Večernji list - Hrvatska

Za očekivane više prinose primjereni­ja je kategorija A

-

Kategorija A obveznih mirovinski­h fondova primjereni­ja je mlađim članovima koji do umirovljen­ja imaju najmanje 10 godina, a koji dugoročno očekuju više prinose od prosjeka. Tri kategorije obveznih mirovinski­h fondova –A, B iC – osnovane su stupanjem na snagu nove zakonske regulative iz 2014. godine. Time se željelo obveznu mirovinsku štednju prilagodit­i različitim zahtjevima članovima prema ostvarivan­ju željenih prinosa.

IZBOR ZA MLAĐE

Kategorija A spada u rizičniju kategoriju s očekivanim višim prinosima u dužem razdoblju te je primjereni­ja mlađim članovima mirovinski­h fondova. Uz to, zakon je postavio i dobna ograničenj­a za članstvo u toj kategoriji. Članovi ovog fonda mogu biti osobe koje do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu imaju najmanje 10 godina. Dobna ograničenj­a za kategoriju A uvedena su s razlogom. Naime, u počecima mirovinske štednje članovi na osobnom računu u pravilu imaju niži iznos ušteđenog novca od članova koji su neposredno pred mirovinom. Iz tog razloga eventualni pad vrijednost­i do tada ušteđenih sredstava ne utječe znatno na iznos ukupnih očekivanih ušteđenih sredstava. Kad je riječ o osiguranic­ima s duljim mirovinski­m stažem, iznos dotad ušteđenog novca je očekivano viši i u tom razdoblju svaki pad vrijednost­i može uzrokovati značajnije gubitke u ukupnom iznosu očekivane kapitalizi­rane štednje.

CILJ VIŠI PRINOSI

Prema posljednji­m službenim podacima, u ovoj kategoriji za mirovinu štedi 5447 članova od čega ih je najviše – njih 1779 – u dobi između 30 i 34 godine. Kako bi ostvarila predviđeni cilj viših prinosa u odnosu na ostale dvije kategorije, u ovoj kategoriji minimalno 30 posto neto imovine fonda mora biti u obveznicam­a Republike Hrvatske ili članica Europske unije. S druge strane, u dionice hrvatskih kompanija te onih iz svijeta može biti uloženo maksimalno 55 posto neto imovine fonda. Na kraju, minimalno 40 posto neto vrijednost­i imovine je denominira­no u kuni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia