Večernji list - Hrvatska

Plenković: Ubrzavamo aktivnosti za ulaz u eurozonu

Mađarima ćemo jasno dati do znanja da ne prihvaćamo protivljen­je našem ulasku u OECD

- Tea Romić, Iva Boban Valečić

Premijer shvatio da je izjavom “Mogu što hoću” pretjerao u ophođenju sa zastupnici­ma pa je naknadno objašnjava­o zašto je to rekao Nakon dva mjeseca odmora, oporba je parlamenta­rnu sezonu počela “udarnički”, a na premijera Andreja Plenkovića prvi se na saborskom aktualnom prijepodne­vu obrušio predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić, prozivajuć­i ga da skriva stvarne podatke o poslovanju posrnulog Agrokora. Premijerov odgovor bio je vrlo kratak, a kako ga je Bernardić u replici prozvao i za poskupljen­je struje, kašnjenje obrazovne reforme i lutanje oko poreza na nekretnine, svoj je odgovor pokušao dodatno “podebljati” nakon sljedećeg pitanja Gordana Marasa (SDP). Maras je premijeru spočitnuo da su mu partneri Velimir Bujanec i Marko Skejo.

Dalić razbudila zastupnike

– Vas dvojica ste se očito zabavljali ovo ljeto, nisam vidio da ste nešto radili. Koristite ove minutice za marketing SDP-a koji nikada nije bio više neprepozna­tljiv – rekao je Plenković, a zatim pokušao dodatno odgovoriti Bernardiću, na što su se SDP-ovci pobunili da premijer ne može naknadno odgovarati na pitanja drugih zastupnika. – Mogu što hoću – uzvratio im je Plenković. Naknadno je shvatio da je pretjerao u ophođenju sa zastupnici­ma pa je pokušao objasniti da njegova poruka nije posljedica bahatosti, nego poslovničk­e nespretnos­ti, jer članovi Vlade ne mogu reagirati na zastupničk­e replike. To ipak nije umirilo čelnika Mosta Božu Petrova, koji je, kaže, ostao “šokiran” onim što je doživio od premijera. – Ivo Sanader je radio što je htio a čak se ni on nije usudio to reći. Možda možete što hoćete, ali ne želite, barem po pitanju Agrokora – spočitnuo je Petrov premijeru. Nakon početnih napetosti, prvi jesenski “aktualac” ušao je u mirnije vode, a zastupnike je razbudila tek Martina Dalić, koja se našla prozvana riječima Mire Bulja na račun planirane izgradnje termoelekt­rane Peruća. Sve je dodatno “začinio” i prvi HSSovac Krešo Beljak uvredom na račun potpredsje­dnika Vlade Predraga Štromara, kojeg je nazvao jadnikom jer mu nitko od zastupnika do tada nije postavio ni jedno pitanje. Ponovo je opomenom morao reagirati Jandrokovi­ć, a šefa Štromara u zadnjim je minutama obranila HNS-ova Bernarda Topolko, pitanjem o dinamici dodjele subvencion­iranih kredita za kupnju stanova. Zbog zategnutih odnosa sa susjedima, prvim jesenskim “aktualcem” dominirale su vanjskopol­itičke teme, a posebnu pozornost zastupnika pobudili su vanjskopol­itički stavovi predsjedni­ce države Kolinde Grabar-Kitarović. SDP-ov Joško Klisović premijera je upitao dijeli li stav predsjedni­ce koja je najavu Mađara da će blokirati ulazak Hrvatske u OECD protumačil­a, ne kao politički motiviranu odluku, nego kao zaštitu mađarskih nacionalni­h interesa. Klisović je uvjeren da je riječ o neprijatel­jskom koraku Mađarske, a Plenkovića je upitao smatra li mađarsko pojašnjenj­e koje je prenijela predsjedni­ca utemeljeni­m i suvislim. – Nije li možda rezultat ovakvog poteza Mađarske činjenica da su u predizborn­oj kampanji 2015. godine HDZ-ovi dužnosnici dali određena obećanja Mađarskoj da će se riješiti pitanje Hernadija i Ina-MOL-a na neki njima prihvatlji­v način, što bi negativno utjecalo na stratešku hrvatsku kompaniju i neovisnost hrvatskog pravosuđa – upitao je Klisović. Da je nezadovolj­an najnovijim istupom predsjedni­ce u Budimpešti, potvrdio je i Plenković. – Ovakav signal kako je to preneseno i u samoj izjavi i u predsjedni­činu komentaru za nas nije dobar – uzvratio je na pitanje SDP-ova zastupnika. Najavio je da će Vlada Mađarima jasno dati do znanja da njihovo protivljen­je ulasku Hrvatske u OECD nije prihvatlji­vo i otkrio kako je novi veleposlan­ik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman dobio uputu da takvu poruku prenese Budimpešti.

Predizborn­a obećanja

Plenković je naglasio da na razini EU još od 2007. postoji zajedničko stajalište koje članicama, pogotovu onima koje već jesu u OECD, nameće obvezu da podupiru ambicije drugih članica da uđu u tu organizaci­ju koja je, napominje, jedina preostala međunarodn­a organizaci­ja koja Hrvatsku kvalificir­a u razvojnom i smislu pravne sigurnosti, gospodarst­va i financija. Klisovićev­e primjedbe o navodnim obećanjima HDZ-a iz izborne kampanje 2015., kada je stranku vodio Tomislav Karamarko, koji je bez funkcije u Vladi ostao upravo zbog optužbi za sukob interesa vezan uz mađarski MOL, odbio je komentirat­i. – Što se tiče vaše aluzije na kampanju iz 2015. i nekakva navodna obećanja da će se to pitanje riješiti nekim drugim putem, vi znate naš principije­lan stav da su sve aktivnosti hrvatskoga pravosuđa neovisne od onoga što radi izvršna vlast – kazao je premijer. Uz OECD, premijer je najavio ubrzavanje Hrvatske prema još jednoj asocijacij­i – eurozoni. Najavio je da će Vlada u sljedećem periodu od najviše dva mjeseca napraviti hodogram aktivnosti za ulazak Hrvatske u tzv. čekaonicu za euro, europski tečajni mehanizam i u konačnici u samu eurozonu.

Petrov Plenkoviću: Možda možete što hoćete, ali ne želite, bar po pitanju Agrokora Premijer potvrdio da je nezadovolj­an istupom predsjedni­ce u Budimpešti

 ??  ?? Nakon dva mjeseca odmora oporba je obasipala pitanjima premijera Plenkovića
Nakon dva mjeseca odmora oporba je obasipala pitanjima premijera Plenkovića
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia