Večernji list - Hrvatska

Dragić: Dončić u sobi gleda crtiće, a na parketu dominira

Iskusni Gogi Luku je uzeo pod svoje i pustio ga da se razmaše

- Dražen Brajdić/ISTANBUL

Slovenci su srpskog trenera Kokoškova za ovo ljeto platili 60 tisuća eura jer on je stalno zaposleni pomoćnik u američkoj NBA ligi drazen.brajdic@vecernji.net Četvrtfina­lne utakmice bilo kojeg velikog natjecanja imaju veliku draž pa je tako i na ovom Eurobasket­u. Uvijek su to vrlo kompetitiv­ni nastupi jer to su dvoboji nakon kojih ili idete kući ili u zonu medalja. Čak je i utakmica između favorita Španjolske i Njemačke bila jako zanimljiva jer su se Nijemci najavili kao reprezenta­cija koja se uspinje. No ljepoticu turnira odigrale su Slovenija i Letonija. Naši sjeverni susjedi slavili su svoj drugi ulazak u polufinale Eurobasket­a nakon velike bitke s konačnim ishodom 103:97. – Bila je to košarka kakva se igrala nekad. Igrala se i tada obrana, ali se puno bolje pogađalo. Ja sam mislio da mi Letoniju ne možemo dobiti ako je ne svedemo na 80 koševa, a na koncu smo primili 97 i pobijedili – kazao je Peter Vilfan, veliki španer iz 80-ih. Nekada vrstan košarkaš, danas je komentator slovenskog Pop TV-a i prenosi utakmice Eurobasket­a. Prije je radio za nacionalnu televiziju. – S obzirom na to da sam zastupnik u slovenskom parlamentu, počeli su mi prigovarat­i da sam u sukobu interesa pa sam se povukao. No, kako je ovo privatna televizija, tih prigovora sada nema. Nema Pero prigovora ni na igru svoje košarkaške reprezenta­cije predvođene Goranom Dragićem i Lukom Dončićem. – Kao momčad imamo muda, a najveća su ona Dragićeva pa Dončićeva. Premda mu je samo 18, Luka se ne boji nikoga, preuzima odgovornos­t i igra kao da mu je 25. On kao da je neki reinkarnac­ijski spoj Dražena, Kićanovića i Delibašića. Za razliku od dvojice vođa hrvatske vrste, Bogdanović­a i Šarića, slovenska dvojica savršeno se upotpunjav­aju. Štoviše, čak su i cimeri, i to po želji 13 godina starijeg kapetana.

Dragić uzeo Luku pod svoje

– Jedna je od ključnih stvari u našoj reprezenta­ciji što je Goran malog Luku uzeo pod svoje. Štoviše, uzeo ga je za cimera. Oni sve rade zajedno i Gogi je Luki potpuno otvorio put da ide do kraja svojih mogućnosti. Tu nema ljubomore – objašnjava Vilfan. Nakon 10-godišnje odanosti reprezenta­ciji Dragić igra svoje posljednje veliko natjecanje i želi osvojiti medalju, a to može samo ako ima uz sebe još pokojeg vrsnog igrača pa ističe: – Luka je tako mlad, ali staložen i smiren. Na parketu djeluje nevjerojat­no zrelo, a u sobi još gleda crtiće i serije poput “Prijatelja”. U Istanbulu je i tata Dončić. Saša je stručni analitičar utakmica pa nas zanima kako govori o sinu kada ne odigra briljantno kao protiv Letonaca (27 koševa, 9 skokova). – Kao i o svakom drugom igraču. Imam osjećaj da sam prema njemu čak i kritičniji nego prema drugima.

Tonček je sjajno pojačanje

Takav je i tata Šarić, ni on ne štedi svoga sina kada ga se upita za komentar. I on bi volio da u ovom trenucima može reći što i tata Dončić: – Kvaliteta naše reprezenta­cije jest to što su uloge jasno podijeljen­e. Moj sin dobio je jaču ulogu i veće ovlasti no što ih ima u Realu i to će mu iduće sezone jako puno pomoći. A to se dogodilo zahvaljuju­ći tihom čovjeku, srpskom stručnjaku na slovenskoj klupi Igoru Kokoškovu (45) kojeg i Vilfan hvali: – Našao je način kako uskladiti Dragića, Dončića i Randolpha. On je smiren trener koji ne viče, koji na minuti odmora ne ide odmah u glavu igrača. Na parketu im daje igračku slobodu, ali propovijed­a kolektivnu igru. To zadovoljst­vo stajalo je Slovence 60 tisuća eura jer ga plaćaju samo za ljetni angažman. Kokoškov je inače pomoćnik u NBA momčadi Utah Jazz zbog čega neće moći ostati slovenski izbornik jer ih ne može voditi kroz kvalifikac­ije za SP. Još jedan stranac sjajna je dopuna “Janezima”, a to je Amerikanac Anthony Randolph. Krilni-centar Reala u dresu Slovenije dio je pogodbe između kraljevsko­g kluba i Slovenaca. Realovci su rekli da ni u godinama koje dolaze neće praviti nikakvih problema oko igranja Dončića, ali neka im Slovenci učine uslugu da njihov Amerikanac dobije europsku putovnicu. Na koncu su svi zadovoljni, a posebno Slovenci jer će “Tonček”, kako ga zove Vilfan, sa srcem zaigrati za svoju novu zastavu.

Za razliku od Bogdanović­a i Šarića, Dragić i Dončić izvrsno se upotpunjav­aju

 ??  ?? Slovenci plaćaju sjajnog srpskog stručnjaka Igora Kokoškova za ljetni angažman. Iako ga žele i dulje, zbog karijere u NBA momčadi Utah Jazz neće ostati izbornik Slovenaca
Slovenci plaćaju sjajnog srpskog stručnjaka Igora Kokoškova za ljetni angažman. Iako ga žele i dulje, zbog karijere u NBA momčadi Utah Jazz neće ostati izbornik Slovenaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia