Večernji list - Hrvatska

Marin Čilić: Zrak je rijedak, klasični način igranja ne pali

- Anton Filić

Viktor Galović igra uistinu jako dobro, poprilično ofenzivno i vjerujem da može postići dobre rezultate protiv Kolumbijac­a, kaže Čilić anton.filic@vecernji.net Marin Čilić na meti je tamošnjih novinara uoči sraza Kolumbija – Hrvatska u Bogoti. To je i razumljivo jer Marin je peti tenisač svijeta. Tek je treći Hrvat koji je ušao u to elitno društvo, prije njega to je pošlo za rukom još samo Goranu Ivanišević­u (2.) i Ivanu Ljubičiću (3.). Na upit kakav je osjećaj pogledati ovotjednu ATP listu i vidjeti svoje ime među petoricom vodećih, Čilić je odgovorio: – Lijep. Za to sam morao raditi jako puno. Posljednji­h 12 mjese- ci bilo je uspješno za mene, od osvajanja Cincinnati­ja i Basela, polufinala Bercyja prošle godine, do finala Wimbledona ove godine. Najviše me veseli što sam u posljednji­h nekoliko mjeseci, od početka zemljane sezone, uspio pronaći konstantu u svojoj igri. To mi daje veliki motiv za sljedećih 12 do 18 mjeseci, kada se nadam da mogu nadogradit­i ovaj sjajni plasman – kazao je Čilić.

Kolumbijci – peti put

Kolumbijci puno očekuju od ovog susreta. Četiri su već puta gubili u kvalifikac­ijama za Svjetsku skupinu, nadaju se da će peti put biti bolje sreće. Uzdaju se u borbenost svojih igrača, žar navijača i posebne uvjete za igru na koje Hrvati nisu navikli. – Uvjeti su zbilja različiti u odnosu na ono na što smo naviknuti. Mislim da je najveća nadmorska visina na kojoj sam igrao dosad bila 1100 metara protiv JAR-a, također u Davisovu kupu, no ovih 2640 metara je neusporedi­vo. Zrak je rijedak, čovjek se puno brže zadiše, teško je za pluća, teško izdržati duge izmjene, loptica leti... Posljednja dva dana smo uspjeli pronaći poseban način igre, jer svaki klasičan način s turnira ovdje ne dolazi u obzir. Bit će to zanimljivo iskustvo i nadam se da ćemo se što bolje prilagodit­i. Neće biti jednostavn­o, ali smo svejedno veliki favoriti za prolazak dalje – ističe Marin od kojega svi očekuju da Hrvatskoj donese dva boda u pojedinačn­im dvobojima. Pritisak? – To se očekuje gotovo u svakom susretu Davisova kupa. Nadam se da ću krenuti dobro od prvog dana. Tu je prvi put s nama Viktor Galović, većina nas se susrela s njim prvi put. Igra uistinu jako dobro, prilično ofenzivno i vjerujem da može postići dobre rezultate protiv Kolumbijac­a. Svjesni smo naše kvalitete, došli smo po pobjedu i ostanak u Svjetskoj skupini – zaključio je Čilić.

Ženeva kao opomena

Njegovi mogući suparnici u Bogoti su: Alejandro Gonzalez, 484. na ATP listi, Santiago Giraldo (131.), ali i iskusni Alejandro Falla (340.). Marin se s Gonzalezom dosad nije sastajao, protiv Falle vodi 2-0 u pobjedama, a s Giraldom ima 4-1, s tim da je njihov posljednji okršaj, jedan od dva na zemlji, pripao Kolumbijcu, preklani u Ženevi.

Kolumbijci se uzdaju u borbenost svojih igrača, žar navijača i uvjete na koje Hrvati nisu navikli

 ??  ?? Kako do boda u paru? Mektić i ja funkcionir­amo dobro, odlučit će poen ili dva, kaže F. Škugor (na slici)
Kako do boda u paru? Mektić i ja funkcionir­amo dobro, odlučit će poen ili dva, kaže F. Škugor (na slici)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia