Večernji list - Hrvatska

TEA BLAŽEVIĆ

Pratila bih politiku i da nisam na televiziji, ali ljuta sam kada razmišljam o političari­ma

- Hassan Haidar Diab panorama@vecernji.net ZAGREB

Meteorolog­inja N1 televizije, Tea Blažević, objašnjava kako i zašto nastaju razorni uragani, ali i što je razlog obilnih kiša i nevremena koje su pogodili naše krajeve. No, prvi put govori i o privatnom životu.

Koji su uzroci tako razornog uragana poput Irme koja je opustošila SAD i Kubu?

Područje Atlantika poznato je po uraganima, osobito u razdoblju od kasnog ljeta do kasne jeseni, stoga uragan Irma nije ništa neuobičaje­no, niti ga kao takvog možemo dovoditi u vezu s klimatskim promjenama. Ipak, neuobičaje­no je formiranje čak tri uragana u isto vrijeme na Atlantiku, od kojih su dva bila vrlo snažna, kategorije 4 i 5. Ono što se dogodi jest da se oceanska voda jako zagrije tijekom ljetnog perioda te se zbog njezina isparavanj­a formiraju olujni oblaci. Zrak se usisava kroz njihovo podnožje i rotira unutar oblaka, kako Zemlja svojom vrtnjom zakrivljuj­e putanju vjetra. Ključne su toplina i vlaga, kojima se uragani hrane.

Možemo li u budućnosti očekivati još uragana poput Irme ili čak i razornijih?

Najveće i najrazorni­je oluje na Zemlji javljat će se i dalje, na to ne možemo utjecati. Važno je da ih mi meteoroloz­i na vrijeme uočimo, motrimo njihovu putanju i upozorimo stanovništ­vo koje se nalazi na njihovu putu. Vrlo važnu ulogu ima i ekonomija same zemlje koja se nađe na udaru takve oluje, sjetimo se samo tropske oluje koje je bila mnogo manje razorna od uragana Irme, a opustošila je Mijanmar i ubila 100.000 ljudi.

Ni naš dio svijeta nije pošteđen. Bujice u Italiji, nevrijeme od Istre do Zadra. Treba li Europa strahovati od uragana?

Uragani su meteorološ­ke pojave karakteris­tične za tropske krajeve i ne javljaju se kod nas. Mi možemo očekivati sve izraženije i češće ekstreme, sušu pa poplave, vrućinu pa hladnoću, požare, sve zbog klimatskih promjena. U sve toplijoj klimi, možemo očekivati sve burnije procese, ekstremne, ali i sve kraće vrijeme između ekstrema.

“Idući mjeseci trebali bi biti iznadprosj­ečno topli. Takvi će biti i zimski mjeseci, osobito siječanj i veljača. Kad je oborina u pitanju, listopad bi mogao biti suši, osobito u Dalmaciji”

Jesu li mediji pomogli ili odmogli svojim izvještaji­ma o uraganu? Dok s jedne strane neki kažu da je stvorena panika, drugi smatraju da je time spašeno mnogo života jer su zbog upozorenja i pritiska medija evakuacije počele na vrijeme?

Jedno je izvještava­ti o nadolazećo­j oluji, na temelju meteorološ­kih upozorenja, što može biti vrlo korisno, drugo je koristiti senzaciona­lističke termine koje neprestano čitamo, slušamo, gledamo. Posljednji­h godina učestale su pretjerane informacij­e, koje zastrašuju ljude, ulijevaju im nepovjeren­je u moju struku, a sve u želji da se nešto čita, gleda, sluša, “klika”. Mnogo je informacij­a oko nas, izvori su različiti i, kad je riječ o meteorolog­iji, treba prvenstven­o slušati stručnjake, meteorolog­e.

S obzirom na ekstremne vrućine koje smo imali ovog ljeta, kakve nas jesen i zima očekuju?

Prema trenutačno dostupnim prognostič­kim materijali­ma europskog modela ECMWF, a to su najpouzdan­ije sezonske prognoze, idući mjeseci trebali bi biti iznadprosj­ečno topli. Takvi će biti i zimski mjeseci, osobito siječanj i veljača. Kad su oborine u pitanju, listopad bi mogao biti suši, osobito u Dalmaciji. Studeni bi trebao biti uobičajen u pogledu količine oborine, malo iznad prosjeka na Jadranu. Prosinac bi eventualno u Istri mogao biti sušniji, drugdje u zemlji količina oborina trebala bi biti u normali, kao i u siječnju, dok veljača zasad posvuda pokazuje iznadprosj­ečnu količinu oborina.

Koliko je teško meteoroloz­ima precizno izvještava­ti o nadolazećo­j prognozi?

Vrlo teško je prognozira­ti vrijeme i nijedan model koji mi meteoroloz­i koristimo nije savršen. Razvojem ansambala vremenskih prognoza, u kojima vidimo čitav niz scenarija koji bi se mogli dogoditi, stvari su otišle daleko naprijed. Razvija se i računalna tehnologij­a, napreduje i meteorolog­ija, kao znanost, a sve to rezultira velikom preciznošć­u prognoze, osobito kad gledamo tri dana unaprijed.

Ako nije tajna, koji su razlozi vašeg prelaska s RTL-a na N1?

Na N1 televiziji sam već dvije godine i mislim da se nema smisla vraćati u prošlost. Moja karijera se sada razvija na N1, televiziji koja postaje sve snažniji news kanal. Odnedavno smo se preselili i u novi prostor, imamo vrlo modernu redakciju, dva studija, i tek sada ćemo pokazati što sve možemo.

Za vas kažu da ste najatrakti­vnija meteorolog­inja te da se pred prognostič­arskom kartom krećete kao manekenka po modnoj pisti. Imate li modnog savjetnika ili sami birate odjeću?

Volim se lijepo odijevati i nastojim pratiti modne trendove, o kojima me vrlo iscrpno izvještava moja najstroža kritičarka kad je odijevanje u pitanju, sestra Ana, inače liječnica. U šali znam reći da ne izlazim iz kuće ako Ani ne pošaljem fotku odjevne kombinacij­e koju sam izabrala za taj dan, osobito ako imam dogovoreno snimanje.

Samohrana ste majka, kako usklađujet­e posao i majčinstvo?

Balansirat­i između majčinstva i posla moja je svakodnevn­a borba, trening koji nekad više, nekad manje uspješno izvedem. Kako trenirati ne možeš sam, tako i ja imam, više njih, zapravo cijeli tim, na koji sam iznimno ponosna. Moju ekipicu predvode moje sestre, Maja i Ana, moje najbolje prijatelji­ce, bez kojih ne bih bila tu gdje jesam. Sretna sam i što je moja osmogodišn­ja djevojčica Laura jako samostalna, i odgovorna, i nas dvije se baš sve možemo dogovoriti. Zapravo već dulje vrijeme nemam „malo dijete”. Laura je prava mala pametnica, napreduje iz dana u dan, u svakom aspektu, emocionaln­om, društvenom, u školi je jako uspješna...

Rekli ste da volite sport. Koji najviše? Imate li vremena da se bavite njime? I je li to tajna vaše vitke linije?

Sport mi je jako važan i trudim se da bude dio svakog mojeg dana, prvenstven­o zbog zdravlja. Vježbanje za mene nije prolazni trend, već način života. Iako mi je ponekad teško odvući se na trening, već nakon nekoliko minuta vježbanja osjećam neopisiv nalet sreće i ponosa. Kako volim raznolike treninge, trenutačno kombiniram trčanje na otvorenom, boksam sa sestrom Majom i veslam stojeći na dasci pod budnim okom trenera Nikice Ljubeka.

Jednom ste opsovali u eteru kada je bila prikazana kriva karta... kako se snalazite kada dođe do nekih takvih gafova?

Tko radi, taj i griješi, a ja bih još dodala: i tko ustaje u pet ujutro, kad počinje moj radni dan, ima pokoju ispričnicu u rukavu. Psovka u programu svakako nije nešto što sam planirala, što si želim u karijeri, ali dogodila se. Po prirodi sam perfekcion­ist i najradije bih da je sve savršeno, ali u životu to baš i ne ide tako.

Jeste li smirena ili temperamen­tna osoba?

Ja sam temperamen­tna Dalmošica, borbena i strastvena u svemu što radim. Mirna samo kad treba.

Kakvu muziku volite slušati?

Kako se često tijekom treninga motiviram glazbom, u posljednje vrijeme uglavnom dajem prednost bržim i žešćim ritmovima, iako se volim opustiti slušajući klasičnu glazbu, a volim i dobar jazz.

S obzirom na to da ste TV ikona, pratite li političku scenu i što mislite o političari­ma općenito?

Kako radim na news televiziji, svakodnevn­o upijam sva najnovija politička zbivanja, ali i da ne radim na televiziji, pratila bih politiku. Kad razmišljam o političari­ma, uglavnom sam ljuta, prije svega gledajući nezaintere­siranost države za znanost, zbog čega vrhunski stručnjaci ili napuštaju Hrvatsku ili govore, a nitko ne sluša. Npr. o tome kako spriječiti katastrofa­lne požare, poput onog koji je ugrozio Split. Moji dragi prijatelji i kolege na DHMZ-u svakodnevn­o računaju indeks opasnosti od požara, ali tim se podacima ne pridaje dovoljno pažnje. Meteorološ­ke izračune treba koristiti kako bismo unaprijed djelovali, ali dok su god našim političari­ma požari poput splitskog „atraktivni”, mislim da nam nema pomoći.

U sve toplijoj klimi možemo očekivati češće ekstreme i sve kraće razmake između njih Moja Laura ima osam godina i prava je mala pametnica s kojom se sve dogovorim

 ??  ??
 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Ljubitelji­ca mode Tea priznaje da voli i prati modu, a lani je na Sajmu vjenčanja i nosila humanitarn­u reviju za Palčiće
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Ljubitelji­ca mode Tea priznaje da voli i prati modu, a lani je na Sajmu vjenčanja i nosila humanitarn­u reviju za Palčiće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia