenkovskih postrojbi Rusije, svojevrsna udarna snaga u slučaju potrebe za kopnenim prodorima. Prva je tenkovska postrojba koja je na raspolagan­je dobila supermoder­ne ruske tenkove T-14 Armata, ali raspolaže i cijelim nizom specijalni­h oružja poput sustava za protuzračn­u obranu ili za elektronič­ko djelo-

vanje. Rusija tvrdi kako ovogodišnj­e vježbe Zapad nisu ni približno opsežne kao što to zapovjedni­štvo NATO-a tvrdi te da okupljaju samo 13.000 vojnika. Iako se prije nekog vremena nagađalo da Moskva neće dopustiti nadgledanj­e vojnih vježbi, Rusija je prošlog mjeseca pozvala promatrače zemalja NATO-a i OESS-a na nadgledanj­e vježbi. Uz promatrače, NATO je na područje istočne Europe poslao još nešto – specijalne postrojbe. Grupa od 600 američkih padobranac­a stacionira­na je privremeno na području baltičkih država kako bi bila spremna bude li potrebe za brzom intervenci­jom. Naravno, ovo je bio potez kozmetičke i političke prirode jer dvije satnije ma kako obučenih specijalac­a u slučaju sraza nemaju apsolutno nikakve šanse protiv stotinjak tisuća vojnika. Slanje padobranac­a namijenjen­o je prvenstven­o umirivanju tamošnje javnosti, ali je i pokazalo drugi problem. Naime, NATO očito nema dovoljno ljudstva kako bi u kratko vrijeme odgovorio na opasnost na svim područjima, odnosno na području triju baltičkih država, ali i u Poljskoj koja također sa zebnjom promatra rusko-bjeloruske vojne vježbe.

Učvršćuju se u Bjelorusij­i

Ovi vojni manevri, realno gledajući, ne predstavlj­aju stvarnu prijetnju za sigurnost članica NATO-a u istočnoj i središnjoj Europi. Ne samo zato što su uvelike najavljeni već i zato što su redoviti i sasvim je sigurno da će nove slične vježbe biti održane na istom području za četiri godine. Ono što ove vježbe ipak svakako postižu jest psihološki učinak, kao i pritisak na Zapad, pogotovo u vrijeme dok je stanje u Ukrajini zacementir­ano. Ujedno pokazuju kako Rusija neće, što je već neko vrijeme potpuno jasno, tolerirati nikakve buduće pokušaje širenja NATO-a prema istoku, na područje koje Moskva drži svojim geopolitič­kim dvorištem. Onaj kome je ova vježba znatno jača, ako ne prijetnja, a ono upozorenje jest Bjelorusij­a. Naime, iako je riječ o zemlji koja je u političkom i gospodarsk­om smislu uvelike naslonjena na Rusiju, iako je Minsk prije nekog vremena tražio i ujedinjenj­e s Rusijom, odnosi na relaciji Putin – Lukašenko već su neko vrijeme daleko od idiličnih. Prema procjenama zapadnih obavještaj­nih službi, sve je više trzavica između dvojice vođa. Stoga je sasvim moguće da Rusija koristi vojne vježbe, ali i prisustvo svojih tenkovskih postrojbi na bjelorusko­m tlu kako bi se učvr- stila pozicija Moskve i osigurala “privrženos­t” Bjelorusij­e. Naime, iako vježbe traju sljedeća dva tjedna, nitko ne spominje kada će ruske postrojbe biti povučene u svoje baze s područja na kojemu se sada nalaze. – Prilično je realna mogućnost da će bar dio tehnike i ljudstva koji su u Bjelorusij­u prebačeni radi održavanja vježbi tamo i ostati – kaže Phillip Karber, stručnjak za ruska vojna pitanja i predsjedni­k fondacije Potomac iz SAD-a. Kako god bilo, ruske vojne vježbe pokazuju da je Moskva vrlo ozbiljan globalni igrač.

NATO očito nema dovoljno vojnika da bi u kratko vrijeme odgovorio Rusima Vježbe će slaužbeno trajati dva tjedna, no ne navodi se rok vraćanja ruskih postrojbi

 ??  ?? OBNOVLJENA POSTROJBA U prvim godinama svog mandata Putin je obnovio Prvu gardijsku tenkovsku armiju
OBNOVLJENA POSTROJBA U prvim godinama svog mandata Putin je obnovio Prvu gardijsku tenkovsku armiju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia