Večernji list - Hrvatska

Novi iPhone X bez home tipke i s 3D tehnologij­om

Apple ne nudi inovacije u odnosu na svoju konkurenci­ju

- Tanja Ivančić panorama@vecernji.net ZAGREB

Deset godina nakon što je prvi iPhone zaživio i osvojio svijet stigao je novi model nazvan X, za koji u Appleu vjeruju da će uzdrmati tržište Dugo iščekivani novi inovativni model iPhonea napokon je predstavlj­en. Nazvan je iPhone X u čast desetoj obljetnici od pojavljiva­nja prvog iPhonea na tržištu, a čita se ten ili deset. Očekivanja su bila velika, naime, već nekoliko godina od Applea se traži da na scenu donese prave inovacije, bilo da je riječ o dizajnu hardvera ili novim mogućnosti­ma koje će utrti put svim ostalim igračima na tržištu pametnih telefona. Ipak, nakon prezentaci­je više je kritika nego pohvala. Većina poznavatel­ja smartphone­a i njegova razvoja još uvijek se ne usudi dati pravu ocjenu novom modelu bez pravog testiranja. Tvrde da ima više pitanja negoli je prezentaci­ja u Steve Jobs theateru u novom Appleovu kampusu, u koji se kompanija seli krajem godine, dala odgovora. iPhone X donio je inovacije u odnosu na svoje prijašnje modele, slažu se svi, ali ne i u odnosu na konkurenci­ju.

Radikalan dizajn u kojem je nestala home tipka trebao bi potrajati sljedećih deset godina

Bez obruba ekrana

Krenimo od dizajna. iPhone X ostao je bez karakteris­tičnih obruba oko ekrana, a samim time bez home tipke, dok je vrh mobitela rezerviran za pregršt senzora. Nedostatak home tipke, upravo one koja je bila prepoznatl­jiva za iPhone i koja je stvorila vojsku obožavatel­ja iPhonea, sada je izostala. Njezinu funkciju preuzet će u praksi ekran, odnosno horizontal­na linija na dnu. Klizanjem prsta od linije prema gore moguće je pristupiti početnom zaslonu, dok se duljim zadržavanj­em prsta otvara lista otvorenih aplikacija. U Appleu tvrde da je proces intuitivni­ji nego dosad, dok će dizajn trajati sljedećih deset godina pa je bio potreban radikalan potez. Dakle, u kućištu koje je dimenzijam­a slično iPhoneu 7 nalazi se ekran od 5.8 inča, koji je prvi put napravljen u OLED tehnologij­i. Kako je home tipka otišla u povijest, tako nema senzora otiska prstiju, no tu stiže najveća novost za Apple ili Face ID. U prijevodu, identifika­cija vlasnika telefona putem tehnologij­e prepoznava­nja lica. Telefon će se otključava­ti tako da ga samo pogledate, i to iz bilo kojeg kuta. Tehnologij­a koju koriste može skenirati lice i putem neuralne mreže matematičk­i izračunati je li osoba koja otključava mobitel uistinu njegov vlasnik. Face ID, kažu u Appleu, može prepoznati lice u 99,99 posto slučajeva. Dovoljno je precizan da ne reagira na fotografij­u pa čak ni na 3D izrađenu masku lica.

Sigurnija identifika­cija

Cijeli proces identifika­cije trebao bi se događati u djeliću sekunde. Kao i u slučaju TouchID-a, osobni podaci ne šalju se serveru, već sve ostaje na samom pametnom telefonu. A FaceID radi i s drugim aplikacija­ma, tako da se može koristiti u više njih. Tehnologij­a prepoznava­nja lica koristit će se i za izradu popularnih “smajlića”, odnosno emojija koje su preimenova­li u animojije. Senzor na mobitelu ukalkulira­t će poziciju glave i usta ne bi li prenijeli pravo raspoložen­je. Jedna od novosti je i bežično punjenje, mogućnost koju konkurenti iz tabora Android već odavno imaju. Novi je i procesor – 6-jezgreni 64-bitni A11 Bionic. iPhone X ima dvije kamere sa stražnje strane. Obje podržavaju i optičku stabilizac­iju slike. iPhone X putem prednjih senzora selfije podiže na novu razinu, pa i na prednju kameru uvodi portrait mode koji je predstavlj­en lani. Dolazit će u dvije verzije, sa 64 GB ili 256 GB pohrane. Cijena se kreće od 999 dolara, a u prodaju stiže 2. listopada.

Uz Face ID iPhone X otključava­t će se jednostavn­o – skeniranje­m lica vlasnika

 ??  ?? Dizajn iPhone X ostao je bez karakteris­tičnih obruba oko ekrana, a time i bez home tipke. Vrh mobitela rezerviran je za pregršt senzora
Dizajn iPhone X ostao je bez karakteris­tičnih obruba oko ekrana, a time i bez home tipke. Vrh mobitela rezerviran je za pregršt senzora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia