Večernji list - Hrvatska

Komunalni porez umjesto nekretnins­kog

Država prvi put u 17 godina u suficitu, ostvaren višak od 35 milijuna kuna

- Ljubica Gatarić ljubica gataric@vecernji.net ZAGREB

Smanjenjem javnog duga na 81 posto do kraja godine otvara se prostor za pokretanje procedure za uvođenje eura Hrvatska neće uvoditi porez na nekretnine, no to ne znači da ga nećemo plaćati pod nekim drugim imenom. Premijer je jučer kazao da se postojeći porez na nekretnine neće početi primjenjiv­ati iduće godine, ali tu tematiku Vlada će regulirati novim Zakonom o komunalnom gospodarst­vu koji će uskoro u javnu raspravu.

Pametna konsolidac­ija

Hoće li komunalna naknada prerasti u porez i postati opći prihod lokalnih jedinica jučer se nije moglo čuti, ali premijer kaže da će se novo rješenje temeljiti na načelu pravednost­i, načelu razmjernos­ti te na osnovi procjene fiskalnog učinka. Premda mu je srušen porez, ministar financija Zdravko Marić jučer je zračio optimizmom zbog dobrih pokazate- lja u javnoj potrošnji. U prvih šest mjeseci šira država je i s plaćenim kamatama potrošila 35 milijuna kuna manje nego što je prikupila od poreznih obveznika. – Ti su rezultati snažna poruka kako se vode javne financije, koju je prepoznala i međunarodn­a zajednica te je Hrvatska prvi put od 2007. godine dobila ocjenu stabilizac­ije kreditnog rejtinga – pohvalio se ministar. Za premijera Plenkovića na “jedan od najboljih rezultata u zadnjih 16-17 godina” utjecale su mjere njegove Vlade poduzete kroz poreznu reformu i pametnu fiskalnu konsolidac­iju. Marić vjeruje da će do kraja godine javni dug smanjiti na 81 posto BDP-a, čime bi se zadovoljio posljednji formalni preduvjet za pokretanje postupka preuzimanj­a eura. Vlada se na jučerašnjo­j sjednici nije izjasnila hoće li to i učiniti.

Ne dirati PDV

Proračunsk­i prihodi u prvih šest mjeseci bili su 58,3 milijarde kuna i 3,5 % viši nego u istom razdoblju prošle godine, a rashodi 59,9 milijardi kuna, no rasli su sporije – 2%. Manjak u središnjem proračunu od 1,6 milijardi kuna (0,4% BDP-a) pokriven je suficitom u proračunim­a lokalnih jedinica i izvanprora­čunskih fondova. – Nadam se da neće biti značajnije­g rebalansa koji bi otvorio prostor da se ušteđeno potroši – kazao je Ante Žigman, šef saborskog Povjerenst­va za fiskalnu politiku. Njegovo je mišljenje da povećani rast prihoda koji je došao na konjukturn­om ciklusu treba iskoristit­i za daljnje porezno rasterećen­je rada i kapitala te smanjenje javnog duga. – PDV ne bih dirao, taj porez obuhvaća kompletnu ekonomiju, a jednim dijelom zadire i u sivu ekonomiju. Treba smanjivati poreze na rad i poreze na poduzetniš­tvo jer se tako povećava konkurentn­ost i provodi interna devalvacij­a – kaže Žigman.

 ??  ?? Zakon o komunalnom gospodarst­vu regulirat će oporezivan­je nekretnina
Zakon o komunalnom gospodarst­vu regulirat će oporezivan­je nekretnina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia