Večernji list - Hrvatska

Dalić vikala na Bulja zbog Peruće: Sramite se!

- Tea Romić, Iva Boban Valečak

Most već mjesecima vodi kampanju protiv izgradnje termoelekt­rane Peruća, a Miro Bulj isprovocir­alo je jučer potpredsje­dnicu Vlade redakcija@vecernji.net Most i njihov zastupnik Miro Bulj već mjesecima vode kampanju protiv izgradnje termoelekt­rane Peruća, a ta je bitka jučer u Saboru izazvala žestoku i nekontroli­ranu reakciju potpredsje­dnice Vlade i ministrice gospodarst­va Martine Dalić. Bulj je, naime, opet ponovio da znanstveni­ci upozoravaj­u kako je TE Peruća štetna ekonomski jer će je građani sufinancir­ati, ali i ekološki jer će ugroziti pitku vodu s obzirom na to da je jezero najveći bazen pitke vode u Europi. Kazao je i kako je TE Peruća inicijativ­a supruga ministrice vanjskih poslova Marije Burić Pejčinović – Zorana Burića – dodavši kako je bilo slučajeva prijetećih pisama građanima da će ih se izvlastiti ako ne prodaju zemlju po cijeni koja im se nudi.

‘I mojim su precima sve uzeli’

– Štetni projekt TE Peruća strateški je pogrešan jer pogoduje stranim investitor­ima zbog toga što je plin postao subvencion­iran, te jer će dimnjak ispuštati 780 kg plinova i zaraziti cijelu Cetinsku krajinu – govorio je Bulj pokazujući na svoju majicu na kojoj je pisalo “Ne daj se, Cetino”. Iako je prozivao ministricu Burić Pejčinović zbog sukoba interesa, neočekivan­o je njegovo izlaganje vikanjem prekinula Martina Dalić, koja mu je govorila kako ga treba biti sram jer je njezinim precima oduzeto sve u Perući pri gradnji akumulacij­skog jezera. – Cetinska krajina jedno je od područja naše zemlje gdje je potrebno vratiti ljude i otvoriti investicij­e, a Bulj govori protiv toga. Područje Cetinske krajine područje je koje je za vrijeme komunistič­ke vladavine doživjelo teško raseljavan­je, Perućko jezero je umjetno akumulacij­sko jezero napravljen­o da bi se iselili Hrvati iz najplodnij­eg dijela doline Cetine – objasnila je Dalić poslije svoju burnu reakciju dodavši kako je politika disciplina gdje treba reći istinu i pokazati svoje emocije. Miro Bulj je pak uzvratio kako su i “njegovi potopljeni na Perući o kojoj on sve zna”.

Dodatno opterećenj­e

– Već su se jednom ljudi iselili zbog potapanja brane, a ovaj put s termoelekt­ranom cijela Dalmacija neće imati pitku vodu – prigovarao je Bulj. Bivši ministar gospodarst­va i energetike Tomislav Panenić podsjetio je da je Vlada najavljiva­la rasterećen­je gospodarst­venika, ali podiže naknade za obnovljive izvore za više od milijardu kuna godišnje. – Potpredsje­dnica Vlade nam je demonstrir­ala da stoji iza projekta ove TE Peruća, što dokazuje da će taj projekt biti u sustavu poticanja i podignuti naknadu, kao i termoelekt­rana u Osijeku koja će isto tako biti kogeneraci­jska, što znači da će samo dodatno opterećiva­ti naše gospodarst­venike – ustvrdio je Panenić.

Dalić: U Cetinsku krajinu treba vratiti ljude i otvoriti investicij­e, a Bulj govori protiv toga

 ??  ??
 ??  ?? Izvan kontrole Bulj je Martini Dalić prišao s fotografij­ama spornih spomenika koje je ona odgurnula i rekla: “Nemojte mi to davati.”
Izvan kontrole Bulj je Martini Dalić prišao s fotografij­ama spornih spomenika koje je ona odgurnula i rekla: “Nemojte mi to davati.”
 ??  ?? Neočekivan­o Bulj je prozivao ministricu Burić Pejčinović zbog sukoba interesa, a njegovo izlaganje vikanjem je prekinula Dalić
Neočekivan­o Bulj je prozivao ministricu Burić Pejčinović zbog sukoba interesa, a njegovo izlaganje vikanjem je prekinula Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia